Javna izposoja koles v Celju rasla tudi lani. Dobra rešitev za manj toplogrednega plina CO2

ŠTR
13.01.2024 07:00

Sistem javne izposoje koles KolesCE, ki je v Mestni občini Celje v uporabi od leta 2018, je lani znova beležil rekordne številke.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Projekt KolesCE
Edi Einspieler

Z uporabo sistema KolesCE lahko uporabniki pomembno prispevajo k boljši prometni pretočnosti, boljšemu zraku v mestu, uporaba koles ima dokazano pozitivne vplive na zdravje. Lani so se v sodelovanju z Nomagom, ki je upravljavec sistema, uspešno spopadli tudi z vandalizmom, ki je v zadnjem obdobju povzročal nemalo težav.

Več kot 6000 najemov mesečno

Javna izposoja koles postaja v Celju vse bolj popularna.
Edi Einspieler

V Mestni občini Celje so do vključno novembra lani beležili več kot 66 tisoč najemov oziroma dobrih 6 tisoč najemov mesečno. Izstopajoče številke so bile zabeležene predvsem od julija do novembra, ko je bila, od vzpostavitve sistema, rekordna rast najemov v tem obdobju. Lanski najbolj prometni mesec pa je bil september z več kot 9 tisoč najemi. Najvišja frekvenca najemov koles je sicer v jutranjih in popoldanskih konicah, kar sovpada s tem, da vse več Celjank in Celjanov KolesCE uporablja za aktiven prihod na delo in v šolo.

Od vzpostavitve sistema se je nenehno povečevala uporaba električnih koles, v tem letu je predstavljala že 68 odstotkov vseh najemov. Povprečno trajanje najema je 14 minut, povprečna prevožena razdalja pa 1,4 kilometra. V tem letu je bilo do konca novembra zabeleženih 2670 novih registracij, KolesCE pa ima že več kot 17 tisoč registriranih uporabnikov. Postaja sistema KolesCE z največ izposojami in vračili je na Krekovem trgu, sledijo postaje pri Bolnišnici Celje, na Ljubljanski cesti pri Supermarketu Tuš in pri trgovskem centru City Center.

Za 25 ton prihranjenega CO2

Od januarja do novembra so uporabniki sistema KolesCE prekolesarili več kot 97 tisoč kilometrov, kar je pripomoglo k izjemnemu prihranku emisij toplogrednega plina ogljikovega dioksida (CO2). Skupna količina proizvedenega CO2 pri tej obliki mobilnosti je bila le 1,5 tone. Za primerjavo, enaka razdalja, prevožena z avtobusom, bi povzročila izpust 9,9 tone CO2, medtem ko bi avtomobilski prevoz prinesel kar 26,4 tone CO2.

V praksi to pomeni, da je kolesarjenje v povprečju sedemkrat manj obremenjujoče za okolje kot avtobusni prevoz in celo impresivnih 18-krat manj obremenjujoče kot vožnja z avtomobilom. S tem so uporabniki sistema souporabe koles v primerjavi z avtomobilskim prevozom uspeli prihraniti kar 24,9 tone CO2. Ta dosežek ne spodbuja le trajnostne mobilnosti, temveč poudarja izjemen vpliv vsake posamezne odločitve za okolju prijaznejši način prevoza.

S tehničnimi posegi proti vandalizmu

Letos je poseben izziv predstavljal vandalizem, ki smo ga zaznali tako na postajah kot na kolesih, skupno pa je bilo do konca novembra 561 primerov vandalizma. V Nomagu so v začetku septembra začeli vgradnjo tako imenovanih pametnih ključavnic, v sistemu so uredili dodatna opozorila in denarno kazen za uporabnike, ki ključavnic ne zaklenejo pravilno. Konec novembra so zamenjali vsa nizka stojala z visokimi, tako da so zdaj kolesa kompatibilna z vsemi stojali na postajah. Po vseh teh posegih se je vandalizem občutno umiril. Vandalizem se občasno zgodi le še na postajah, precej manj pa je ukradenih koles. Ukradeno kolo je zaradi pametne ključavnice sledljivo, zaradi hitre določitve lokacije pa so morebitne poškodbe manjše. Z vpeljanimi rešitvami so z Nomagom uspešno izboljšali varnost sistema in ohranili zanesljivost storitve za uporabnike.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta