Celje: Namesto tibetantskega mostu grajska pot

Rozmari Petek Rozmari Petek
17.01.2024 15:00

Z zamenjavo prvega moža Celja se se zamenjale tudi turistične prioritete – namesto tibetanskega mostu na grad bodo začeli graditi grajsko pot.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Simulacija razgledne ploščadi ob Starem gradu Celje
Mestna Občina Celje

Celjska občina je pridobila gradbeno dovoljenje za projekt Grajske poti, s katerim bodo dopolnili turistično infrastrukturo na območju grajskega griča okoli Starega gradu. Gre za projekt, ki je po zamenjavi župana v Celju zamenjal tudi prioritete – novi župan Matija Kovač je namreč že kot svetnik nasprotoval nameravani gradnji visečega mostu tibetanskega videza, ideji nekdanjega župana Bojana Šrota, ki bi povezal Stari grad z Miklavškim hribom. Še maja 2022 je tedanja vlada na dopisni seji Mestni občini Celje odobrila sofinanciranje mostu v višini 1,5 milijona evrov (del denarja, 150 tisoč evrov, so takrat vzeli iz postavke za urejanje infrastrukture na območjih, kjer živijo romske etnične skupnosti). Po volitvah se je o teh sredstvih nehalo govoriti, projekt most pa je romal v predal.

Tudi projekt Grajske poti bo sofinancirala država. V tem primeru gre sicer za veliko cenejši projekt, vreden je dobrega pol milijona evrov (most je bil ocenjen na 4,6 milijona evrov), gospodarsko ministrstvo bo primaknilo 348 tisoč evrov, preostanek bo šel iz celjskega proračuna. "Uredili bomo Geološko pot pod grajskimi stenami, pot Z igro v dolino po jugozahodnem pobočju in Panoramsko pot po grajskem jarku. Nad plezališčem bomo dobili razgledno ploščad, uredili bomo tudi dva vstopna portala ob robu parkirišča, ki bosta označevala vstop na grajske poti, ob obstoječi Pelikanovi poti pa z digitalno nadgradnjo vsebinske tematske točke," opisujejo na občini.

"Nove pohodne poti bodo za občanke in občane nova možnost za kakovostno preživljanje prostega časa, zagotovo pa bodo v Celje pritegnile novo ciljno skupino obiskovalcev – aktivne raziskovalce in zahtevnejše goste, ki iščejo nova doživetja. Tematske pohodne poti bodo predstavljale tudi povezavo med bogato zgodovino mesta od rimske Celeie, srednjeveškega Celja, industrijske dobe do današnjega sodobnega in urbanega mesta," so še dodali na celjski občini.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta