Dobrih del Božičkove tovarne daril niti korona ne ustavi

Rozmari Petek
05.12.2020 06:25
Celjski prostovoljci bodo tudi letos s pomočjo dobrih ljudi z darilom pod smrečico razveselili prav vsakega otroka iz socialno šibkejših družin in starejše posameznike
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Donator je lahko doslej sam ali s pomočjo prostovoljcev zavil darilo. Letos to ni mogoče. Foto: Rozmari PETEK
Rozmari Petek

Ob izrednih razmerah, v katerih smo, je marsikdo pomislil, da bo koronavirus ustavil celo celjsko Božičkovo tovarno daril, projekt, s katerim so zadnjih pet let z nepričakovanimi darili razveseljevali otroke iz socialno šibkejših družin. A so celjski prostovoljci, zbrani v društvo Enostavno pomagam, našli rešitev. "Prišla je zelo na hitro, a se je izkazala za zelo dobro," opisuje Milan Ninić, letošnji dobitnik naziva Naj prostovoljec, zaposlen v javni upravi (zaposlen je v UKC Maribor). "Dogajanje smo preselili na splet. Ljudje, ki so poprej sami na smrečici izbrali ime otroka, sami kupili pet različnih stvari za darilo in sami darilo zanj pri nas tudi zavili, tudi sedaj izberejo ime otroka, nato pa zanj donirajo, mi pa kupimo darilo in ga zavijemo," opisuje Ninić.

Milan Ninić in Jerneja Mastnak, pobudnika akcije Foto: Rozmari PETEK
Rozmari Petek

Preostanek poti je enak: darila bodo po 20. decembru s pomočjo celjskih poklicnih gasilcev in prostovoljnih gasilskih društev v regiji ter celjske policije dostavili (policisti dostavljajo predvsem v varne hiše in na druge lokacije, ki morajo ostati zavarovane) na domove otrok. Na tem mestu so se običajno pisale najbolj ganljive zgodbe staršev, ki so ob dejstvu, da je zato, ker sami ne zmorejo, neznanec kupil darilo za njihovega otroka, večkrat potočili kakšno solzo.

Večja stiska, a manj otrok

Je pa nenavadno, da je letos prijavljenih nekoliko manj otrok kot lani. Lani so jih obdarili 1111, letos jih je na seznamu okoli 1080. Stiske otrok in staršev so se namreč v tem času, tudi zavoljo epidemije prav gotovo povečale, ocenjujejo prostovoljci. Vendar pa predloge za obdarovance dajejo vzgojno-izobraževalne ustanove v regiji. In ker delo na šolah ne poteka po ustaljenem ritmu, so morda svetovalni delavci na šolah, vrtcih, koga morebiti nehote spregledali.

"Imamo pa letos več predlogov za obdaritev odraslih. Lani smo jih obdarili 150, letos jih bomo 500," dodaja Ninić. A kje pa sedaj, ko je večina trgovin zaprtih, Božiček sploh kupuje darila? Na spletu? "Imamo dogovor s trgovino Tuš, da jih lahko pri njih izdelke naročamo kot poslovni uporabniki. V Tušu nam omogočajo tudi pravočasno dostavo," pravi Ninić. Ravno v trgovskem podjetju Tuš so šli mladim prostovoljcem že pred petimi leti na roko, saj so jim odstopili prostor v Planetu Tuš Celje, ki so ga lahko preuredili v Božičkovo dnevno sobo oziroma prostor, kjer so ljudje v miru z jelke vzeli ime otroka, ki ga bodo obdarili. Tam so kasneje, ko so darila kupili ali naredili sami, lahko svoja darila tudi sami zavili.

Letos brez osebnega pečata

Čeprav je akcija s selitvijo na splet trenutno celo bolj uspešna, kot je bila klasična - v štirih dneh so donatorji obdarili že 400 otrok -, Ninić ne računa, da bodo takšno organizacijo nadaljevali tudi v prihodnje. "Izvirna ideja je zastavljena tako, da posameznik sam kupi, sestavi, zavije ... To je bolj oseben pristop, saj s tem pustimo del sebe v darilu. Smisel je tudi v tem, da se v tem običajno norem decembru ustavimo in pomislimo na tega otroka. Je sicer lažje le izvesti donacijo in da vse ostalo opravimo tukaj mi, a sam stremim k temu, da se vrnemo k izvorni ideji," pravi Ninić.

Letošnja darila bodo tako nekoliko bolj "uniformirana". Vsako bo vsebovalo igračo ali družabno igro, nekaj sladkega, šolske potrebščine ali material za ustvarjanje, izdelek za osebno higieno in knjigo slovenskega avtorja. Pet različnih predmetov v enem darilu je sicer že od vsega začetka ideja te akcije.

Donator je lahko doslej sam ali s pomočjo prostovoljcev zavil darilo. Letos to ni mogoče. Foto: Rozmari PETEK
Rozmari Petek

Božičkova tovarna daril, ki letos deluje zgolj v prostorih nekdanjega proizvodnega obrata Mik Celje v Gajih, je v petih letih prerasla svoje okvirje; začeli so namreč z otroki celjskega občine, 125 jih je bilo prvo leto, nato so se širili na okoliške občine, zdaj pa delujejo po celoti regiji. Se vidijo še širše? "Podobne projekte v drugih regijah tako ali tako že izvajajo. Denimo akcija Božiček za en dan. Mi smo precej manjši, obenem imamo še ogromno drugih projektov, zato nimamo poguma, da bi se širili na večji del Slovenije. Smo lokalni ljudje, lokalna podjetja nas podpirajo. Tu smo začeli zgodbo in tu jo želimo nadaljevati," zaključuje Ninić.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta