Gradbena dela na fasadi celjske bolnišnice kot izjeme

Gordana Possnig
01.12.2020 06:25
Kljub epidemiji covida in ustavitvi nenujnih del v gradbeništvu lahko nemoteno potekajo dela na toplotni izolaciji rumenega dela bolnišnice.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Izvajanje toplotne izolacije v času ustavitve nenujnih del v gospodarstvu razburja ljudi. Foto: Gordana POSSNIG
Gordana Possnig

Splošna bolnišnica Celje (SBC) kot ena največjih covid bolnišnic pri nas se je letos že nekajkrat znašla v središču pozornosti javnosti zaradi dogajanj, povezanih z epidemijo covida-19. V zadnjih dneh pa smo med elektronsko pošto, poslano Večeru, dobili tudi pismo občana, ki se čudi, kako je možno, da se med ustavljenimi nenujnimi deli v gradbeništvu, ko je epidemija v drugem valu na vrhuncu in se v celjski bolnišnici vsak dan zdravi na navadnih in na intenzivnih posteljah okoli 150 okuženih, nemoteno izvajajo dela na toplotni izolaciji.

V ogorčenem pismu, kot ga je poimenoval, ministrstvo za zdravje zavestno krši svoj odlok, je zapisal. "Vlada je ustavila celotno gospodarstvo razen izjem. Ta izjema je tudi gradbišče celjske bolnišnice, kjer ne izvajajo nujnih del. Menjavajo okna, obnavljajo fasado. Gradbišče obratuje normalno. Čeprav odlok govori o nenaseljenih objektih, kar po logiki nabito polna bolnišnica ni. Naročnik je ministrstvo za zdravje. Isto ministrstvo, ki nam vsak teden pove, da bo naslednjih 14 dni kritičnih. Vsak dan poslušamo, kako kršimo ukrepe, zato ni znižanja števila obolelih. Se mi zdi, da je takšna stvar večji problem kot 'Kacinove koline', ki naj bi ogrožale nacionalno varnost. Ali se s takšnimi ravnanji ne ogroža delavcev in njihovih družin, ki se bojimo za svoje življenje?" se sprašuje naš bralec.

V bolnišnici so dovoljena

Vprašanje, kako je možno, da potekajo gradbena dela v tem času, smo naslovili tako na zdravstveno ministrstvo kot na SBC. Ministrstvo je naše vprašanje posredovalo naprej na zdravstveni inšpektorat.

Izvajanje toplotne izolacije v času ustavitve nenujnih del v gospodarstvu razburja ljudi. Foto: Gordana POSSNIG
Gordana Possnig

Inšpektorica Andreja Moškotevc nam je v odgovoru med drugim pojasnila, da odlok o začasni prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom v Sloveniji po razlagi ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo prepoveduje vse dejavnosti, pri katerih gre za odnos podjetje - potrošnik in ki niso navedene med izjemami. Z odlokom pa se ne urejajo razmerja med podjetji. "Gradbena dela v celjski bolnišnici so torej dovoljena, saj gre za izvedbo pogodbe, ki sta jo podpisali dve pravni osebi. Pri izvedbi del je treba upoštevati vsa priporočila Nacionalnega inštituta za javno zdravje."

​Neopravljeno delo bi povzročilo škodo

Odgovor glede izvajanja dela so nam poslali tudi iz celjske bolnišnice: "V skladu z odlokom o začasni prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom v Sloveniji se gradbena dela na obeh gradbenih projektih v naši bolnišnici lahko še naprej izvajajo, saj je v zdravstvenih zavodih med epidemijo dovoljeno izvajanje investicijsko-vzdrževalnih del. Nadaljuje se lahko izvajanje gradbenih del, katerih izvedba je v teku, pri tem pa morata javni zdravstveni zavod in izvajalec predhodno uskladiti in sprejeti ustrezne ukrepe, s katerimi se zagotovi, da ne prihaja, ne bo prihajalo oziroma ne more priti do stika med izvajalci gradbenih del in zaposlenimi, bolniki oziroma vsemi drugimi osebami, ki se zadržujejo na območju in v objektih zdravstvenega zavoda. To je potrdilo tudi ministrstvo za zdravje," pojasnjujejo in ob tem dodajajo, da morajo izvajalci pri energetski sanaciji dela nadaljevati, ker lahko sicer zaradi nedokončanih del nastane materialna škoda ali celo splošna nevarnost za zdravje ljudi.

​Ob projektu energetske sanacije so pripravljeni posebni protokoli gibanja izvajalcev del v času trajanja odloka, ki določa preprečevanje stika potrošnikov, razen v nujnih primerih. Izvajalci pristopajo do objekta z zunanje strani, dela v zaprtih prostorih pa se lahko opravljajo le v izrednih primerih, ko so v njih nujno potrebna. Dela pri nadomestni novogradnji dela bolnišnice potekajo povsem ločeno od pacientov in zaposlenih, saj je gradbišče od preostalega dela bolnišnice ločeno z ograjo in zadrževanje na njem za nepooblaščene osebe ni dovoljeno.

Izvajanje toplotne izolacije v času ustavitve nenujnih del v gospodarstvu razburja ljudi. Foto: Gordana POSSNIG
Gordana Possnig
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta