Evropski projekt za starejše testirajo na Celjskem

Gordana Possnig Gordana Possnig
02.11.2018 18:04

Celjski zdravstveni dom bo s partnerji v Celju, Dobrni, Vojniku in Štorah prihodnji dve leti izvajal poskusni projekt za oskrbo starostnikov na domu.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Nataša Juhnov

Staranje prebivalstva in s tem potreba po dolgotrajni oskrbi starejših ljudi nista prizanesla niti Sloveniji. V Celju in širši okolici, kjer je konec lanskega leta živelo 64.600 prebivalcev, je bila kar petina starejših od 65 let, od tega kar 75 odstotkov v Celju. Populacija starostnikov se povečuje že več kot dve desetletji, to pa vpliva na ekonomsko, socialno in zdravstveno podobo v regiji.
Staranje prebivalstva je vplivalo tudi na odločitev Zdravstvenega doma (ZD) Celje, da se prijavi na razpis ministrstva za zdravje za izbor pilotnih projektov, ki bodo podpirali prehod v izvajanje sistemskega zakona o dolgotrajni oskrbi. Ta je že pripravljen, slovenska vlada in poslanci pa naj bi ga sprejeli v prihodnji dveh letih. V ZD Celje so s prijavo uspeli, saj so dobili priložnost, da med prvimi v državi omogočijo uveljavitev zakona o dolgotrajni oskrbi za prebivalce mestne občine Celje ter občin Dobrna, Vojnik in Štore. Partnerji v dvoletnem projektu, vrednem 2,5 milijona evrov iz Evropskega socialnega sklada (del sredstev prispeva tudi zdravstveno ministrstvo), so še Center za socialno delo Celje, Dom sv. Jožefa in javni zavod Socio. Omeniti velja, da bodo dvoletni pilotni projekt zdravstvenega ministrstva, skupaj vreden 6,1 milijona evrov, izvajali še v Centru za socialno delo Krško in v Koroškem domu starostnikov.

Predstavitev pilotnega projekta dolgotrajne oskrbe v celjskem zdravstvenem domu (od leve): Klavdija Kobal Straus, Alenka Obrul in Marko Drešček
Gordana Possnig

Ni prostora v domovih za upokojence

Zaradi velikega pomanjkanja prostih mest v domovih upokojencev se pri nas krepijo aktivnosti oskrbe starostnikov na domu. In prav omenjeni projekt je ena takšnih aktivnosti. "Z omenjenim projektom bomo v ZD Celje zagotovili 17 novih delovnih mest (za srednje medicinske sestre, diplomirane socialne delavke, diplomirane delovne terapevtke, magistre kineziologije, socialne oskrbovalke in bolničarje negovalce), obnovili oziroma uredili bomo delovne prostore, nabavili delovno opremo ter poskrbeli za izobraževanja zaposlenih in širše javnosti. Izobraževanje smo že začeli, aktivnosti naj bi stekle z novim letom. Med izobraževanjem se bodo lahko udeleženci naučili, kako lahko posameznik sploh pride v sistem," je ob predstavitvi projekta poudarila direktorica ZD Celje Alenka Obrul.

Cilj: starejši naj čim dlje ostane doma

Glavni cilji pilotnega projekta so, da se posamezniku omogoči individualna in multidisciplinarna obravnava v okviru testiranja in postopkov upravičenosti posameznika do dolgotrajne oskrbe. Posameznik bo tako moral izpolniti določeno število kriterijev oziroma točk, da bo deležen takšne dolgotrajne oskrbe. Pri tem so ob predstavitvi projekta izpostavili primer sladkornega bolnika. Starejši ljudje so namreč lahko še povsem samostojni, težko pa si sami vbrizgajo inzulin. Omenjeni pilotni projekt pa bo med več kot med 50 različnimi ukrepi omogočil posamezniku tudi pomoč pri pripravi zdravil. Glavni cilj tega projekta je človeka čim dalj časa zadržati v domačem okolju.
Dosedanje storitve na domu, ki potekajo v okviru referenčnih ambulant, patronažne službe, institucionalne oskrbe pomoči na domu preko domov za ostarele, CSD in nevladnih organizacij, se bodo s tem pilotnim projektom nadgradile z novim sistemskim pristopom izvajanje storitev dolgotrajne oskrbe. Med drugim bodo vključevale svetovanje uporabnikom, psihosocialno podporo, rehabilitacijo ohranjanja samostojnosti ter rabo informacijsko-komunikacijske tehnologije (IKT) za izvajanje e-oskrbe oziroma pomoč na daljavo.
Istočasno pa bo s tem projektom po njihovem mnenju vzpostavljen izboljšan sistem koordinacije med zdravstvenim in socialnim varstvom ter dolgotrajno oskrbo. V celjskem zdravstvenem domu ob tem še upajo, da bodo lahko omenjene storitve uporabnikom omogočali tudi po koncu projekta.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta