Država bo dala denar za razgledni stolp v Rogaški Slatini. Kje pa je dobitnik jackpota?

Rozmari Petek Rozmari Petek
17.02.2022 15:15

Za razgledni stolp Kristal bo vlada prispevala dva milijona evrov. To je več, kot bi prejeli davka na račun dobitnika Eurojackpota, za katerega se trenutno sicer ugiba, da živi v Slatini, stalno prebivališče pa naj bi imel v Šmarju pri Jelšah.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Prihodnjo poletno sezono naj bi v Rogaški Slatini turistom že ponujali takšne razglede.  
Občina Rogaška Slatina

V Rogaški Slatini, kjer so vse od konca januarja, ko je nekdo na njihovi pošti vplačal zmagovalno, enajst milijonov evrov vredno kombinacijo Eurojackpota, bili na trnih, ali si lahko od dobitka sami obetajo slabih 1,7 milijona evrov davka, te dni že slavijo. Vsaj tisti, ki podpirajo gradnjo stolpa. Pa ne zato, ker bi srečnež končno dvignil denar in s tem razblinil dvome, katera občina si s tem lahko obeta davek (posameznik dobitka še vedno ni prevzel, smo včeraj preverili na Loteriji Slovenija, čas pa ima vse do 28. aprila letos, skupaj 90 dni od žrebanja), temveč zato, ker je vlada v sredo sklenila, da bo h gradnji razglednega stolpa Kristal iz državnega proračuna primaknila dva milijona evrov. "Zame je to večji dobitek kot jackpot. Vanj smo vložili osem mesecev dela. Bila je kar borba," pravi župan Branko Kidrič.

Pragmatičnost se je obrestovala

Denar jim je vlada odobrila na podlagi predloga ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo (MGRT), ki ga vodi "sosed" občine Zdravko Počivalšek. Ravno to ministrstvo je občini pred časom odobrilo tudi sredstva za postavitev drugega podjetniškega inkubatorja, čeravno šele po tem, ko je minister že pomagal rezati trak na otvoritvi. Ko je urad za nadzor proračuna z naključnim preverjanjem, za katerega sicer nekateri menijo, da ni bilo tako naključno, ugotovil, da so vsaj del sredstev pridobili neupravičeno, so, kot smo v Večeru že poročali, od prejetih 1,1 milijona evrov konec decembra lani morali vrniti 431 tisoč evrov. Kot je že takrat občinska uprava pojasnjevala občinskim svetnikom, se sicer z očitki ne strinjajo, a je vendarle bilo bolj pragmatično del sredstev vrniti, ker sicer ne bi mogli kandidirati na drugih javnih razpisih ministrstva.

Pragmatičnost se je hitro obrestovala: vlada je projekt uvrstila v načrt razvojnih programov 2022-2025, ker - kot so obrazložili na MGRT - je projekt zapisan kot ena glavnih investicij v strategijo razvoja turistične destinacije Rogaška Slatina za obdobje 2020-2027, ki jo je soglasno sprejel občinski svet novembra 2019. "Namen projekta je izvedba aktivnosti za zagotovitev nove javne turistične infrastrukture, saj je pomanjkanje te ovira nadaljnjega razvoja lokalne skupnosti in regije. Splošen cilj projekta je prispevati k dvigu konkurenčnosti turističnega gospodarstva v občini in regiji kakor tudi povečati obseg turistične dejavnosti, kar prinaša ugoden vpliv na nadaljnji razvoj turističnih destinacij in regije. Projekt zagotavlja tudi nova delovna mesta, in sicer neposredno pet zaposlitev v organizaciji poslovanja po zaključku investicije, posredno pa z multiplikativnimi učinki na gospodarstvo. Izvaja se v degradiranem urbanem območju, kar pomeni, da prinaša revitalizacijo oziroma aktiviranje še neizkoriščenih potencialov turistične destinacije," je zapisano v vladni obrazložitvi.

Stolp Kristal Rogaška Slatina, vizualizacija
Občina Rogaška Slatina

Marca podpis pogodbe z izvajalcem

Župan Kidrič zdaj čaka le še na uradno odločbo ministrstva o podpori projektu ter podpis pogodbe. Najverjetneje bo še prej podpisal pogodbo z izvajalcem gradnje, podjetjem VG5 iz Ljubljane, ki so ga kot najugodnejšega za gradnjo stolpa izbrali na drugem razpisu. Ta naj bi do prihodnjega poletja postavil 3,7 milijona evrov vredni stolp, ki bo v višino meril 106 metrov in bo najvišja stavba v državi. Pogodbo bodo slavnostno podpisali 1. marca. Dva milijona bo torej za stolp namenila država, donatorskih sredstev od skupaj 28 domačih podjetnikov, ki podpirajo gradnjo, naj bi bilo za 600 tisoč evrov. Če se izkaže, da je lastnik zmagovalnega listka vendarle Slatinčan, bodo stolp zlahka zgradili, pa še ostalo jim bo. "Zadnje čase slišim takšne informacije, od kod prihaja, da moram kar sesti," ob tem komentira župan. Nekateri so govorili, da je zmagovalno kombinacijo vplačal tujec, kar bi pomenilo, da bi davek od nagrade romal v proračun Mestne občine Ljubljana. "V njihovem 400-milijonskem proračunu takšnega priliva še skoraj opazili ne bi, pri našem enajst milijonov evrov visokem proračunu pa bi to pomenilo ogromno. Enako lahko rečem za sosednje občine," je že pred dnevi komentiral župan. Zadnje govorice se nagibajo ravno v to smer; in sicer, da naj bi bil listek vplačal posameznik, ki sicer živi v Rogaški Slatini, stalno prebivališče pa naj bi imel v Šmarju pri Jelšah.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta