Dvorec Jelšingrad bo rešila občina Šmarje pri Jelšah

Rozmari Petek Rozmari Petek
10.05.2021 15:35
Z rebalansom bodo našli sredstva za nakup, so odločili v občini. Upajo, da bodo lastniki še letos.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Dvorec Jelšingrad naj bi do konca leta le dobil enotnega lastnika - Občino Šmarje pri Jelšah. 
Tina Murko Gajšek

Šmarski občinski svetniki so na zadnji seji podprli predlog o nakupu propadajočega dvorca Jelšingrad, ki ga je prva podala občinska svetnica in konservatorka na Zavodu za varstvo kulturne dediščine (ZVKDS) Lucija Čakš Orač. Ta je opozorila, da je po več propadlih nakupih dvorca to edina možnost, da ga ohranijo. Decembrski potres z epicentrom v Petrinjah ga je namreč dodatno poškodoval in s tem ogrozil, da do dvorec izgubil edinstven orientalsko poslikan strop. Kot opisuje župan Matija Čakš, so že v stiku z vsemi prodajalci dvorca. Kot je znano, je lastnikov več. Dediči Georga Zečevića, ki je pred leti skupaj Dimitrijem Djokićem kupil dvorec, so svoj 90-odstotni delež pripravljeni prodati za 290 tisoč evrov, dva od preostalih treh lastnikov, ki imajo skupaj desetodstotni delež dvorca, sta pripravljena svoj delež prodati za 35 tisoč evrov, tretji lastnik pa za svoj 3,33-odstotni delež pričakuje kar 100 tisoč evrov.

Župan poudarja, da sami operirajo z javnim denarjem, zato se bodo zavzemali za to, da bodo po pošteni ceni kupili vse deleže gradu, kar pomeni, da za enake deleže ne bodo plačevali različnih vsot. Sredstva za nakup bodo zagotovili z rebalansom proračuna in, tako upajo, že letos postali lastniki. Nato želijo izvesti najnujnejša sanacijska dela, kot je obnova strehe, da zaščitijo objekt pred nadaljnjim propadanjem. V načrtu je tudi, da bi dvorec razglasili za kulturni spomenik državnega pomena, s tem bi lahko kandidirali za sredstva kulturnega ministrstva za pomoč pri obnovi. A najprej morajo postati lastniki, kar bo vendarle dokaj naporno delo. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta