Je inštruktor avtošole na Celjskem med urami vožnje res spal?

08.09.2021 06:00
"Vedno me je bilo strah, da bo med uro zaspal," izkušnjo z avtošolo Čadej opisuje mlada kandidatka. Lastnik avtošole trdi, da je inštruktorja preveril tudi pri drugih kandidatih, pa nihče ni potrdil njene zgodbe.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
27. julij 2010, Maribor - avtošola - (tags: Mariborska - Torek - 27072010 - m4) (foto: Marko Vanovšek)
Marko Vanovšek

Na novinarje se je obrnila Celjanka z zelo nenavadno zgodbo - opisala je, da ji je njena mlajša sestra, ki ravno opravlja vozniški izpit, ob pogovoru razkrila, da njen inštruktor med urami vožnje spi. Jasno, da jo je ob tej informaciji zaskrbelo. "Tega doma sploh ni upala povedati, šele ob neki priložnosti je slučajno to razkrila," zgroženo opisuje. "Res je," pravi bodoča mlada voznica. "Vedno me je bilo strah, da bo med uro zaspal. Sploh drugo uro, ko sem bila na cesti, sem bila v strahu in solzah, ker sem se bližala znaku stop, pa nisem vedela, kako avto zaustaviti. Hvala bogu, da se je v tistem trenutku zbudil in zaustavil avto," opisuje kandidatka. "Vedno sem se počutila ogroženo, ko sem sedla v avto. Zato sem si začela izbirati bolj zgodnje ure, da vendar ne bi med vožnjo dremal. Vsaj osemkrat je na uri zaspal," dodaja.

Zgroženi, ker inštruktor še poučuje

Enkrat ga je med spanjem celo posnela. Seveda ne med tem, ko je vozila, temveč ko je vozil drug kandidat, sama pa je sedela zadaj. Sestra se je takoj obrnila na lastnika avtošole in sprva z njim dosegla dogovor. Lastnik je obljubil, da bo zadevo uredil, kandidatki, ki je dobila novo inštruktorico, pa je odobril deset brezplačnih ur vožnje. A ko je nekdanjega inštruktorja kandidatka pred kratkim po njenem pričevanju znova videla na cesti z drugim kandidatom, pri tem pa je bila njegova glava podobno nagnjena naprej kot pri dremanju, sta s sestro spet urgirali pri lastniku avtošole. Kot opisujeta, je bil takrat odnos lastnika povsem neprimeren, zato sta se odločili, da zoper avtošolo podata prijavo na pristojen inšpektorat. "Tam so nama svetovali, naj z zgodbo, če res želiva doseči spremembe, greva v javnost," pove sestra. "Ker se mi zdi res grozno, da ta inštruktor še vedno poučuje mlade voznike in zraven spi," doda kandidatka. "Morda si bodo po objavi zdaj tudi drugi upali povedati, kaj se v avtošoli v resnici dogaja. S tem namenom tudi to dajeva v javnost, saj to ni samo zadeva med inštruktorjem in učencem, ampak gre za varnost vseh udeležencev v prometu," dodaja sestra.

Slaba volja zaradi števila ur

Medtem je mlada voznica pri tej avtošoli opravila 36 ur vožnje, pa še ni prišla na vrsto za izpitno vožnjo. "Gotovo zavlačujejo, da si 'spravijo noter' tistih deset ur gratis," menita, saj bodoči voznici nova inštruktorica sploh ni znala opisati, kako se ji zdi pripravljena za izpit, dodajata. "To je le ena plat medalje," pa pravi lastnik avtošole Milan Čadej, prepričan, da njegov inštruktor med vožnjo ni spal. "Ne glede na to smo zavoljo dobrega imena avtošole in boljšega občutka kandidatke ponudili poravnavo. Ponudili smo deset ur vožnje gratis. To sta sprejeli in podpisali. V izjavi piše, da se s tem rešuje pritožba. Obenem smo jo prestavili k drugemu inštruktorju, kjer je spet zamujala na vožnje, in potem se je v določenem trenutku, natančneje pred desetimi dnevi, prijavila na izpit. Dobila je datum, mislim da 5. oktober, ker so dolgi čakalni roki. Ker pa je vmes nekje dobila hitrejši datum, se je šla prijavit na tistega. In pač normalno je, da inštruktor še vozi z njo do izpitne vožnje. In ko smo rekli, da bo treba 'potrenirati' do konca, je sestri eskaliralo. Začela je zahtevati eno in drugo z grožnjo, da nas bo sicer prijavila."

Preveril na vseh ravneh

A kako je lahko tako prepričan, da inštruktor ni spal, saj na urah drugega kot inštruktorja in kandidatke ni bilo. "Na sestanku sem vpričo njih poklical naključnega kandidata, ga dal na zvočnik in ga vprašal, ali je imel kdaj občutek, da dotični inštruktor med vožnjo drema, pa je rekel, da nikoli. Potem sem rekel, če pokličemo še kakšnega, a sta bili a priori proti vsem." Pa ni nikoli prej ali kasneje dobil podobne prijave zoper inštruktorja? "Nikoli. To je prva prijava, pa je inštruktor pri meni zaposlen tri leta (prej je delal v drugi avtošoli). Preverjal sem na več ravneh - vprašal sem vse druge njegove kandidate, ki so mi zagotovili, da se to ne dogaja. Preveril sem njegovo zdravniško potrdilo, spraševal sem tudi na višjih instancah, kjer ga imajo za vzornega inštruktorja," je našteval Čadej.

Različne razlage sklonjene glave

Posnetka, ki ga je posnela kandidatka, sam ni videl, zato ugiba, da so se morda vozili po kakšnih grbinah in da se je zato videlo, kot da inštruktor drema (na posnetku je inštruktorjeva glava sklonjena, op. p.). Ali pa, da je morda le za trenutek zaprl oči. "To, kar trdijo, preprosto ne drži. Če bi se to dogajalo, bi se prej ali slej zgodila nesreča, avto bi bil vsaj malo poškodovan, tako pa je avto povsem brez praske. Predvsem pa me boli, ker smo naredili poravnavo, s katero sta se strinjali. Ko sta še drugič zahtevali enako, jaz pa sem rekel, da ne bom več dal gratis ur, je bilo vsega konec. Zagrozili sta s prijavo in to sta tudi storili." Ob tem lastnik avtošole dodaja, da dela že 25 let in da je v tem času imel izredno malo pritožb. Tiste, ki so bile, so vedno sporazumno rešili, še poudari. Na inšpektoratu za infrastrukturo so za STA sicer ta teden potrdili, da so prejeli prijavo zoper Šolo vožnje Čadej iz Žalca in da se ta nanaša na delo njihovih učiteljev vožnje, pa tudi dodali, da so prvo prijavo zoper omenjeno šolo prejeli že v lanskem letu, a da takrat nepravilnosti niso ugotovili. Lastnik avtošole pa je, kot že zapisano, v pogovoru za Večer dejal, da v kakšnem postopku pred tem niso bili.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta