(FOTO) Celje: S projektom Rešujejo skupaj – Modra luč pomagajo reševati življenja

Gordana Possnig Gordana Possnig
24.05.2024 15:00

V knežjem mestu poteka dvodnevno usposabljanje intervencijskih služb, cilj je še boljše sodelovanje in seveda usposabljanje vseh vpetih v različne nesreče.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ekipa Prve nujne pomoči Splošne bonišnice Celje je nemudoma poskrbela za huje poškodovanega moškega.
Gordana Possnig

V Celju ta konec tedna poteka obsežno dvodnevno usposabljanje intervencijskih služb, ki delujejo v Celju, in sicer Enote za Splošno nujno medicinsko pomoč Splošne bolnišnice Celje, Poklicne gasilske enote Celje in Policijske uprave Celje. Cilj projekta Rešujemo skupaj - Modra luč v Celju je izboljšanje znanja in sodelovanja, ki ju intervencijske ekipe uporabijo pri posredovanju in reševanju življenj.

Enota za Splošno nujno medicinsko pomoč (SNMP) Splošne Bolnišnice Celje bo v sodelovanju s Poklicno gasilsko enoto Celje (PGE) in Policijsko upravo Celje v skupnem nastopu prikazala, kako lahko z združevanjem strokovnega znanja policistov, poklicnih gasilcev in reševalcev ustvarijo celovitejši sistem posredovanja na nujnih primerih v lokalni skupnosti.

"Usposabljanje, ki je poleg strokovnih služb namenjeno tudi seznanitvi širše javnosti o delu intervencijskih služb, poteka preko pet vnaprej pripravljenih različno zahtevnih realističnih scenarijev, pri katerih sodelujejo intervencijske enote. Tako so danes potekali štirje scenariji – reševanje ponesrečenca iz vode, reševanje poškodovanega gozdarja iz težko dostopnega terena, obravnava poskusa samomora z vlamljanjem v prostor ter poškodovanega plezalca. Jutri, v soboto, bo na Celjskem sejmišču na sporedu najobsežnejša vaja, in sicer intervencija v primeru množične prometne nesreče z udeležbo več vozil (avtobus, tovornjak s cisterno in vsaj tri osebna vozila)," so sporočili iz celjske bolnišnice.

Reševanje poškodovanega gozdarja iz težko dostopnega terena pod Celjsko kočo
Pge Celje

Primeri reševanja na več lokacijah

Dogodki so se zvrstili na različnih lokacijah v Celju – na poti na Celjsko kočo, kjer so reševali poškodovanega gozdarja, na Špici ob Savinji, kjer so reševali utopljenca, na plezališču pod Starim gradom Celje, kjer so reševali plezalca, na dvorišču Poklicne gasilske enote Celje ter na prizorišču Celjskega sejma, kjer bo danes prikazana intervencija v primeru prometne nesreče, v kateri je bilo poškodovanih več kot 30 ljudi. V tem primeru bodo občani lahko videli, kako potekajo postopki gašenja in reševanja ob požaru pri prometni nesreči z udeležbo več vozil (avtobus, tovornjak s cisterno in vsaj tri osebna vozila), postopki tehničnega reševanja, postopki ob reševanju pri nesreči z nevarno snovjo in postopki ob večjem številu poškodovanih. 

Namen dogodkov je poleg usposabljanja pokazati, kako odločilno je sodelovanje in skupen nastop več intervencijskih služb, kadar je to potrebno. Le skupaj lahko namreč zagotovijo hitro in učinkovito pomoč ljudem v stiski. Hkrati pa tovrstna skupna usposabljanja gradijo medsebojno komunikacijo in izboljšujejo razumevanje vlog posameznih akterjev in organizacij v najtežjih interventnih situacijah. Kot častni govorci bodo jutri zbrane nagovorili pobudnik usposabljanja in direktor Splošne bolnišnice Celje dr. Dragan Kovačić, direktor poveljnik PGE Celje Boris Žnidarko, celjski župan Matija Kovač in poslanka Janja Sluga.

Gasilci so s tehničnim posegom vdrli v prostor, kjer je bila oseba, ki je grozila s samomorom. 
Gordana Possnig

Primer grožnje s samomorom

Na območju, kjer domuje Poklicna gasilska enota Celja, je potekala vaja, povezana s poskusom samomora moškega in vlamljanjem v objekt. Posameznik je namreč iz prvega nadstropja stavbe z nožem grozil, da bo vse pokončal. "Po klicu na intervencijsko število 112 so na kraj dogodka prihiteli najprej policisti, za njimi reševalci, tam so bili že gasilci. Z moškim, ki je v rokah vihtel okrvavljeni nož, so najprej stik vzpostavili in se skušali z njim pogovoriti policisti, na pomoč jim je priskočila tudi pogajalka, ki se je z moškim, ki je grozil, pogajala skrita v policijskem  vozilu. Med njenim pogovorom je razburjeni moški najprej odvrgel nož, vmes pa so v prostor s tehničnim posegom vlomili gasilci. Slednji so skupaj s policisti v pritličju stavbe našli poškodovanega moškega, ki ga je razburjeni moški, ki je grozil s samomorom, 'poškodoval' z več vbodi z nožem v trebuh in hrbet, ob tem pa ga je tudi udaril po glavi. Poškodovanca so oskrbeli reševalci in mu že na kraju dogodka nudili prvo pomoč, da so stabilizirali njegovo zdravstveno stanje.  Nato so ga prenesli v reševalno vozilo na kraju dogodka. V tem času so v objekt vstopili oboroženi policisti in napadalca obvladali. Vklenjenega so ga odpeljali do policijskega vozila, kjer je dežurna zdravnica, ki je bila na kraju dogodka, po pogovoru z njim ugotovila, da je sposoben, da ga peljejo na policijo na zaslišanje," je potek akcije opisal prvi mož celjskih poklicnih gasilcev Boris Žnidarko.   

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta