(FOTO) Kozjanski park: S popisovanjem za ohranjanje ptičjega sveta

Brina Kerič Brina Kerič
30.01.2024 15:00

V Kozjanskem regijskem parku opazili devet vrst vodnih ptic. Najštevilnejši kormorani, po letu 2020 ponovno opaženo prezimovanje bele štorklje.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Siva čaplja v letu, Kozjanski regijski park, 2024, popis vodnih vrst ptic 
Kozjanski regijski park

Zimsko štetje vodnih vrst ptic (IWC - International Waterbird Census) je ena največjih naravovarstvenih akcij na svetu, ki poteka sredi januarja. V 143 državah prostovoljci med hojo vzdolž vodotokov in stoječih vodnih teles popisujejo vrste in število osebkov vodnih ptičjih vrst. Popisi potekajo istočasno, natančneje drugi vikend v januarju. Znanost s tem, kljub veliki mobilnosti ptic, dobi verodostojne podatke o trenutnih velikostih populacij posameznih vrst in spreminjanju velikosti populacij skozi leta. Verodostojni podatki so namreč osnova prizadevanj za ohranjanje ptičjega sveta.

Pri popisu že 12 let sodelujejo tudi v Kozjanskem regijskem parku. Popis poteka od vasi Nimno do izliva Sotle v Savo. Pri popisu pa se jim pridružijo tudi zaposleni v Javni ustanovi za upravljanje zaščitenih delov narave Krapinsko-zagorske županije. Kot so sporočili, so opazili devet vrst vodnih ptic, v odsekih pa so bile opažene tri vrste - kormoran, mlakarica in siva čaplja. "Prvič je najbolj številna vrsta koromoran. Ogromna jata (najmanj 195 osebkov) na območju Vonarja daje slutiti, da na tem območju tudi prenočujejo," so sporočili iz Kozjanskega parka. Po letu 2020 so ponovno opazili tudi prezimovanje bele štorklje.

Med popisovanjem so poleg vodnih vrst ptic opazili tudi 39 drugih ptičjih vrst. "Poleg pričakovanjih vrst, ki so pri nas celo leto, smo opazili veliko kosov, ki se niso umaknili proti toplejšemu Mediteranu, pa tudi običajne zimske goste (pinoža, veliki srakoper, siva pevka)," so še sporočili. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta