Festival Pivo in cvetje: Fantje iz Rač so do Laškega pešačili 16 ur, šli bi še enkrat

Klara Podergajs
10.07.2021 18:40
56. festival Pivo in cvetje v Laško privabil ljubitelje piva in dobre glasbe. Letos so obiskovalci za ceno 2,5 evra za vrček piva prejeli tudi spominski kozarec, ki je primeren za do tisoč pranj, s tem pa so se organizatorji želeli izogniti večji količini plastike za enkratno uporabo.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Tradicionalno zabijanje pipe je pripadlo županu občine Laško Francu Zdolšku. 
Mediaspeed

Skupina fantov iz Rač je ob 3. uri zjutraj krenila na 68 kilometrov dolgo pot do Laškega. Bili so eni izmed tistih, ki so se pridružili akciji, da pokažejo značaj in pridejo na festival peš. Letošnjega glasbenega programa so se namreč lahko udeležili le tisti, ki so se prej prijavili in pridružili tej akciji. S to so organizatorji želeli omejiti število obiskovalcev in omogočiti drugačno glasbeno doživetje. Tako so si lahko izmučeni pohodniki po prihodu koncert ogledali iz ležalnikov, ki pa so hitro ostali prazni, saj je glasba marsikoga po tako dolgem premoru od koncertov in dogodkov dvignila na noge. Fantje z Rač so se izziva lotili resno, pripravili so si tudi majice: "Hodili smo 16 ur. Pot smo si pripravili prej in ji sledili. Nas je pa malo upočasnila pripravljenost in vročina, tako da smo prišli na cilj malo pozneje. Prišli smo na koncert Pera Lovšina, kar je bilo nepozabno, res super izkušnja. Drugače, ampak nepozabno." Fantje so zatrdili, da bi se na pot odpravili še enkrat, vendar od kod bližje. Nazaj domov so se vrnili z vlakom, kar je bilo veliko olajšanje za utrujene in ožuljene noge.

Skupina pohodnikov iz Rač, ki so prehodili 68 kilometrov. 
Klara Podergajs

Tradicija ostaja

Festivalsko dogajanje se je začelo s povorko mažoretk ob spremljavi Bobnarske skupine Laško. Pridružili so se jim tudi laški godbeniki. Z zabijanjem pipe v sod so natočili častni prvi vrček festivalskega piva in tako otvorili dogajanje. Prišla sta tudi hemljska princesa in starešina. Festivalu na pot so spodbudne besede za tokratno in tudi prihodnje izvedbe namenili župan občine Laško Franc Zdolšek, direktorica STIK Laško Tina Belej in predstavnik glavnega pokrovitelja festivala Pivovarne Laško Urban Kramberger. Dogajanje so popestrili tudi folkorniki, ki so zaplesali. Letos je festival omejen na dva dni, dogajanje pa so osredotočili na tri prizorišča. Poleg koncertnega odra na šolskem dvorišču so lokalni kuharski mojstri na občinskem dvorišču pod imenom Laška kuhna ponujali specialitete iz lokalnih in ekološko pridelanih sestavin po enotni ceni 6 evrov. Tovrstna ponudba je letošnja novost. Druga gostinska ponudba se je odvijala na Trubarjevem nabrežju, kjer se je zadrževalo veliko obiskovalcev, tako pa smo dobili občutek, da smo na Pivo in cvetju nekaj let nazaj. Otroci so imeli svoj festival v Mavrični deželi. V Laškem piva ni brez cvetja, tako so tudi letos pripravili cvetlično razstavo, tokrat z naslovom Ocvetliči se v Zlatorogovi deželi, ki so jo pripravila dekleta ekipe Chich corner, za cvetlično zasaditev pa je poskrbela Komunala Laško. Zgodovini so se poklonili tudi z razstavo Pivo v kozarcu v Muzelju Laško. Letos so obiskovalci za ceno 2,5 evra za vrček piva prejeli tudi spominski kozarec, ki je primeren za do tisoč pranj, s tem pa so se organizatorji želeli izogniti večji količini plastike za enkratno uporabo.

Skupina Bigfoot Mama je predstavila svoj album Akustika. 
Klara Podergajs

Akustika na odru

Na festivalu, ki ga je odprla skupina MFFY, v ospredju ostaja tudi glasba. Nadaljeval je Peter Lovšin, ki je na odru nastopil z zasedbo Skalarji. Petkovo koncertno dogajanje so zaključili Big Foot Mama, ki so prvič predstavili njihov nov album Akustika. V soboto so na Pivo in cvetje prvič pripeljali pravi hip-hop z Nipkejem and the Nipples, nadaljevali bodo Hamo & Tribute to Love, dan pa bodo končali stari mački laških odrov Šank Rock. Na odru se pridružujejo še Alya, Omar Naber in Irena Yebuah Tiran. Festivalsko dogajanje se je letos razširilo tudi po celi Sloveniji. Na valovih radia Val 202 so ga predvajali v živo predvajali, tako so si lahko mnogi festivalsko dogajanje pričarali tudi doma. Na glavnih prizoriščih je za obiskovalce veljal pogoj PCT. Za varnejšo pot domov so poskrbeli z brezplačnim avtobusnim prevozom iz Laškega proti Celju. Na voljo pa je bilo tudi brezplačno testiranje, se je pa bilo možno na festivalu tudi cepiti.

Cvetlična popestritev Laškega. 
Klara Podergajs
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta