Celje: Od zakona po šestih letih dobili sanacijski odlok, a le za staro Cinkarno

Rozmari Petek Rozmari Petek
26.04.2024 06:00

V tretjem poslanskem mandatu je Janja Sluga realizirala manjši del nekoč širšega zakona o sanaciji Celjske kotline. K sreči gre za najbolj problematičen del Celja.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Le stara Cinkarna je zajeta v sprejetem odloku.
Le stara Cinkarna je zajeta v sprejetem odloku.
Rozmari Petek

Številni neuspeli poskusi poslanke Janje Sluga, da bi skozi vladne procedure spravila sprejetje zakona o sanaciji Celjske kotline in kot prva rešila okoljsko problematiko starih celjskih bremen (o katerih se že leta vse ve, ukrepa pa zelo malo), se je po šestih letih preoblikoval v odlok, vsebinsko pa rešuje le najbolj onesnaženi del Celja - staro Cinkarno. Sedanja vlada, ki je poslanki že večkrat obljubljala sprejetje odloka, ki bi zajemalo celotno Celje, nato pa se tik pred zdajci premislila (januarja letos je poslanka isti dan preklicala sklicano tiskovno konferenco, ker sprejetja na vladi ni bilo), je v sredo le sprejela odlok o določitvi degradiranega okolja in programa ukrepov za izboljšanje kakovosti okolja na območju stare Cinkarne v Mestni občini Celje. "Območje stare Cinkarne predstavlja staro okoljsko breme, na katerem je kljub prenehanju onesnaževanja in njegovi časovni oddaljenosti še vedno zaznati veliko obremenitev za zdravje ljudi. Po izvedenih sanacijskih ukrepih bo območje sanirano tako, da ne bo več vpliva onesnaženih tal na podzemno in površinsko vodo. Onesnažena tla bodo sanirana do te mere, da ne bodo več predstavljala tveganja za zdravje ljudi in okolje. Na območju bodo po izvedenih sanacijskih ukrepih vzpostavljena tako imenovana temeljena tla, na katerih bo možno graditi ustrezno infrastrukturo in objekte," so sporočili po seji vlade. Več podrobnosti, denimo, ali tudi ta različica odloka določa, da se bo konkretna sanacija začela šele leta 2028, bodo razkrili na petkovi tiskovni konferenci.

Vodstvo celjske občine, ki je medtem izvedlo evropski natečaj, s katerim je iskalo najbolj zanimive arhitekturne ureditve območja stare Cinkarne, je zdaj zadovoljno. Po sanaciji bo namreč občina imela na voljo okoli 17 hektarjev veliko zemljišče (delno sicer pozidano s Tehnopolisem). Prvi mož Civilne iniciative Celja Boris Šuštar pa le stežka skriva razočaranje. Več kot desetletje je namreč opozarjal, da je Celje treba reševati celostno in skupaj z dr. Cvetko Ribarič Lasnik sodeloval pri oblikovanju zakona. "Zdaj se je vse zreduciralo ne le na odlok, temveč celo samo na del stare Cinkarne. Tudi z določitvijo degradiranega območja niso odkrili tople vode," izpostavlja in pojasnjuje, da čeprav je že leta vse znano (vsaj od leta 2012 je jasno, da je k sanaciji treba pristopiti takoj in celostno), bodo sedaj spet najprej sledile še izdelave strokovnih podlag. "Upam, da bo vlada držala vsaj obljubo, da bo program ukrepov za celovito sanacijo preostalih območij občine res pripravila do konca tega leta," še dodaja Šuštar.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta