Del investicijskega denarja bi občina Rogaška Slatina morala vrniti državi

Rozmari Petek Rozmari Petek
03.06.2021 06:25
V dveh letih je občina med številnimi projekti že dvakrat izžrebana za nadzor proračuna. Grozi ji vračilo tretjine nepovratnih sredstev za gradnjo Poslovnega centra Vrelec.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Poslovni center Vrelec
Arhiv Občine Rogaška Slatina

V dneh pred referendumom, na katerem so se v Rogaški Slatini opredelili, da podpirajo gradnjo razglednega stolpa Kristal, je bilo slišati veliko očitkov, kakšna bo finančna konstrukcija 2,1 milijona evrov vredne novitete. Župan Branko Kidrič je takrat povedal, da bodo, če ne bo primernega razpisa, tretjino zagotovili donatorji, tretjino bodo dobili iz turističnih taks, za tretjino pa denar že imajo, saj so sprva mislili, da bodo morali Poslovni center Vrelec zgraditi brez nepovratnih sredstev, kasneje pa so projekt dobili odobren in zanj prejeli 1,1 milijona evrov. A ravno ta projekt je pod drobnogled vzel Urad RS za nadzor proračuna in Ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo (MGRT) predlagal, naj zaradi napak terjajo vračilo celotnega zneska. Poslovni center je bil dokončan, še preden so z MGRT le podpisali pogodbo o sofinanciranju.

Napake vsem na očeh

A te "napake" niso bile nobena skrivnost. Poslovni center Vrelec so odprli že jeseni 2018. Otvoritveni trak je takrat rezal tudi minister Zdravko Počivalšek, župan pa je takrat opisal, da so vseskozi spremljali pripravo Operativnega programa za izvajanje Evropske kohezijske politike v obdobju 2014-2020. Ko je do spremembe tega programa, ki je prej zastal, le prišlo, so prijavili projekt, ki so ga sicer začeli že sami. V času otvoritve so tako le še čakali na uradno potrditev za 1,1 milijona evrov nepovratnih sredstev. A po pravilih dodeljevanja so bili "prehitri" z otvoritvijo in plačili izvajalcev. Zato je urad za nadzor proračuna podal mnenje, da niso upravičeni do sofinanciranja.

Poslovni center Vrelec Rogaška Slatina
Arhiv Občine Rogaška Slatina

​MGRT so zato priporočili, naj terja vračilo vseh sredstev, čeprav predvsem MGRT ni opravilo svojega dela. Tako urad zdaj ugotavlja, da bi v Rogaški Slatini, kjer že imajo en inkubator, morali izkazati interes po dodatnem, tako pa so za najem prostorov v novem Vrelcu interes izkazali predvsem tisti, ki prostore že najemajo v obstoječem. Urad je mnenja, da kavarna, ki jo občina opredeljuje kot skupne prostore, namenjene druženju, ne more biti upravičena do nepovratnih sredstev, slaščičarsko podjetje, ki jo upravlja, ne more biti inkubirano podjetje.

Tako občina kot MGRT se z mnogimi ugotovitvami Urada za nadzor proračuna ne strinjata. Zato MGRT zdaj ne terja vračila celotnega zneska, temveč tretjino, 357 tisoč evrov.

"Srečni" izžrebanci

Občina tudi nižjega zahtevka ni poravnala. "Zahtevek smo zavrnili, saj se z argumenti ne strinjamo; pristojnemu ministrstvu smo predložili tudi pravne podlage in argumente, na podlagi katerih nameravamo nadaljevati postopek," pojasnjujejo na občini, kjer zavračajo tudi očitke, da so javno naročilo izvedli nezakonito. Po prvem javnem razpisu namreč niso nikogar izbrali, so pa kasneje ponudnike pozvali k pogajanjem. Urad meni, da so zato, ker so se medtem spremenila nekatera dejstva, bili diskriminatorni do drugih, ki bi se morebiti ob spremenjenih pogojih prijavili.

Pri vsem tem je zanimivo, da tega, da so projekt na občini začeli graditi sami, nikoli niso skrivali. Kdo je potem najbolj "kriv"? Tisti, ki je poskušal pridobiti nepovratna sredstva in s tem obogatiti občinski proračun, ali tisti, ki je nepovratna sredstva odobril? Poleti 2018 je namreč celo MGRT predlagalo, naj se sredstva, ki so bila namenjena še za gradnjo Poslovnega objekta Aurea pri Gorici pri Slivnici, izločijo, ker nameravajo gradnjo začeti šele leta 2020 (dejansko bodo začeli letos), ter prenesejo na projekt Vrelec občine Rogaška Slatina.

Ob vsej kolobociji nekateri kažejo tudi na tiste, ki so na problem v preteklosti že opozorili, saj dvomijo, da je urad Rogaško Slatino dvakrat v enem letu zgolj po naključju izžrebal (trenutno pregledujejo še projekt gradnje Bobrovega centra). Med bolj izpostavljenimi je svetnica Andrejka Flucher, ki je na predzadnji seji zahtevala, naj občina predstavi končna poročila v vseh revidiranih projektih. Iz spiska, ki ga je pripravila občina, je razvidno, da so nasprotniki gradnje stolpa botrovali mnogim pobudam. Flucherjeva je zahtevala obnovo postopka izdaje gradbenega dovoljenja na nadhod Sonce, anonimne prijave v zvezi z izvedbo natečaja za razgledni stolp, poslovni center Vrelec in še nekaj projektov so romale na Komisijo za preprečevanje korupcije. Pobuda je bila neuspešna, postopki v zvezi z anonimnimi prijavami so bili ustavljeni.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta