(INTERVJU) Župan Velenja Peter Dermol: "Če bi lahko, bi zaposlil same mlade ljudi"

Rozmari Petek Rozmari Petek
24.10.2020 06:00

Z novim velenjskim županom o njegovih načrtih, zastalih projektih in prijateljstvu z nekdanjimi stanovskimi kolegi

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Peter Dermol:"Poskušali bomo biti čim bolj učinkoviti, čim bolj gospodarni." 
Andrej Petelinšek

Po volitvah ste napovedali, da se boste najprej sestali s sodelavci in z njimi dorekli bodoče vodenje občine. Kaj ste sklenili?

"Stvari še nismo dorekli, ideje pa so že. Razgovore z vsemi sem v tem času opravil. Lahko rečem, da so naši pogledi identični. Zaznali smo iste priložnosti, podobne potrebe in tudi organizacijska struktura, ki se pripravlja, bo sledila potrebam, ki jih narekujejo družbeno življenje, aktualno dogajanje v našem mestu in priložnosti, ki se nakazujejo."

Ste lahko bolj konkretni?

Mestna Občina Velenje

"Spreminja se predvsem to, da bo v okviru občinske uprave ustanovljena dodatna služba, ki bo skrbela za gospodarski razvoj in prestrukturiranje. Tega doslej v takšni obliki ni bilo. Zdi se mi, da smo v prelomnem trenutku, ko se naše mesto sovpada z novimi izzivi, priložnostmi, zato želim, da ta služba skrbi za to, da bodo, kot prvo, obstoječi poslovni subjekti imeli dovolj veliko podporo lokalne skupnosti in da bo zagotovljena še dodatna podpora mladim podjetjem. Skupaj z Gospodarsko zbornico Slovenije želimo oblikovati projektno skupino Saša 5.0, ki bo dodatno skrbela tudi za privabljanje investitorjev. Okrepili bi radi tudi delo z mladimi. Verjetno bi štiri ali šest ljudi z naslednjim letom zaposlili. Mladih, takšnih, ki so pripravljeni delovati v dobro lokalne skupnosti, ki so pripravljeni tudi na evropskem trgu iskati nepovratna sredstva, ki imajo nove izzive, nove poglede, svoje projekte, ki bi jih implementirali v naše okolje, skratka, to bi bilo v okviru te službe za gospodarski razvoj in prestrukturiranje. Pomembno se mi zdi tudi, da bomo še bolj specializirali tehnično podporo pri vodenju in pripravi posameznih projektov in investicij. Lokalna skupnost sicer ni toliko kompetentna, da bi lahko samostojno projektirala, kljub temu pa želimo dovolj strokoven kader, ki bo vseskozi bdel nad posameznimi projekti in investicijami. Skratka, poskušali bomo biti čim bolj učinkoviti, čim bolj gospodarni, da bomo čim več denarja lahko namenili za naše mesto in za skrb za sočloveka, ki je že danes na zelo visoki ravni."

Kaj ali koliko denarja si obetate od napovedanega prestrukturiranja doline?

"Zelo nehvaležno je govoriti o številkah. Obetam si predvsem to, da bo vsem ljudem v Velenju zagotovljena socialna varnost. Da bodo tisti, katerih delovno mesto bo ogroženo, imeli na razpolago novo delovno mesto z vsaj toliko dodane vrednosti (želimo si seveda čim višje) kot obstoječa delovna mesta. Skratka, če bomo temu sistemu zadostili, je lahko nekaj milijonov dovolj. Pričakujem pa toliko denarja, da negativnih posledic tukaj ne bi čutili. Okoli 96 milijonov evrov, kolikor jih omenjajo, po mojem prepričanju tega ne more nadomestiti. Treba bo zagotoviti več denarja. Zato apeliramo na državo, da se že sedaj vsaj del denarja, ki gre iz te doline v podnebni sklad (v tem letu naj bi šlo preko 80 milijonov evrov), vrne v našo lokalno skupnost za okoljske projekte in za prestrukturiranje doline."

K temu ste že pozivali. Boste sedaj to odločneje zahtevali?

"Ideja je, da bi že na torkovi seji sveta, kjer bomo razpravljali o strategiji prestrukturiranja, dali jasno pobudo ali zahtevo, da pričakujemo, da se ta sredstva, ki se prej niso vračala v dolino, v prihodnje vračajo. To bi lahko bil že prvi korak k prestrukturiranju doline."

Peter Dermol, župan Velenja: "Razmišljam, da bi imenoval še enega nepoklicnega podžupana." 
Rozmari Petek

Na tej seji naj bi obravnavali tudi selitev fizioterapije zdravstvenega doma v zasebne roke?

"Ta točka ni predvidena, je pa interesent dal pobudo, da bi del fizioterapije izvajal v zasebnem sektorju. Prosili smo za več podatkov, o tem smo seznanili tudi svetnice in svetnike. Bomo pa kasneje videli, ali bomo to točko uvrstili na dnevni red, da se svetniki do tega vprašanja opredelijo."

Je sicer zdravstveni dom še v rdečih številkah?

"Lani ni ustvaril izgube. Ta je bila leta 2017 in 2018. V pretežni meri je bila posledica dviga plač s strani države. Je pa naše mnenje, da od javnega sektorja ne pričakujemo ustvarjanja dobička. Ko smo v preteklosti razpravljali, ali pripeljati dodatnega zdravnika ali ne, nismo pretirano razmišljali, ampak smo rekli, če potrebujemo zdravnike, če gre za dobrobit občanov, se to tudi naredi."

Andrej Petelinšek

Kaj pa medicina dela? Se jo bo še poskušalo prodati?

"Pred volitvami sem dobil nekaj signalov v to smer. Poudaril sem, da ne želim, da se na tem področju karkoli dogaja brez našega vedenja. Danes temeljitejše informacije o tem, kaj se na tem področju dogaja, nimam. So pa signali, interesi. Vemo, da bo treba to vprašanje v prihodnosti gotovo odpreti."

Glede na to, da prihajate iz gospodarstva, natančneje Termoelektrarne Šoštanj, kakšna je razlika pri vodenju občine?

"Če bi na ta položaj prišel direktno iz gospodarstva, bi imel veliko več težav (šest let je poklicni podžupan, op. p.). Danes razumem to razliko. V gospodarskih družbah nenehno stremiš k dobičku, plod tega je ta družbena neodgovornost, ki je znana tudi v naši dolini. V javnem sektorju je zelo pomembno spoznanje, da dobiček ni v ospredju, temveč da delaš v interesu občanov – kvalitete njihovega bivanja, zadovoljstva velikokrat ni mogoče pretopiti v finančna sredstva."

Kako pa na vaša nova spoznanja gledajo vaši nekdanji kolegi gospodarstveniki? Kako gledajo denimo na vaš odklonilni odnos do sosežiga?

"Ko jim poskušam predstaviti naše videnje, ga povečini razumejo. Na nekaterih vodilnih položajih so direktorji, ki so moji osebni prijatelji, pa imamo različna mnenja, a nas to ne ovira. Zdi se mi, da je to celo koristno, ker lahko drug drugemu širimo obzorja, si pomagamo razumeti drug drugega. Vsi pa delamo v istem okolju in imamo isti interes, da to okolje živi."

Odprti projekti občine, ki še niso dobili epiloga, so avtobusi na vodik. Kako jim kaže?

"Če sem iskren, sem danes manj prepričan o tem, kot sem bil pred letom dni. Predvsem zato, ker smo takrat imeli jasno zagotovilo, da bo operativni program za leto 2020 omogočal pridobitev nepovratnih finančnih sredstev za postavitev vodikove polnilnice. Letos je prišlo do nove vlade, tudi do korone, da ne bom s prstom kazal na vlado, skratka, vlada se je odločila, da to ni več prioritetno področje, zato so iz operativnega programa to izpustili. Sedaj smo v fazi, ko imamo zagotovljena finančna sredstva za nakup avtobusov, po drugi strani pa TEŠ/HSE nima zagotovljenih nepovratnih virov za postavitev te polnilnice. Imamo še leto dni časa, da to izpeljemo. Če ne, bomo prisiljeni ta projekt umakniti."

Peter Dermol, župan Velenja: "Razmišljam, da bi imenoval še enega nepoklicnega podžupana." 
Rozmari Petek

Če avtobusi padejo v vodo, kaj to pomeni za dogovor oziroma poravnavo, ki ste jo sklenili s TEŠ?

"Potem je treba poiskati nadomestne projekte, v katere bi TEŠ vložil ta denar, ki nam jih ni izplačal. Ta dogovor je še vedno v veljavi."

Poleg premogovnika, ki ga čaka omenjeno prestrukturiranje, je tu med velikimi še Gorenje, ki pa je v tem letu turbulentno odpuščalo in zaposlovalo. Koliko je zaupanja v to podjetje?

"Zaupanje mora biti, kakršno koli je. Ni na tako visoki ravni, kot bi lahko bilo. Pri tem moramo biti odkriti. Negotovost je tudi na tem področju precejšnja. Zavedamo se, da so odločevalci več tisoč kilometrov oddaljeni od Velenja in da imamo v Velenju težave že, da tisti, ki živijo sto kilometrov stran, nimajo družbene odgovornosti do našega okolja. Tako da bomo vedno znova trepetali, kaj se bo naslednji dan v Gorenju zgodilo. Tega se zavedamo."

Če strneva pogovor, bo vaš pečat v prihodnjih dveh letih imel skupni imenovalec mladost. Boste pomladili občinsko upravo?

"Če bi lahko na novo postavljal občinsko upravo, bi vanjo postavil same mlade ljudi. Zdi se mi, da mladi le imajo nekoliko drugačne ideje, je pa res to včasih lahko nevarno, če ne upoštevaš izkušenj. Zato želim v tem trenutku vsaj nekoliko osvežiti ekipo, vsaj toliko, da vsi začutimo dodatno energijo, dodatno mladost, da nas to žene naprej. V občinski upravi so tudi starejši ljudje z veliko izkušnjami, ne želim jih odrezati od vsega dogajanja, ampak želim z njimi dobro sodelovati, upoštevati njihove izkušnje, istočasno pa jim dati vedeti, da mlajši, ki so v ozadju, morajo biti slišani."

Boste imeli podžupana, podžupanjo? Morda tudi poklicno, kot ste bili sam?

"Za zdaj razmišljam v smeri, da bi imenoval še enega nepoklicnega podžupana. Mislim, da bi to bilo dovolj, sploh za čas, v katerem živimo in v katerem ni pretirano dogodkov, saj se soočamo predvsem z drugimi izzivi, ki pa so bolj naloga in pristojnost župana."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta