Izredna seja v Velenju bo, čeprav se je župan Kontič otepa

Rozmari Petek Rozmari Petek
05.11.2018 17:13

Velenjski opozicijski svetniki so izredno sejo navkljub županovi zavrnitvi sklicali. Vprašanje pa je, koliko preostalih svetnikov se je bo sploh udeležilo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Velenje - sprva mirno, zdaj burnejše predvolilno ozračje v mestu. 
Natalija Jurše

Ne le zavoljo dogajanja v velenjskem zdravstvenem domu (prenos medicine dela zasebniku) in integracijske hiše, temveč tudi zavoljo ogrevanja, izbire "Ročnikovega" podjetja za gradnjo oskrbovanih stanovanj, nasipa sporne celjske zemlje na pregrado med obema jezeroma in tožbe, s katero hoče v nasprotju s sosednjimi občinami velenjska dobiti odškodnino, devet velenjskih opozicijskih svetnikov vztraja pri zahtevi, da je treba vsaj zavoljo omenjene tematike še pred volitvami izvesti vsaj zadnjo sejo občinskega sveta. Redne seje namreč župan Bojan Kontič že štiri mesece ni sklical, čeravno sta bili za to leto načrtovani še dve redni seji – ena septembra, druga oktobra. "Vsi svetniki, ne le mi, so se s takšnim planom strinjali," opominjajo sklicatelji izredne seje, med katerimi so se najbolj izpostavili Matej Jenko, Suzana Kavaš in Mihael Letonje, ki so sicer tudi kandidati za župana. S tem tudi dokazujejo, dodajajo, da zahteva za sklic izredne seje ni predvolilno iskanje pozornosti, kot jim ga očita Kontič.

Zavrnil, ker ni gradiva

To ni edina zahteva opozicijskih svetnikov za sklic izredne seje. V tem mandatu so poskušali sklicati še eno na temo podražitve ogrevanja, a jo je župan zavrnil. Tudi tokrat Kontič vztraja, da "opozicijski" sklic izredne seje ne izpolnjuje pogojev. "Ker za izredno sejo mora poleg točk in želja biti dodano tudi gradivo in seveda to, o čemer bo svet odločal," pravi Kontič.

Suzana Kavaš, Matej Jenko in Mihael Letonje vztrajajo pri sklicu izredne seje. 
Rozmari Petek

Kontič bi preko medijev seznanjal opozicijo

To, da svetniki niso seznanjeni z aktualnimi zadevami, je pravzaprav potrdil tudi Kontič. Pojasnil je namreč, da je sam prvo anonimno pismo v zvezi z dogajanji v medicini dela prejel že pred tremi meseci. In da je ravno zato zahteval, da se v zdravstvenem domu opravi notranja revizija poslovanja medicine dela. "Ta je potrdila navedbe direktorja; 150 tisoč evrov je izgube. In tisti, ki je bil pripravljen prevzeti medicino dela s prostori, opremo in zaposlenimi vred, za to po novem nima več interesa," je med drugim na predstavitvi svoje vnovične kandidature za župana povedal Kontič. In obenem novinarjem dodal: "Za razliko od naših svetnikov ste novinarji seznanjeni, da sta v Velenje prišli le dve sirski družini. Najprej je prišla šestčlanska (trije otroci so že vključeni v šolanje, najstarejši sin pa je medtem že tri leta delal za trakom), nato še sedemčlanska. Tretja družina nima interesa, da bi prišla, in tudi država nima več družin, ki bi jih lahko naselila v Velenje. Nikakršnih težav ni in še enkrat povem in vas prosim za informiranje, ker nekateri naši svetniki teh informacij nimajo. V Velenju imamo dve sirski družini brez vsakršnih problemov in zato smo brez vsakršnih razlogov za kakršnekoli izredne seje in razpravljanje o težavah, ki jih ni."

Zapomnili si ga bodo po aroganci

Iz tega gre sklepati, kot da smo mediji pravi kanal za informiranje opozicijskih svetnikov namesto občinske uprave. Ti namreč še do včeraj niso vedeli, da je namesto sprva javno napovedanih 19 tujcev v Velenju nastanjenih le 13. Aroganten odnos župana je tisto, po čemer si bodo opozicijski svetniki zapomnili ta mandat, sta dodala Suzana Kavaš in Mihael Letonje. "Odnos ni bil aroganten le do nas, temveč tudi do občanov, ki so jih denimo pred sejo s tematiko o tujcih pustili čakati zunaj na mrzlem," je ob tem spomnila Kavaševa. "Vse to kaže, da zna obstoječa oblast le leporečiti, dejansko stanje pa je drugačno," je zaključila.
Devet svetnikov se je na podlagi vsega odločilo, da za petek sami skličejo izredno sejo. "To po poslovniku lahko naredimo," dodaja Jenko. Vprašanje pa je, ali se bo seje kdo od svetnikov, ki tvorijo koalicijo, sploh udeležil.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta