Fontana piva v Žalcu spet teče

Tina Murko Gajšek
26.03.2019 16:51

V Žalcu bodo v soboto četrto leto odprli pipe na fontani piv Zeleno zlato. Ponujali bodo 27 piv 23 slovenskih pivovarjev.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Fontano piv želijo v Žalcu izkoristiti kot magnet, ki v njihove kraje pripelje več turistov.
Andrej Petelinsek

Do konca oktobra bo iz pip fontane Zeleno zlato v Žalcu ponovno teklo pivo. Med 27 izdelki 23 pivovarjev bodo temna in svetla piva različnih načinov varitve, več vrst alov ter porter. Obiskovalci si bodo letos lahko postregli ne le v vrčku količine šestih decilitrov, temveč bodo pivo lahko natočili tudi v za štiri decilitre večji vrček. Za manjši vrček bo treba odšteti osem evrov, za večjega deset.
Pivo bodo tudi to sezono povezali z lokalno kulinarično ponudbo, ki jo bodo razširili s kulinarično turo Pivo in pajs ter s pivsko-kulinaričnim dogodkom Beer Village oziroma Pivo za vas. Tudi letos se vrača festival Zeleno zlato, turistični ponudbi pa dodajajo spominek. Navdih zanj so poiskali v zgodbi očeta slovenskega pivovarstva Simona Kukca. Pivoljubi bodo lahko v spomin na obisk fontane kupili pivo Kukec in steklen vrček. Tako kot degustacijske vrčke ob fontani je tudi tega oblikoval Oskar Kogoj, pivo Kukec pa bodo lahko preizkusili pri prvi pipi fontane.
Glavna novost pivske ponudbe sta četrta in šesta pipa, pravi Sabina Palir, vodja programa Turizem na žalskem zavodu za kulturo, šport in turizem. Iz njiju bodo namreč tekla piva pivovarjev iz savinjske in šaleške regije ter eksperimentalna piva žalskega Inštituta za hmeljarstvo in pivovarstvo Slovenije. "Vsa piva s fontane so varjena s slovenskim hmeljem, z od lani certificiranim štajerskim hmeljem," še poudarja Palirjeva.
V minulih treh letih je fontana v Žalec privabila 400.000 obiskovalcev, ki so pipe odprli 860.000-krat in iz njih v 150.000 vrčkov natočili 78.000 litrov hmeljskega napitka. Zato želijo žalski turistični delavci fontano še bolj izkoristiti kot povod za obisk kraja in njegove okolice ter razlog, ki obiskovalce pripelje tudi do drugih znamenitosti. Poleg jame Pekel in šempetrske nekropole je ena od njih Ekomuzej hmeljarstva in pivovarstva. Zgodovino življenja z zelenim zlatom jim bodo tam skušali približati s kratkim filmom. Ker je posnet v 360-stopinjski 3D-tehniki, si ga bo mogoče ogledati s pomočjo virtualnih očal. Fontano piv bodo uradno odprli že nekaj dni prej, zadnjo marčevsko soboto, ko bodo razkrili tudi, kdo bo na mestu ambasadorja fontane nasledil člane skupine Tabu.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta