Filmi kot sprožilci razmislekov in sprememb na bolje

Tina Murko Gajšek
19.02.2019 16:38

Na projekciji Film festa treh zvezd so si mladi ogledali sedem amaterskih kratkih filmov svojih vrstnikov, ključno je, da gledalcev ne puščajo ravnodušnih.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Film fest treh zvezd je namenjen dijakom, ki v filme ujamejo svoje dojemanje sveta in družbe. 
Tina Murko Gajšek

Festivalni program Film festa treh zvezd, ki je nedavno kot šesti po vrsti potekal v Celju, je vključeval kratke filme o zgodbah žensk, ki jih je navdihnil zapisnik čarovniškega sojenja iz Ribnice, o prepovedani ljubezni, zavedanju, da lahko v trenutku izgubimo tisto, kar imamo najraje, o življenju, ki mora naprej tudi po izgubi najbližjih, o nesojeni ljubezni, izločanju sovrstnikov ter o okoljski nevarnosti odpadkov. Mentor in profesor mladih filmarjev na Srednji šoli za strojništvo, mehatroniko in medije, režiser Alen Pavšar, opaža, da mladi v šestih letih festivala v svojih filmih vedno znova raziskujejo podobne tematike. "Občutki krivde, samomorilnost in stiska mladih se očitno izražajo skozi film. Preseneča me, da ni malo več pozitivno naravnanih filmov. Ampak očitno je to njihovo doživljanje duh časa," razmišlja Pavšar, ki se je med drugim podpisal pod mladinski film Vloga za Emo.

Izpostaviti prave elemente

"V filmih me zanimajo teme iz vsakdanjega življenja, družbe in kulture," našteva Tadej Vintar, dijak četrtega letnika Srednje šole za strojništvo, mehatroniko in medije, ki se je na letošnjem festivalu podpisal pod dva filma. V Hrepenenju je predstavil zgodbo istospolno usmerjene dijakinje, katere hrepenenje po odkritosti prepovedujejo družbeni stereotipi. V Padel bo pa je z elementi komedije izpostavil problem pretiranega onesnaževanja okolja. "Bolj blizu so mi resnejši pristopi. Sem pa ugotovil, da so tudi komični super, sploh za bolj kritične vsebine," pravi. S svojim ustvarjanjem namreč išče načine, kako gledalcev ne pustiti ravnodušnih. "Želim, da bi se po ogledu filma gledalec zazrl vase, začel razmišljati ter da bi film v njem sprožil spremembo – da bi mogoče kaj spremenili na bolje," razmišlja.

Film fest treh zvezd je namenjen dijakom, ki v filme ujamejo svoje dojemanje sveta in družbe. 
Tina Murko Gajšek

Spodbujajo sodelovanje in načrtovanje

Na festivalu spodbujajo sodelovanje in načrtovanje. Predvajajo namreč filme, pri katerih si dijaki razdelijo različne vloge filmske produkcije in skupaj ustvarijo izdelek. "Vedno jim svetujem, naj se pred snemanjem res posvetijo organizaciji, da delujejo kot ekipa in sproti rešujejo konflikte, ki nastanejo, ko se snema film," svoje pedagoške prijeme pojasni Pavšar. Prav teh veščin se je decembra okoli 20 dijakov učilo na delavnici pod vodstvom montažerja Jurija Moškona, ki je med drugim sodeloval pri filmih Gremo mi po svoje, Slovenka in Nika. Raziskovali so filmsko montažo, nevidno umetnost, kot jo pogosto imenujejo filmarji, ki pa je za končni izdelek odločilna.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta