Igra na svincu se nadaljuje

Rozmari Petek Rozmari Petek
17.09.2019 14:23

Do konca leta naj bi bila dva celjska vrtca - na enem igrišču je svinca za skoraj 30-krat več, kot so določene kritične vrednosti - sanirana na državne stroške, kdo bo izvajalec in koliko bo stala sanacija, pa še ni znano

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Vrtec v Nušičevi v Celju, kjer so izmerili kar 30-krat večje vrednosti svinca od kritičnih
Gordana Possnig

Obljubljena sanacija sprva le dveh vrtcev s strani države se v Celju še kar izmika. Pred letom dni je takratni okoljski minister Jure Leben obljubil, da se bo enkrat za vselej končala zgodba sprenevedanja o tem, na kako okoljsko obremenjenih tleh se malčki igrajo, in da bo za sanacijo vseh desetih še nesaniranih vrtcev v le dveh letih (dva je pred tem uspela sanirati celjska občina, eden ni obremenjen s težkimi kovinami) poskrbela država. Spomnimo, že leta 2005 so analize pokazale, da so zelenice pred vsemi celjskimi vrtci (z izjemo enega) preveč obremenjene s težkimi kovinami, dejanj pa do takrat, ko so leta 2017 svojo bitko zamenjave zemljine izbojevali starši malčkov vrtca na Hudinji, ni bilo. Sprva se je pričakovalo, da bo ministrstvo dela opravilo poleti, ko je otrok v vrtcih manj, saj je celjska občina opozarjala, da je to edini mogoč termin za izvedbo. V začetku poletja so na okoljskem ministrstvu pojasnili, da naj bi sanacijo začeli predvidoma sredi avgusta, konec avgusta pa so nam odgovorili, da so v zadnjem avgustovskem tednu šele odpirali ponudbe za izvedbo sanacij. "Več informacij bomo lahko podali, ko bo sklep o izboru izvajalca pravnomočen in bo z izbranim izvajalcem podpisana pogodba," so nam pojasnili. "Trenutno poteka še faza izbire izvajalca," so nam v tem tednu dodatno pojasnili. Neuradno naj bi se za posel potegovala dva: celjski Voc, ki je že saniral dva celjska vrtca, ter podjetje, ki je saniralo ljubljanske vrtce.

Svinec za kar 30-krat presega kritične vrednosti

Ministrstvo je medtem pridobilo tudi nove analize zemljin, ki so pravzaprav potrdile rezultate starih analiz ter s tem znano dejstvo: Zelenice in igrišča pri vrtcih imajo preveč težkih kovin, da bi se na njih lahko varno igrali malčki. "Največja vsebnost svinca je na igrišču pri malčkih, kjer presega tudi kritično vrednost glede na uredbo o mejnih, opozorilnih in kritičnih vrednostih nevarnih snovi v tleh," so za vrtec Ringa raja ugotovili strokovnjaki z Biotehniške fakultete, ki so pomagali pri izdelavi projektne dokumentacije. Natančneje, vsebnost svinca presega 15.706 miligramov na kilogram suhe snovi, pri čemer je meja za kritično vrednost 530 miligramov na kilogram suhe snovi. Tak delež so našli na območju novega dela igrišča, ki je bilo zgrajeno po odstranitvi hiše v letih 2011/2012.

Vrtec v Nušičevi v Celju 
Gordana Possnig

Občina nič več o težavah

Na občini so dolgo opozarjali ministrstvo, da lahko dela izvajajo le v poletnem času, ko malčke lahko lažje prestavijo v druge enote. Zdaj v tem, da se bodo dela več kot očitno izvajala v šolskem koledarskem letu, ne vidijo več težav. "Mi z ministrstvom dobro sodelujemo," poudarja celjski župan Bojan Šrot. "Smo sicer upali, da bo mogoče kaj več postoriti v poletnem času, ampak sama izdelava projektne dokumentacije in tudi izbira se je zavlekla. Mislim, da to ne bo oviralo sanacije, bo pa seveda nekaj več logističnih vprašanj in težav. Ampak, spomnimo se, da smo tudi mi zadnjo šolo, ki smo jo gradili, gradili na način, da smo jo podrli in otroke vozili na drugo lokacijo. Res sem hvaležen ministrstvu," je javno zahvalo ministrstvu izrekel župan. "Mi smo se vse dogovorili in bomo zelo kooperativni, da se bo lahko sanacija izvajala tudi v času šolskega leta. Bomo pa seveda takrat otroke vozili drugam ali pa se bo zemljina odstranjevala v času vikendov, ko otrok ne bo v vrtcu, skratka, da ne bo nobene potencialne nevarnosti za nikogar in da se bo projekt sanacije lahko čim prej dokončal. Vendarle gre za vprašanje le kakih treh, štirih dni, problematičen je namreč le čas, ko se zemlja odstranjuje, potem ne več. Otroci se pa bodo v tem času pač igrali na drugem bližnjem igrišču," še ocenjuje župan.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta