Jeseni ključi za prve najemnike stanovanj v celjskem naselju

03.09.2021 06:00
V mestni četrti Dečkovo naselje raste stanovanjsko naselje s šestimi bloki in 142 najemnimi stanovanji.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Prva dva bloka stanovanjske soseske DN V Celju bodo prve stanovalce dobila še letos (foto: Gordana Possnig)
Gordana Possnig

Poldrugo leto je minilo, odkar se je v začetku marca lani s položitvijo temeljnega kamna v mestni četrti Dečkovo naselje v knežjem mestu začela težko pričakovana gradnja šestih blokov s 142 stanovanji v stanovanjski soseski DN 10, ki je skupna naložba družbe Nepremičnine Celje, d.o.o., in Mestne občine Celje. V teh dneh sta prva dva stanovanjska bloka večinoma že dokončana, trenutno opravljajo zaključna gradbeno-montažna dela. Predvidoma jeseni bo prvih 36 najemnikov dobilo ključe stanovanj. Ob blokih pa je v zaključni fazi tudi gradnja garažne hiše s 150 parkirnimi mesti.

Stanovalcu, ki prejme stanovanje v novi soseski, bo parkirno mesto tudi pripadalo, obračunano pa bo v višini najemnine. V prvih dveh blokih bo tudi 14 oskrbovanih stanovanj, primernih za eno ali dve osebi. Družba Nepremične Celje tako uresničuje obljubo, da bodo v novi stanovanjski soseski, ki so jo sicer v celjski mestni občini čakali več kot 12 let (zadnja stanovanja so bila zgrajena leta 2009), javna najemna stanovanja dodeljena različnim skupinam prebivalcev.

Zaplet zaradi pomanjkanja parketa

Gradnja nove stanovanjske soseske je kljub epidemiji za zdaj potekala skoraj brez zamud in zapletov. Dolgoletni prvi mož podjetja Nepremičnine Celje Primož Brvar ob tem upa, da bo celotna stanovanjska soseska dokončana v drugi polovici prihodnjega leta, kot je bil prvotni načrt ob začetku gradnje. Vseeno sta družba Nepremičnine Celje in izvajalec del Nivo Eko trenutno v fazi usklajevanja podpisa dodatka k pogodbi za podaljšanje roka izvedbe v skladu s protikoronsko zakonodajo. "Prva dva bloka sta zgrajena, ureja se notranjost stanovanj. Zamuda oziroma problem se je pojavil, ker je dobavitelj parketa iz Hrvaške, s katerim je bila podpisana pogodba za dobavo, tega prodal Nemcem, ki so mu ponudili 30 odstotkov višjo ceno. Zadeve se sedaj počasi urejujejo, za položitev izvajalcu trenutno manjka še okoli 400 kvadratnih metrov parketa. Sicer pa je treba povedati, da so cene v gradbeništvu zaradi epidemije povsod zvišujejo.

Pogled na gradbišče stanovanjske soseske DN 10 v Celju
Nepremičnine Celje

​Daljšajo se tudi čakalne dobe za dobavo gradbenega materiala. Pri gradnji naše soseske k sreči večjih težav nimamo, kljub povišanju cen smo še vedno v predvidenem finančnem okviru projekta. Ob urejanju notranjosti stanovanj se končuje tudi garažna hiša, trenutno se postavlja ograja. Ob tem na občini urejajo okolico soseske, ki bo urejena v skladu s projektno dokumentacijo, ki vključuje poti, osvetlitev, zelene površine in nasade," pojasnjuje Brvar in dodaja, da je v zaključni fazi tudi izbira 32 najemnikov, ki bodo dobili stanovanja. Izbirajo jih s seznama zadnjega javnega razpisa za neprofitna stanovanja, za preostalih 92 stanovanj, ki bodo dokončana prihodnje leto, bodo prihodnje leto objavili nov javni razpis. Računajo, da bo v stanovanjski soseski, ko bo zaključena v celoti, živelo okoli 400 ljudi.

V soseski 14 varovanih stanovanj

V začetku marca je družba Nepremičnine Celje na svoji spletni strani objavila tudi razpis za oddajo 14 varovanih stanovanj v omenjeni soseski, primernih za eno ali dve osebi. Na razpisu za dodelitev oskrbovanih stanovanj v najem v letu 2021 je 33 upravičencev izpolnjevalo vse pogoje. Stanovanja točno določenim upravičencem še niso oddana, saj bo predhodno na voljo ogled stanovanj. Sicer pa se bodo najemnine razlikovale glede na velikost in strukturo stanovanj. Ob tem velja dodati, da bodo kopalnice arhitekturno prilagojene, vsi stanovalci bodo imeli v pritličju tudi skupen prostor za druženje.

Oskrbovana stanovanja tudi v vili v Vodnikovi 14

Družba Nepremičnine Celje je v letu 2019 kupila tudi objekt v Vodnikovi 14 (gre za že dolga leta zapuščeno vilo nasproti Slovenskega ljudskega gledališča Celje), prav tako za gradnjo oskrbovanih stanovanj, ki jih v Celju zelo primanjkuje. V skladu s projektom je v objektu predvidenih od deset do dvanajst stanovanj. Po besedah Primoža Brvarja trenutno pripravljajo projektno dokumentacijo, ki naj bi bila predvidoma končana do konca leta. Sledilo bo gradbeno dovoljenje, nato pa bo prihodnje leto objavljen razpis za izvedbo del in takrat bo tudi začetek gradbenih del.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta