(FOTO) Neurje v Logarski dolini: Razdejanje kot pred tednom dni, planince z Okrešlja reševali s helikopterjem

Rozmari Petek Rozmari Petek
28.07.2024 20:00

Niso še dobro sanirali posledic izpred tedna dni, ko se je vnovič razbesnelo. Sedemnajst pohodnikov reševali s helikopterjem. "Potrebna bo zaščita, ne le odvažanje kamenja," pravi županja Solčave Katarina Prelesnik.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Neurje je povzročilo novo razdejanje v Logarski dolini. 
Občina Solčava

Neurje, ki se je popoldne razbesnelo nad delom Slovenije, znova ni prizaneslo Solčavi in tamkajšnjemu turističnemu biseru Logarski dolini. Že pred dobrim tednom je močno deževje z vrhov prineslo toliko kamenja, da je zaprlo cesto in poti. V dobrem dnevu so uspeli poti vsaj deloma očistiti, danes pa se je zgodba žal ponovila. "Še slabše je, kot je bilo zadnjič," opisuje potrta in utrujena županja Katarina Prelesnik. "S hriba je prišla skoraj enaka količina peska in kamenja. V 15 minutah je bilo stanje enako kot prejšnji petek, morda še malenkost slabše, ker je gostincem odneslo tudi hladilnike in drugo opremo." 

Občina Solčava

Zadnjič je neurje prišlo ponoči, zato k sreči ni poškodovalo pohodnikov. Tokrat je zato šlo bolj za las. "Sedemnajst ljudi je morala z Okrešlja reševati gorska reševalna služba. K sreči niso bili poškodovani, le počakati so morali tam. Dva sta bila malo višje nad Orlovim gnezdom, a sta se srečno vrnila nazaj. Ravno pred minuto sem govorila z reševalci, ki so pregledali vso pot in k sreči nikogar niso našli več ob poti," je še pojasnila županja, hvaležna, da so vsi živi in zdravi.

A tako v nedogled ne more več iti, poudarja. Turizem vse bolj trpi. "Ni dovolj, da vedno le odvažajo kamenje - potrebne so dolgoročne zaščite," opozarja. Obenem poudarja, da je kljub vsemu vsaj del poti še vedno odprt, zato je obisk Logarske še vedno mogoč. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta