Celje: Stoletna platana se je morala umakniti novim stopnicam

Rozmari Petek Rozmari Petek
08.07.2019 17:30

Projektanti so sicer platano vnesli v načrt zunanje ureditve, tudi stopnice naj bi jo obšle. Kdo in zakaj je nato odločil drugače?

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Mogočne platane za Celjskim domom ni več, od treh dreves je (za zdaj) ostal le še kostanj.
Rozmari Petek

V Celju je prejšnji teden padla platana, ki je okoli sto let stala na dvorišču Celjskega doma. To je med Celjani povzročilo precejšnje razburjenje. Zakaj je morala pasti, je bilo - ob očitkih na račun dela "občinarjev", češ da jim ni mar za drevesa - eno najpogostejših vprašanj. Z občine so malo za tem, ko so drevo že podrli, poslali sporočilo za javnost in v njem obrazložili, da so med zemeljskimi deli pri obnovi dvorišča Celjskega doma ugotovili, "da bo potrebno zaradi položaja in koreninskega sistema odstraniti platano. Kljub močnemu prizadevanju, da bi jo ohranili, smo takšno odločitev sprejeli zaradi varnosti stavbe in tudi ljudi v stavbi. Pri odločitvi za odstranitev platane smo se oprli na mnenje stroke in pridobili ustrezna soglasja," so zapisali.

Kdo je odločil?

Javnost pa je naprej najbolj zanimalo, kateri strokovnjaki so lahko sprejeli takšno odločitev. Sploh v času, ko se nekatere sosednje države vedno bolj zavedajo pomena zelenih krošenj in iščejo vse možne načine, da drevesa obvarujejo.

Mogočne platane za Celjskim domom ni več, od treh dreves je (za zdaj) ostal le še kostanj.
Rozmari Petek

Da bodo mirno spali

In če so vsi našteti argumenti sicer povsem razumljivi, ni jasno, zakaj so stopnice projektirali ravno v liniji mogočne platane. Torej, zakaj se stopnice končajo ravno meter pred platano? Znano je, da so doslej stopnice potekale drugje, ob robovih stavbe.
"Zavod za varstvo kulturne dediščine je zahteval, da se morajo sedanje stopnice odstraniti, ker so bile pred desetletji postavljene brez njihovega soglasja, torej: bile so nekakšna črna gradnja," opisuje odgovorni vodja projekta Matjaž Gril. "Pozicijo, kje bodo stopnice lahko, je dala konservatorka. Ko smo nato stopnišče vrisali na to mesto, je platana, ta biser, postala problem. Od roba stopnic bi bila oddaljena le za meter, kar bi pretočnost ob evakuaciji zmanjšalo za četrtino. Torej, platana je morala pasti zaradi evakuacije. Če bi se stopnice končale vsaj tri metre pred njo, bi bilo vse v redu. Teh stvari nismo delali na pamet. Držati se moramo pravil; današnjih pravil. Nismo zarotniki dreves. Tudi meni srce joče, ker vem, koliko časa traja, da zraste tak očak. Več kot 300 novih dreves ga ne more nadomestiti. Pa tudi, s tem, ko smo izgubili platano, smo dobili nov velik problem - osenčenje zimskega vrta bo precej dražja investicija, da se ta prostor ne bo pregreval. Investitor bo torej zdaj, ko je platano podrl, imel celo večje stroške. Vendar, če je treba tehtati med enim drevesom in enim človeškim življenjem, se ve, kako se odločiti. Zdaj bom lahko mirno spal," dodaja Gril.

Drugačne stopnice niso mogoče

Na vztrajno vprašanje, mar ne bi bilo mogoče stopnic zaključiti kako drugače, jih denimo pred iztekom razpoloviti na dva dela, pa Gril pravi: "Obstajajo pravila v arhitekturi. Ve se, kako so v tistem času, ko so gradili Celjski dom, oblikovali podrobnosti, zato objektu nemške arhitekture zdaj ne morem pripeti denimo baročnih stopnic. To je, kot da bi medvedu pripel slonovo uho."

Da se mogočna platana podira, so mnogi opazili šele, ko je bilo že skoraj vsega konec.
Irena Ašič
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta