Ingrid Ferlež iz Rogaške Slatne: Pojoča fizioterapevtka

Tina Murko Gajšek
25.03.2019 07:16

Ingrid Ferlež že leta v svoj kraj vnaša tuje modrosti. Z njimi želi ljudem pomagati, da se sprostijo. Ko je telo sproščeno, se hitreje zdravi, sproščeni lažje delamo in mislimo ter smo lepši, pravi.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
V center Ingrid Ferlež številni pridejo po notranji mir, ki ga lahko poiščejo skozi različne vzhodne metode.
Tina Murko Gajšek

Na ideje moraš biti pripravljen
"Marsikdo pride, ko išče mir v sebi. Umirjenost so plodna tla za zdravo življenje, zdrave misli in delovanje," s prav takšnim, umirjenim glasom pove Ingrid Ferlež. V svojem Vita centru v okolici Rogaške Slatine ob žuborenju Sečovskega potoka med drugim izvaja manualno terapijo, ajuverdo, kitajsko tradicionalno medicino tui na, različne pristope joge, antigravity fitnes in gong jogo, prav tako ima licenco ministrstva za zdravje za izvajanja Bownove terapije.
 
"Zadnje čase me pritegne gibanje, ker ga tudi sama bolj potrebujem. Nova znanja te zanimajo, ko si pripravljen nanje," razmišlja o načinu odločanja o tem, čemu bo posvetila pozornost. Velik poudarek namenja metodam z Vzhoda, s katerimi se je srečala dokaj hitro ter nato znanje o njih dopolnjevala in pilila. Njihovo razumevanje presega le telovadbo. "Gre za psiho-čustveno-energetsko razumevanje celote. Pred 30 leti smo življenje videli le kot fizični obstoj. Potem začneš odkrivati nove razlage in metode, stara znanja, ki imajo težo, ker so se razvijala tisočletja," razmišlja.
 
Sproščeno telo se hitreje zdravi
Seveda so tudi pri nas podobna znanja o naravi in človeku, poudari Ferleževa. A so se porazgubila, na Vzhodu pa so jih varovali, negovali in nadgrajevali. »Vsaka civilizacija ima svoja znanja, ni narobe, če posegamo po znanjih vseh. Vse je naša mala Zemlja. Ni pametno ločevati ljudi na nas tu in tiste tam. Treba se je nekaj naučiti, nekaj sprejeti in nekaj najti v svojem okolju,« pravi. V zadnjih letih opaža, da ljudje zaradi stresnega načina življenja bolj zaupajo vzhodnim metodam. "Učijo nas, kaj smo, a to v urbani sredini zahodnjaškega pehanja po nečem pozabljamo. Tako lahko vsak pridobi nekaj novih znanj, obnovi stara in se zave njihove vrednosti," Ingrid Ferlež izpostavlja prednosti prepletanja modrosti različnih kultur. Kljub temu je treba ostati kritičen. Ni nujno, da vse sprejmejo kot resnico. Moramo se pozanimati in sprejeti, kar pač lahko, saj ima vsak svojo resnico, je jasna.
 
Zato vsakomur ne ustreza vsak terapevt in vsaka terapija. Ferleževa ljudem prisluhne, jim svetuje in spremlja njihove odzive. Ljudje najpogosteje pridejo, ko jih močne bolečine začnejo izčrpavati. Čeprav za njene metode ni nikoli prepozno, pa poudarja, da so najbolj učinkovite kot del preventive. In predvsem, če so ljudje, prepričani, da jim lahko pomagajo. Uspeh terapij je bolj kot od terapevta odvisen od pacienta. "Človek se pozdravi sam. Lahko mu le pomagaš, ga podpreš v nekem trenutku," odločno pove in doda, da zato nikoli ne more obljubiti točnega rezultata. Njen glavni cilj je, da njene stranke odidejo bolj sproščene, saj to pomeni manjše bolečine, pozitivne misli, predvsem pa se telo lažje in hitreje zdravi, ko je sproščeno.

Ingrid Ferlež je povsem predana svojemu delu. Tudi ko si vzame čas zase, prebira strokovne knjige in obiskuje izobraževanja.
Tina Murko Gajšek
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta