Celjski turizem: Vse stavijo na celjske grofe

Rozmari Petek Rozmari Petek
29.05.2019 15:27

Čeprav v Celju zadnja leta odkrivajo nove, fascinantne freske, ki jih postavljajo ob bok pompejskim, pripravljavci strategije menijo, da lahko največji turistični preboj dosežejo z najmočnejšo vladarsko dinastijo na Slovenskem – celjskimi grofi.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Sodobnemu turistu ni več zanimivo spoznavati nekaj novega, temveč hoče uživati, se zabavati, poskusiti kaj novega, poudarja Neja Petek. Zato je nastal premik iz muzejev v doživetja z aktivno udeležbo. 
Matevž Kostanjšek

Končno je tudi Celje dobilo strateški dokument, ki bo osnova razvoja in trženja turizma do leta 2023. Gre nasploh za prvo strategijo na področju turizma v Celju, čeprav ima mesto veliko za pokazati, celjski Stari grad pa uvrščajo celo med sedem ikon slovenskega turizma. Spisala ga je agencija Nea Culpa, ki je za Zavod Celeia Celje lani poleti pripravila opazno akcijo s sloganom Pridi špilat grofe v Celje. Mnogi sicer slogana že takrat niso povsem razumeli. "Mar to pomeni, da mi bodo dali oklep in sulico v roke ali kako," se je med drugim na zadnji občinski seji spraševal tudi svetnik Marjan Ferjanc, ki je sicer tako kot mnogi pozdravil strategijo. Avtorica slogana Neja Petek je, tako kot lani, znova pojasnila, da besed iz slogana ne gre vzeti v dobesednem pomenu, temveč da se bodo v Celju in s ponudbo, ki jo ta daje, počutili kot grofje. Malo pa se bodo, tudi s pomočjo VR-tehnik, resda lahko tudi igrali.

Pričakovali so "več Rima"

Kakorkoli, z grofovskimi doživetji bodo sedaj v Celju nagovarjali turiste. Tej rdeči niti naj bi se prilagodili vsi deležniki v turizmu, od gostincev z "grofovskimi jedmi" do ponudnikov sejemskega in seminarskega turizma, ki naj bi tržili "grofovske sestanke in srečanja".

Skoraj dvatisoč let stare freske v Celju so po motivih zelo podobne tistim, najdenim v Pompejih 
Pokrajinski Muzej Celje

Še Pokrajinski muzej pred freske postavil grofe

V strategiji, v kateri prevladujejo grofje s Starim gradom in še trenutno le idejnim visečim mostom tibetanskega stila, je svetnik Matija Kovač poleg dediščine rimske Celeie pogrešal tudi večjo vključenost Pokrajinskega muzeja Celje. "V naslednjih letih naj bi dokončali šest milijonov evrov vredno obnovo Knežjega dvorca, pa to v strategiji ni omenjeno. Gre za diskrepanco med že sprejetimi načrti," je opozoril Kovač in se strinjal s svetnikom Matevžem Vugo, ki je predlagal, naj se vsi pomisleki vključijo v strategijo, šele nato naj gre v sprejetje na mestnem svetu. Pri večini drugih tak predlog ni požel odobravanja, podžupanja Breda Arnšek pa je ob tem zmotno dodala, da so vsi predlogi, izrečeni na odborih, že zajeti v strategijo.

Na mestu, kjer so ob izkopavanjih naleteli na ostanke rimskih vil in izjemen mozaik, so postavili paviljon za prezentacijo arheologije Celje, v katerem je danes TIC.  
Virginia Vrecl
Celotna celjska strategija turizma sloni na sloganu Pridi špilat grofe. 
Matevž Kostanjšek
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta