Celjska blamaža: Kritiki so na današnji seji mestnega sveta ostali tiho

Rozmari Petek Rozmari Petek
07.12.2021 17:30

Nobeden od treh svetnikov ni obrazložil svojega glasa proti visečemu mostu. Tudi zato je župan Bojan Šrot mislil, da se je pri glasovanju zgodila napaka, in glasovanje trikrat ponovil.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Takole naj bi bil videti viseči most v Celju. Pogled z laške smeri. 
Arhiv Občine Celje
Viseči most, za katerega je gradbeno dovoljenje že vloženo, je prvič uradno zajet tudi v občinskem proračunu. 
Nande Korpnik

V celjski proračun, ki na odhodkovni strani znaša kar 75 milijonov evrov (slabih pet milijonov evrov več kot prihodki), so od prvega do drugega branja vključili veliko pripomb in želja svetnikov in krajevnih skupnosti. Tako bodo denimo na predlog stranke Desus tudi celjski upokojenci, podobno kot njihovi vrstniki v nekaterih drugih mestih, mestni avtobus uporabljali zastonj. Pa čeprav je še ob prvem branju proračuna celjski župan Bojan Šrot komentiral, da nič na svetu ni zastonj in da bi se o brezplačnem prevozu nekaterih starostnih skupin (ne le upokojencev, temveč tudi dijakov in osnovnošolcev) lahko začeli pogovarjati šele, ko bo ta storitev dostopna vsem v občini. Vključili so tudi nekaj predlogov stranke Levica, ki jih je ob prvem branju nanizala cel kup. Občina je tako denimo v proračun vključila izvedbo projektne dokumentacije za dotrajano enoto vrtca Zarja v Škapinovi ulici. Ravno ti dve stranki pa sta v preteklosti imeli tudi največ pomislekov in kritik na račun gradnje visečega mostu v Celju.

Amandma prepozno

Morda je dejstvo, da so v proračunu vendarle upoštevali tudi njihove predloge, razlog, da se tako Brigita Čokl iz Desusa kot svetnika Levice Matija Kovač in Samo Seničar pri točki obravnave proračuna sploh niso oglasili. Pa četudi je Levica na predlog proračuna ravno zaradi mostu vložila amandma - ker ga je vložila prepozno, ga sicer zakonsko niso mogli upoštevati. Svetnika pa se ne med razpravo o proračunu ne pri glasovanju o dnevnem redu seje nista odzvala niti z besedo. Njihov molk je župana Bojana Šrota tako zmedel, da je, potem ko je videl, da so trije glasovi proti proračunu, rekel: "Kaj je zdaj to?" Menil je, da je nastala napaka pri elektronskem glasovanju, in je ponovno odredil glasovanje. Skupno trikrat. Da so ravno ti svetniki glasovali proti, je sicer jasno že od ponedeljka, ko so predstavniki omenjenih strank skupaj z Odprtim Celjem na tiskovni konferenci razlagali, zakaj so proti gradnji visečega mostu. Brigita Čokl je tako na tej konferenci napovedala, da bo kljub dobri potezi občine, da je vključila brezplačne prevoze za upokojence, zaradi mostu morala glasovati proti, koordinatorica Levice Mateja Žvižej pa je dodala, da bosta tudi njihova svetnika iz istega razloga glasovala proti proračunu.

"Nerodnosti" je bilo na minuli občinski seji še nekaj. Pri prvi obravnavi proračuna je svetnik SD Stane Rozman predlagal, naj se atletska steza obnovi prej kot drugi del stadiona (po možnosti po zaključku gasilske olimpijade, ki bo prihodnje poletje večji del potekala ravno na stadionu Kladivar), saj je že preveč dotrajana in ne morejo več čakati na leto 2023. Svetnica SD Marijana Kolenko je opozorila, da si ji ne zdi smiselno, da so sedaj vključili v proračun še 400 tisoč evrov vredno obnovo atletske steze, torej pred celotno obnovo stadiona, saj se lahko kasneje, ob celoviti obnovi atletskega stadiona Kladivar, proga poškoduje in jo bodo še enkrat obnavljali. Rozman je nato kolegici zabrusil, naj drugič prej vpraša njega.

Čas pokaže, kdo ima prav, meni župan

Edini, ki se je v svojem svetniškem razmišljanju vsaj malo dotaknil teme visečega mostu, je bil Darko Jojić, svetnik Celjske neodvisne liste. Vljudno je opisal, kaj vse so bile v preteklosti v Celju smeri razvoja, kako velikopotezen projekt je bil propadli Tehnopolis pa da imajo najlepše mestno jedro v Celju … A vendar da ne ve, kakšne učinke bi mesto imelo z mostom. "Ne vem, ali sem za ali sem proti, ker nimam podatkov," je dejal in dodal, da bi si zato želel, da Celje naredi vizijo, kako naprej. Župan je v tem govoru opazil le pohvalo, zato se je zanjo zahvalil. Ob tem pa dodal, da "v tem mestu zelo dobro razmislimo o projektih, ki se jih lotevamo". "Če bi pred 15 leti poslušali podobne skeptike, danes ne bi imeli Toplarne, enega najboljših projektov v Sloveniji, zgrajenega z evropskimi sredstvi. Pa sem takrat poslušal marsikatere očitke," je dejal župan in spomnil še na primer gradnje dvorane Zlatorog, ob katerem so mu nekateri očitali, da bo občino spravil na kant. "Skratka, čas pokaže, kdo ima prav. Dolgo sem župan, 23 let, eni pravijo, da predolgo. A se kljub dobremu spominu in moji samokritičnosti ne spomnim, da smo kdaj sprejeli napačne odločitve," je poudaril Šrot.

Na koncu so svetniki, ki jih je na mizi pričakalo "Miklavževo darilo", sprejeli še plan sej v prihodnjem letu, zadnjega v njihovem tokratnem mandatu. "Zadnjo bomo morda imeli malo prej kot novembra, da ne pade ravno v predvolilni čas. Verjamem, da bomo ohranili visok kulturni nivo medsebojne komunikacije in spoštovanja drug do drugega ter do naših različnosti. Ne vem, zakaj ne bi, če nam je vsa leta to uspevalo," je še dodal župan, ki se bo prihodnje leto potegoval za že sedmi županski mandat.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta