Celjski mestni avtobus prvi teden zastonj

Rozmari Petek Rozmari Petek
24.01.2019 15:56

Končno še Celje dobiva mestni promet. Ne bo sicer brezplačen, bo pa okolju nadvse prijazen

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Testno vožnjo so opravili včeraj, s Celebusom pa se je popeljal tudi župan.
Rozmari Petek

Kdaj bo Celje dobilo mestni promet, je bilo vsaj v zadnjih 15 letih menda v medijih največkrat ponovljeno vprašanje. Sploh po letu 2008, ko je brezplačni mestni promet dobilo Velenje.

Testno vožnjo so opravili včeraj, s Celebusom pa se je popeljal tudi župan.
Rozmari Petek

Na plin

Čeprav so Celjani na rešitev res dolgo čakali, pa se je občina zdaj nadvse izkazala. Zavoljo mestnega prometa je zgradila novo polnilnico na stisnjen zemeljski plin, ki po njihovih podatkih še najmanj onesnažuje okolje. Kupila je deset avtobusov (dva sta v kabriolet izvedbi, kar bo poleti še posebna atrakcija za turiste), zgradila tri nova avtobusna postajališča, na 17 že obstoječih so postavili nadstrešnice, na vseh 42 pa so (oziroma bodo v naslednjih dneh) namestili še digitalne prikazovalnike prihodov avtobusov.

Evro na dan

Vožnje - avtobusi bodo začeli voziti v ponedeljek in bodo teden dni vozili brezplačno - vseeno ne bodo povsem zastonj. Dnevna vozovnica bo stala evro, tedenska pet, mesečna 15 ter letna sto evrov. Na nekaterih linijah bodo vozili na vsakih 20 minut, na ostalih na 40 oziroma 50 minut.
"Upamo, da bodo ljudje to res uporabljali. Ne gre le za okoljske in finančne vidike, tudi socialni stiki, ki se vzpostavijo na takšnih vožnjah, niso zanemarljivi. Spomnimo se, ko smo se mi vozili z avtobusi v šolo, v službo, da je bilo pravzaprav prijetno," je dodal župan. "Kmalu bodo občani v svoje nabiralnike prejeli zloženko, v kateri je natančno razvidno, koliko stane kilometer vožnje s tem gorivom in koliko z bencinom. Morda se bodo tudi sami odločili, da vsaj drugi družinski avto vozi na plin. Polnilnica je namreč namenjena vsem."

Celjski mestni promet Celebus bo zaživel prihodnji teden
Rozmari Petek
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta