Celjski vrtec ob zaprtju zaradi okužbe: kdo bo staršem kril izpad dohodka in plačal vrtec?

Rozmari Petek Rozmari Petek
29.07.2020 06:00

Jasnega odgovora, kaj bo s položnicami za vrtec, ni, čeprav vrtca ne sme obiskovati kar 60 otrok; vsaj toliko staršev je zaradi karantene njihovih otrok doma.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Zaradi vnosa virusa v vrtec so doma strokovne delavke in starši, a slednji ne bodo dobili 100-odstotnega nadomestila plače. 
Rozmari Petek

Potem ko je v četrtek v 14-dnevno karanteno moralo 23 malčkov iz celjske enote Center Vrtca Tončke Čečeve, jim je v ponedeljek sledilo še 21 malčkov. Ker bi v vrtcu tako ostalo le 13 otrok, ki redno obiskujejo to enoto, so se odločili, da za teden dni vrtec preventivno zaprejo. Do sem vse lepo in prav ter po protokolu Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ). A od tu naprej se prave težave za starše šele začnejo. Ne le da jih skrbi, da bodo malčki morda v času karantene zboleli (v njihovih skupinah sta delali strokovni delavki, pri katerih so potrdili okužbo s covidom-19) in starši z njimi. Težava je tudi v tem, bodo zaradi malčkove karantene ob polovico dohodka, pri čemer se trenutno niti ne ve, ali bodo oproščeni vsaj plačila vrtca za te dni.

Nič kriv ob dopust ali 50 odstotkov plače

"Kot prvo naj izpostavim, da se mi je kar zdelo, da se bo okužila še naša skupina. Vzgojiteljice se vendarle med sabo družijo, ne nazadnje otroci iz teh dveh skupin uporabljajo iste sanitarije, iste hodnike … Vendar se mi ne zdi pravično, da bomo sedaj davek tega plačali starši," opisuje ena od mamic otrok iz druge skupine. "Ker so naši otroci uradno zdravi, vendar zaradi stika z okuženo osebo v karanteni, starši, ki moramo ostati z njimi doma, nismo upravičeni do bolniške za nego otroka. Imeti moramo dopust ali pa nam bo delodajalec izplačal 50 odstotkov plače. Ker smo se mi ravno vrnili z dopusta, ga sedaj ne morem imeti. Ironično pri tem je, da smo se mi smo ravno zato, da bi omejili tveganje za vnos virusa, odpovedali dopust na Hrvaškem. No, potem pa virus dobimo v javni ustanovi. Polovico plače pa mi bo za čas varstva otroka plačal delodajalec, ki pri vsem tem tudi ni nič kriv. Pa še to: ker gre za višjo silo, niti ni jasno, ali vsaj vrtca ne bo treba plačati za ves mesec. Skratka, kaže, da bom zaradi nečesa, česar nisem zakrivila sama ali moj otrok, ta mesec za 300 do 400 evrov na slabšem."

Še nič dorečenega

Do kakšnega nadomestila so starši v takšnih primerih upravičeni in ali bodo res morali ob tem še plačati celomesečno varstvo otrok v vrtcu, smo poskušali izvedeti na številnih naslovih. Na ministrstvu za zdravje so nam dejali, naj se z vprašanji obrnemo na ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti ter na šolsko ministrstvo. Na NIJZ pa so potrdili, da gre v primeru, ko je otroku odrejena karantena in ne more ostati sam doma, za varstvo otroka zaradi višje sile, zato staršu pripada 50-odstotno nadomestilo osebnega dohodka. "Kompenzacijo in dokazovanje tega stanja starš dogovori s svojim delodajalcem," je pojasnila predstojnica Območne enote NIJZ Celje prim. dr. Alenka Trop Skaza.

Če bi bili v karanteni starši, bi dobili celo plačo

Popoldan smo prejeli natančnejša pojasnila ministrstva za izobraževanje, znanost in šport. Na vprašanje, vezano na plačilo vrtca, nam sicer včeraj zaradi dopusta pristojnih niso mogli odgovoriti, vprašanje prejemanja nadomestil pa so natančneje razložili. Po zakonu o interventnih ukrepih za pripravo na drugi val covida-19, ki je začel veljati 11. julija, so delavci, ki so v karanteni in ne morejo opravljati dela od doma, upravičeni do nadomestila plače, ki se krije iz državnega proračuna, višina pa je odvisna od vzroka za izdajo odločbe. Stoodstotno nadomestilo bo prejeli tisti, ki se je okužil pri opravljanju dela. To velja za tri strokovne delavke vrtca, ki so se okužile zaradi stika s prvookuženo osebo v vrtcu, ki je sedaj zaradi bolezni v izolaciji, ne v karanteni. Starši otrok pa niso v karanteni, zato ta nadomestila zanje ne veljajo. Zanje velja le primer višje sile, kamor sodita denimo zaprtje vrtca ali karantena otrok. In če delo od doma ni možno, si tveganje enakovredno delita delodajalec in delavec," so sklenili pri- stojni.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta