Celjska Energetika miri: Nihče ne bo ostal brez plina

Rozmari Petek Rozmari Petek
23.09.2022 14:41

Ne bodo pa ga več prodajali sami, zato bo okoli štiri tisoč njihovih odjemalcev v naslednjem mesecu moralo poiskati drugega dobavitelja ali pa bo zanje začasno poskrbel nadomestni dobavitelj

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Aleksander Mirt, direktor Energetike Celje miri: Nihče ne bo ostal brez plina. A sami ga ne bodo več prodajali in si z njim ustvarjali izgubo. 
Rozmari Petek

Del Celjanov je zadnja dva dneva precej v skrbeh – telefoni na Energetiki Celje nenehoma brnijo, mnogi so jih v zadnjih dneh tudi osebno obiskali. Razlog: napoved, da z novembrom Energetika Celje ne bo več prodajala plina. Čeprav so pred leti vabili Celjane, naj plin kupujejo pri njih, so jih v zadnjem letu, odkar so bili priča rasti cen plina, na več načinov poskušali prepričati, naj poiščejo druge. Pravzaprav so vsakemu, ki se je nanje obrnil, to kar direktno povedali. Dviga cene plina, ki se je zgodil že lani jeseni, namreč niso mogli v celoti naprtiti na pleča odjemalcev, zato so ti, četudi so plačevali nekoliko dražji plin, kot bi ga pri konkurenci, še vedno ostali zvesti Energetiki Celje. Kasneje, ko je cena plina postala regulirana in je praktično enaka med različnimi odjemalci, njihov "ukrep" dviga cen sploh ni bil več učinkovit.

Lani je Energetika Celje s prodajo plina pridelala 2 milijona evrov izgube. Ravno zato so bili dobesedno veseli, če je kakšen njihov odjemalec našel drugega dobavitelja, saj je vsak odhod zmanjšal njihovo izgubo. Veliki sistemi morda takšne stvari lahko lažje prenesejo, pojasnjuje direktor Energetike Celje Aleksander Mirt. "Vprašanje je, kako je nekdo kapitalsko ustrezen in kako lahko to na dolgi rok prenese. Mi imamo relativno malo kapitala in kaže, da bi hitro lahko prišli v likvidnostne težave, kajti cene so čisto nore. Lani cen nismo dvignili, kot bi jih glede na vhodne cene morali, zato smo ustvarili toliko izgube, ker smo mislili, da bo dvig bolj prehodnega značaja. Kot poslovodstvo moram gledati, da ne ogrozim cele firme, zato koraki v smer opuščanja prodaje plina," poudarja direktor.

Mirt je sicer tudi celjsko občino že pred časom obvestil, da jih prodaja plina lahko požene na rob insolventnosti, odjemalce pa so z dopisi že poprej obveščali, da obstaja možnost ukinitve prodaje plina. Kljub vsemu je še danes na vrata Energetike Celje potrkal predstavnik večstanovanjskega objekta rekoč, da bi radi ostali pri Energetiki Celje. Ni edini. To ne bo več mogoče (uradno morajo sicer takšno odločitev sprejeti še nadzorniki, sejo imajo v ponedeljek). A vseeno to ne pomeni, da bo okvirno s prvim novembrom okoli štiri tisoč Celjanov in njihovih družin na mrzlem. "Včeraj je začela veljati novela zakona, ki je formalno vpeljala nadomestno oskrbo s plinom. To pomeni, da nihče v zaščiteni kategoriji (v to sodijo gospodinjstva in še nekateri drugi manjši odjemalci, op. p.) ne more ostati brez dobavitelja," opozarja Mirt. "Če dobavitelj nima več možnosti ali ne more več dobavljati plina, avtomatsko nastopi nadomestni dobavitelj." Ta bi bil sicer dražji, a ker ima vlada roko nad ceno plina, tokrat nadomestni dobavitelj ne pomeni podražitve.

Panika je torej v Celju nepotrebna, miri Mirt. Je pa vseeno dobro, da si dosedanji kupci plina pri Energetiki Celje čim prej poiščejo drugega dobavitelja. Izbira je svobodna, podobno kot velja za izbiro ponudnika električne energije (običajno odloča najugodnejša cena, a ta je sedaj tako ali tako regulirana). Mlajši lahko zamenjavo izpeljejo preko spleta, starejši pa s pomočjo telefonskega klica. "Ko si odjemalec izbere novega dobavitelja, ga pokliče, z njim sklene pogodbo in nato novi dobavitelj uredi vse potrebne formalnosti z nami. Kljub temu smo za vprašanja, pomoč in nasvet na voljo tudi na Energetiki Celje, kjer smo odprli klicni center," dodaja Mirt. Prodaja plina je sicer tvorila približno petino njihovih prihodkov. Ker plina niso kupovali direktno na borzah, temveč preko posrednikov, velikih razlik v ceni niso ustvarili. Še naprej pa ostajajo operater plinovodnega sistema v Celju za okoli 8 tisoč odjemnikov in dobavitelj daljinskega ogrevanja. Slednje se, kljub temu, da vse toplote ne dobijo zgolj s termično obdelavo odpadkov v Toplarni Celje, temveč približno desetino toplote dobijo tudi s plinom, ne bo podražilo, zagotavlja direktor.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta