Celje: Kupci so, a stanovanj ni

Rozmari Petek Rozmari Petek
31.12.2018 05:00

Do hiše v Celju za 100 tisoč evrov, do stanovanja pa za 1150 evrov za kvadratni meter.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
V knežjem mestu čakajo na novogradnje.
Rozmari Petek

V Celju prodajalci stanovanj kupcev ne čakajo ravno dolgo. Kupcev je namreč precej, tudi denar ni več večji problem. Težava je tako "le" ta, da stanovanj ni. "Kar se tiče povpraševanja in cen, je trg živahen. Nakupe in prodajo najbolj omejuje slaba ponudba nepremičnin, kar je škoda, ker v povprečju letos velja, da imajo naše stranke večjo kupno moč," opisuje Gašper Kos iz Borze nepremičnin v Celju. "Kar se tiče prodaj in nakupov stanovanj, opažam, da se trg v primerjavi s prvo polovico letošnjega leta oziroma lanskim letom počasi ohlaja, rast števila realiziranih transakcij se umirja, kar pripisujem predvsem zelo 'navitim' cenam prodajalcev, morda tudi pričakovanju oziroma čakanju kupcev na novogradnje," dodaja Amadej Parfant iz podjetja Kapitol nepremičnine. "Danes kupci pri nakupu upoštevajo mnogo kriterijev - iskana so predvsem stanovanja na dobrih mirnih, zelenih lokacijah, ki imajo v bližini vso potrebno infrastrukturo, v energetsko saniranih in dobro vzdrževanih stavbah z dvigalom in z dovolj parkirnega prostora. Takšnih stanovanj, ki bi zajemala vse (ali večino) omenjenih kriterijev hkrati, tudi najbolj primanjkuje," še pravi Parfant.
Kljub pomanjkanju stanovanj so ta v primerjavi s prestolnico ali Obalo še vedno dokaj dostopna. "Povprečna cena za stanovanje je okoli 1150 evrov za kvadratni meter, vendar je zaradi več faktorjev (lokacija, leto gradnje, stanje bloka, stavbno pohištvo, lega, okolica …) razpon cen precejšen, od 800 evrov do 1500 evrov za kvadratni meter," dodaja Kos. Nič boljše ne bo v prihodnjem letu, meni sogovornik. "Predvidevam, da se bo trend manjše ponudbe nepremičnin in večjega povpraševanja nadaljeval. Pričakuje se lahko gradnja manjših naselij s samostojnimi hišami oziroma dvojčki. Mogoče tudi gradnja tržnih stanovanjskih naselij." "Kaj prinaša prihodnost, je težko napovedovati. Moje mnenje je, da se situacija v prihodnjem letu pri nas bistveno ne bo spremenila v primerjavi s trenutnimi razmerami. Najbrž bo, po zelo dolgem času, prišlo na trg nekaj novogradenj, ki bodo dodatno umirile število transakcij in cene rabljenih stanovanj," dodaja Parfant.
Ob trenutno bolj dostopnem financiranju se iščejo vsi tipi nepremičnin, nadaljuje Kos. Vendar so še vedno najbolj iskana manjša stanovanja. Daleč najbolj pa v Celju primanjkuje najemniških stanovanj. "Zaradi boljše gospodarske rasti v savinjski regiji in na splošno v Sloveniji in bolj dostopnega financiranja mlajši lažje pridejo do lastniških stanovanj. Pri najemniških stanovanjih je pa v Celju velik problem, saj bomo v kratkem lahko oglaševana stanovanja za najem prešteli na prste ene roke. Upajmo, da bo v bodoče gradnja novih 135 stanovanj v Dečkovem naselju malo ublažila povpraševanje."
Po podatkih Geodetske uprave Republike Slovenije za minulo leto je v zadnjih letih na območju Celja in okolice možno zaznati povečano prodajo hiš, in sicer za več kot 20 odstotkov. Povprečna cena hiše je okoli sto tisoč evrov. Zelo poceni pa so očitno na Celjskem zazidljive parcele. Za kvadratni meter je treba odšteti 40 evrov, kar je najmanj od leta 2015. Tudi cene lokalov so se pocenile. Povprečno je za kvadratni meter le-teh treba odšteti 1237 evrov, kar je za več kot 400 evrov manj kot leta 2016.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta