Jaslice Celjanke med sto jaslic v Vatikanu

Asja Lednik
09.12.2019 15:59

Klavdija Simler je v posebni tehniki pergamano izdelala jaslice, ki so bile uvrščene na mednarodno razstavo sto najlepših.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Te jaslice Klavdije Simler bodo razstavili v Vatikanu. 
Klavdija Simler

Prve jaslice je naredila pred več kot 20 leti. "Doslej sem delala s tehnikami v glini, testu, s sladkorjem, kolažem iz blaga, iz odpadnih materialov, s tortami, tehniko žebličkanja in nitkanja, kleklanja, balonov z moko … in še kaj bi se verjetno našlo," o tehnikah, ki jih uporablja pri izdelavi jaslic, pripoveduje Celjanka Klavdija Simler, ki je skupaj z družino dom nedavno našla na Planini pri Sevnici. Vsako leto se odloči izdelati nekaj posebnega. V božičnem času svoje izdelke razstavlja po vsej Sloveniji, pred leti jih je celo v avstrijskem Bad Ischlu. Tokrat pa ji je uspel pravi preboj. S posebno tehniko pergamano (izdelava iz pergamentnega papirja) je v približno pol leta izdelala jaslice, ki jih je dala ocenit Društvu jasličarjev Slovenije. Ti so njen izdelek ocenili za odličnega in ga prijavili na natečaj, na katerem izberejo sto najlepših jaslic z vsega sveta. "Prijavnico so poslali na slovensko veleposlaništvo v Vatikanu, od koder so mi sporočili, da so moje jaslice primerne za razstavo sto najlepših jaslic sveta," pove.

Posebne tudi v simbolnem pomenu

Od zamisli do končnega izdelka je trajalo polnih šest mesecev, pripoveduje. "Jaslice sem naredila iz naravnih materialov, uporabila sem papir, les, svilo, bombaž, perje in kristale Swarovski. Vse to sem izdelala s tehniko pergamano." To je zamudna tehnika, pove, s katero izdelek na pogled postane kot čipka. "Običajno so iz te tehnike narejene slike v 2D-tehnologiji, jaz pa sem sestavila in naredila figure v 3D-obliki."

Jaslice Klavdije Simler 
Klavdija Simler

Kaligrafija, slikanje, klekljanje, izdelava tort ...

Simlerjeva razlaga, da jo umetnost zanima še iz časov, ko je bila osnovnošolka. Njeni likovni izdelki so bili takrat razstavljeni po vsej državi in zunaj njenih meja. Nato se je zaljubila v kaligrafijo. "Sprva je bila to prava neznanka," pove. "Najprej sem se učila kot samoukinja, kasneje sem obiskovala razne kaligrafske tečaje in se učila lepopisja pri vrhunski kaligrafinji. Ker moje znanje na tem področju postaja vedno širše, so tudi moji izdelki postali bolj zahtevni," navdušeno pripoveduje. Kot vsaka umetnost tudi kaligrafija zahteva nenehno izobraževanje, veliko vaje in vloženega denarja. "Če to delaš z ljubeznijo, ti ni težko posvetiti časa tej prečudoviti umetnosti. Tako sem pred časom dobila povabilo za samostojno razstavo v elitni galeriji v češkem Brnu, kjer razstavljajo vrhunski umetniki iz vsega sveta," se pohvali.

Klavdija Simler: "Želela sem opozoriti, da na sončni strani Alp postavljamo jaslice na različne načine."
Osebni Arhiv
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta