Janja Sluga ponovno vložila zakon o sanaciji celjske kotline

16.10.2021 12:42
Na poleti vložen predlog zakona so imeli v Mestni občini Celje ostre pomisleke, sedaj je Janja Sluga vložila dopolnjen zakon, ki pa zna na noge postaviti Cinkarno Celje.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Zemljišče Stare Cinkarne naj bi po novem predlogu zakona, ki ga je včeraj v proceduro vložila poslanka Janja Sluga, morala očistiti Cinkarna Celje. (foto: Violeta Vatovec)
Violeta Vatovec

Včeraj je celjska poslanka Janja Sluga v zakonodajni postopek ponovno, zdaj že tretjič, vložila predlog zakona o sanaciji celjske kotline. Prvič ga je vložila pred tremi leti. Maja letos je vodja poslanske skupine nepovezanih poslancev skupaj z ostalimi nepovezanimi poslanci in poslanci LMŠ, SD in SAB v zakonodajni postopek vložila predlog zakona o sanaciji v preteklosti onesnaženega okolja na območju Mestne občine Celje v celjski kotlini, včeraj pa je oddala dopolnjen zakon. Na vsebino, pri kateri so sodelovale civilne iniciative Celja in strokovnjaki, ki so pripravili modelni pristop za degradirana območja v celjski kotlini, je namreč Mestna občina Celje, ki je Sluga poprej ni vključila v postopek, imela nemalo pripomb.

"V času po vložitvi prve različice zakona so se v zakonodajni postopek s svojimi predlogi in pripombami aktivno vključili tudi drugi deležniki, med njimi tudi Mestna občina Celje," sedaj sporoča poslanka. To je bil razlog, da je to različico zakona umaknila iz postopka. "Veseli me, da se je v usklajevanje vsebin po vložitvi prve različice zakona aktivno vključila tudi Mestna občina Celje, saj menim, da moramo sodelovati pri zagotavljanju ustavne pravice do življenja v čistem okolju za Celjanke in Celjane. Njihove ključne vsebinske predloge smo zato upoštevali pri pripravi nove različice in iskreno upam, da bodo poslanke in poslanci, ne glede na njihovo politično pripadnost, zakon podprli," je poudarila predlagateljica zakona.

Da bi sanacijo čimbolj pospešili, se s popravki zakona dodatno predvideva tudi državno financiranje občinskega podrobnega prostorskega načrta za območje Stare Cinkarne. Vnešene so še nekatere dodatne manjše spremembe besedila členov zaradi večje jasnosti in spremembe, ki bodo občini olajšale izvrševanje sanacije. Izvajanje sanacije bo bolj ciljno orientirano, opisuje poslanka, v postopku izvajanja sanacijskih ukrepov se bo okrepil monitoring, nekateri sanacijski ukrepi pa so preoblikovani. Zelo pomembna pa je sprememba, ki vključuje dosledno implementacijo okoljskega načela "onesnaževalec plača", poudarja Sluga, in je bilo v predlog vnešeno na podlagi izsledkov posebnega poročila Evropskega računskega sodišča iz letošnjega julija. Nov predlog zakona zato določa, da bo sredstva za sanacijo Stare Cinkarne, na podlagi izkušenj zadnjih desetletij, ko onesnaževalec ni pokazal pravega interesa za sanacijo tega območja, v celoti namesto celjske občine in države zagotovil onesnaževalec, Cinkarna Celje. Sredstva za izvajanje drugih sanacijskih ukrepov pa bo zagotavljala država, meni poslanka.

Znano je, da se starih bremen aktualna Cinkarna Celje ves čas brani. Navsezadnje o tem, ali bi morala sodelovati pri delnem saniranju zemljišča na Stari Cinkarni z občino Celje, ki je sedaj lastnica najbolj kontaminiranega območja Celja, poteka sodni spor, ki še ni končan. Pričakovati tako gre, da bo na tak zakon veliko pripomb imela Cinkarna Celje, ki meni, da se je s prenosom zemljišča na občino Celje vseh starih bremen v celoti rešila.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta