Festival Pivo in cvetje: V Laško ne le zaradi piva, ampak tudi zaradi nostalgije

Larisa Jeknič Larisa Jeknič
17.07.2022 18:00

Ulice mesta ob Savinji so pretekli konec tedna zaživele ob dobri hrani, pijači in glasbi - prizorišče je ponovno upravičilo sloves festivalske prestolnice.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ulice Laškega so bile polne.
Larisa Jeknič

Festivalsko vzdušje se je v soboto začelo že na relaciji Celje-Laško. Celjani oziroma ljudje z vseh koncev Slovenije radi obiščejo festival Pivo in cvetje Laško - in ker je najbolj praktična in ekološka izbira za obisk dogodka vlak, je ta v knežje mesto na nabito polno železniško postajo prispel s skoraj popolnoma zasedenimi sedeži, zato je večina potnikov, ki je vstopila v Celju, morala na vlaku stati. Ker pa je bil naval takšen, je kar nekaj nesrečnežev moralo počakati na naslednjega.

Ogromno ljudi se je v Laško odpravilo z vlakom.
Larisa Jeknič

"Tale gneča, pa še v tej vročini, je res obupna," je komentirala 24-letna Nika, ki se ji je na vlak uspelo prebiti. Dodala je, da bi bilo pametno, da bi med festivalom uvedli dodatni avtobusni prevoz ali še več vlakov, ki bi vozili do prizorišča. "Mislim, da bi bilo vsem tako veliko lažje," je prepričana.

Pritegnil tudi goste čez mejo

Festivalsko prizorišče je tako že okoli 20. ure na sobotni večer kipelo od ljudi. Mlade družine z otroki, upokojenci, najstniki, pari - uživat so prišle vse generacije. Seveda ni manjkalo domačinov. 20-letna Laščanka Lea Hostnik svojo izkušnjo s festivalom Pivo in cvetje povezuje z lepimi spomini iz najstniških let. "Ko sem bila še mlajša, in seveda nisem smela ostajati dolgo zunaj, sem si pač naredila zabavo sama. Velikokrat se je dogajanje slišalo kar v mojo sobo, zato sem imela živo glasbo. Nič mi ni manjkalo," je povedala.

Ekipa iz Hrvaške je na festival prišla predvsem zaradi nostalgije.
Larisa Jeknič

Dogodek pa je privabil tudi tiste čez mejo. Med fotografiranjem na mostu smo namreč ujeli skupino štirih nasmejanih Hrvatov, ki jih na mesto veže predvsem ljubezen do piva. "Smo veliki ljubitelji piva Laško - in to, da ga danes tukaj pijemo, dojemamo kot dobro sodelovanje med državama," se je pošalil eden od njih. Mirjana, prav tako članica skupine, pa je razkrila, da ima do te pijače zares nostalgične in sentimentalne občutke. "Moja pokojna mama je imela v Varaždinu lokal, kjer se je streglo pivo Laško. In vsem je bilo dobro, ljudje so ga res radi pili. Zdaj sem tukaj, da se med drugim spomnim tudi nanjo," je povedala.

Letos na festivalu ni manjkalo niti fantovščin in dekliščin. Sandi iz Škofje Loke se je z veselo druščino znašel v Laškem prav zaradi fantovščine svojega prijatelja Blaža. "Kolega se ženi, upajmo, da bosta s partnerko srečna. Tako zdaj tukaj prodajamo alkohol v njegovo dobro," je nasmejano dejal in ob tem predstavil širok repertoar alkoholnih pijač, ki so jih pripravili s fanti. Ob vprašanju, zakaj so se odločili ravno za Pivo in cvetje, je tako preprosto in predvidljivo odgovoril: "Vsi smo pivoljubi." Ujeli smo tudi skupino deklet, z nami je govorila bodoča nevesta Ana. "Počutim se super, sproščeno, divje," se je razgovorila. "Že dolgo nismo bile na kakšnem koncertu - in to je bila odlična priložnost," je o razlogih za prihod v Laško dodala bodoča nevesta. 18-letni Eva in Sara sta Pivo in cvetje obiskali prvič. "Trenutno nama je še dolgčas, ampak bo kmalu tema in se bo začela zabava," je iskreno povedala Eva in dodala, da sta prišli zaradi Kreslina in ne nazadnje, da "se malo napijeva".

Gneča je bila že pred začetkom koncertov.
Larisa Jeknič

Veseli tudi tisti, ki delajo

Poleg glasbe in piva je kulinarika eden od stebrov festivala, so prepričani organizatorji. Premierno so letos predstavljali laškega pjesa, ki so ga pri eni od stojnic označili za kralja med ulično prehrano na dogodku. In iz česa je sestavljen? Iz polnozrnate štručke z ječmenovim sladom, polnila iz marinirane zelenjave, zelene solate, dimljene in s pivom Laško oplemenitene svinjske klobase v ovčjem črevu in dveh posebnih prelivov. "Ljudje so zadovoljni, mislim, da jim je zelo všeč," je svoja opažanja delila Aleksandra in dodala, da imajo pri stojnici dober obisk, kar se po koncertih še poveča.

Obiskali pa smo tudi zaodrje enega od šotorov, kjer vrtel glasbo in zabaval občinstvo Luka Hostnik, oče zgoraj omenjene Lee. Ves večer mu energije nikakor ni zmanjkalo. V polni prestavi je delal vse festivalske dni. "Že v četrtek je bilo 'fajn', v petek je bilo enkratno - in danes prav tako," je povedal. Vidi se, da so ljudje veseli, da se lahko po dveh letih spet zabavajo," je poudaril. "In tudi jaz sem vesel, da to vidim," je dodal. "Žur do konca." Sicer pa je bilo tudi letos poskrbljeno za vse glasbene okuse. Občinstvo so na sobotni večer med drugim zabavali Vlado Kreslin in Mali bogovi, Dan D, Šank Rock, San Diego, Ansambel Udar in Balkan boys.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta