Kako so v mestni občini Celje mečkali, skrivali in se sprenevedali ob preimenovanju ulice

13.10.2021 06:00
Kaj se je dogajalo, preden je novo stanovanjsko naselje v Celju iz Ulice 8. marca postalo Ulica mesta Singen, iz tega pa Singenska ulica. In kje je zapisnik seje komisije?
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Novo naselje je sprva dobilo ime Ulica 8. marca, nato so tak sklep "povozili", češ da to ne more biti ulica, temveč trg. Zdaj je Singenska ulica. 
Jan Grušovnik

Del Dečkovega naselja, kjer sicer z nekaj zamudami zaradi motene dobave materiala raste nova stanovanjska soseska s šestimi stanovanjskimi bloki, ki bo prve stanovalce sprejela decembra, ima ime - Singenska ulica. Predlog Ulica mesta Singen, ki ga je na mestni svet podala Komisija za imenovanje, preimenovanje, ukinitev ali spremembo območij ulic in naselij v mestni občini Celje (komisija) in ki je bil pred tem že tako ali tako na čuden način spremenjen, ni bil izbran, temveč so svetniki molče sprejeli amandma, ki so ga pri tej točki vložili prvi mož Celjske županove liste Janko Požežnik in še dva svetnika. Požežnik je svoj predlog kratko obrazložil z besedami, da je Singenska ulica bolj praktično poimenovanje, ker je krajše kot Ulica mesta Singen. Pa da je že v bližini Ulica mesta Grevenbroich in bi bilo bolje, da se imeni ulic bolj razlikujeta. Ob mnenju podžupanje Brede Arnšek, ki je predsedovala seji (zakaj je manjkal župan Bojan Šrot, ni nihče niti omenil) in komentirala, da je to pa res smiselno, je zadostovalo, da so predlog svetniki brez razprave podprli.

Kolegi svetniki ga niso podprli

Čeprav so nekaj točk pred tem svetniki zadovoljno in ponosno poslušali, kako je celjska občina pripravila edinstveno in vsem prijazno Trajnostno strategijo za kakovostno sobivanje in sodelovanje vseh generacij v mestni občini Celje, se je izkazalo, da zadnjega dela, sodelovanja, ki veje iz strategije (slednjo sicer nameravajo ravno ta teden podrobneje predstaviti javnosti), vsaj med svetniki ni. Svetnik Samo Seničar (Levica) jim je namreč uvodoma pojasnil, kaj se je dogajalo na sejah komisije in zakaj je iz te komisije na koncu celo izstopil. Spomnil je, da je v začetku marca lokalni odbor Levice dal pobudo, da bi se ulica v novem naselju DN 10 poimenovala Ulica 8. marca (bila bi prva takšna ulica v Sloveniji, v tujini jih je že več). To pobudo so na tretji seji komisije za poimenovanje ulic, ki je bila marca letos, tudi obravnavali in jo potrdili.

Na isti seji so sicer med drugim obravnavali tudi ponudbo, da se v prihodnje katera od ulic imenuje po pobratenem mestu Singen (kot še pobudo, da se kakšna imenuje po dr. Karlu Verstovšku, pa mestu Beograd, po veteranih in podobno), a nikjer niso zapisali, da bi se ravno to naselje imenovalo po mestu Singen, medtem ko so za novo naselje DN 10 sprejeli konkreten sklep, da bo nosila ime Ulica 8. marca. "Kolega Branko Verdel je celo menil, da je to edina prava pobuda, saj je utemeljena in kompleksna. S tem sta se strinjali tudi Tatjana Dremelj in Andreja Jurak. Torej naša pobuda je bila takrat sprejeta s petimi glasovi za in enim proti, kar piše tudi v zapisniku," je poudaril Seničar.

Zavrnjen brez strokovne obrazložitve

Na naslednji, četrti seji komisije, ki je bila 7. julija, so ponovno obravnavali predlog, da se novo stanovanjsko naselje poimenuje Trg mesta Singen. "Na moje vprašanje, kako je to mogoče glede na to, da smo že imeli sklep o poimenovanju te soseske, mi je bilo zgolj rečeno, da tam ne more biti ulica, temveč trg. Ko sem hotel dobiti neko strokovno utemeljitev, je žal nisem dobil, zato sem pač moral odstopiti. Danes vidim, da je komisija za standardizacijo imen ulic izdala negativno mnenje, da se soseska poimenuje kot trg, ker gre pač za ulico, na kar sem tudi sam opozoril na četrti seji. Zato se upravičeno sprašujem, kako je mogoče, da so delovna telesa Mestne občine Celje podvržena arbitrarnim odločitvam? Zakaj se rušijo demokratični procesi presojanja idej in argumentov. Zakaj se sklepi zavržejo brez strokovne utemeljitve? Sprašujem se tudi, zakaj niso bili predstavljeni sklepi tretje seje, zakaj nismo prejeli nobenega odgovora na našo pobudo in predvsem, kaj se je zgodilo s sklepom, ki smo ga sprejeli in je bil zavrnjen na podlagi napačnih predpostavk, češ da ne more biti ulica," je javno vprašal svetnik.

Predsednica komisije Vesna Roger (Celjska županova lista) mu na vse to ni niti z besedo odgovorila. Opisala je le, da je komisija na dopisni seji, ki je bila konec septembra, soglasno sprejela sklep, da se ulica v novem naselju poimenuje Ulica mesta Singen. Na koncu je dodala le, da bi morda občinska strokovna sodelavka pojasnila, zakaj od trga spet k ulici, nakar je podžupanja dodala, da je to že pojasnjeno v obrazložitvi, zato ne vidi potrebe po dodatnem pojasnjevanju.

Nespretno skrivanje resnice

Kaj se je dogajalo na četrti seji komisije za poimenovanje ulic, še danes ni jasno, saj zapisnik te seje še danes, po več kot treh mesecih, ni javno objavljen. Zaman ga je skušal pridobiti tako Seničar kot mi, ki smo zanj ali vsaj za tonski posnetek seje poprosili Mestno občino Celje. "Na tretji redni seji je komisija obravnavala šest pobud za poimenovanje ulic v Celju. Komisija ni odločala o imenovanju posamezne ulice in v zvezi s tem ni sprejela nobenega sklepa, ampak je zgolj podprla tri prejete pobude. Na četrti redni seji je komisija obravnavala poimenovanje Trga mesta Singen v Dečkovem naselju in med drugim sprejela sklep, da predlaga mestnemu svetu Mestne občine Celje, da se trg v novi stanovanjski soseski Dečkovo naselje DN 10 imenuje Trg mesta Singen. Ker je Komisija za standardizacijo zemljepisnih imen glede poimenovanja območja v trg izdala negativno mnenje, je komisija na prvi dopisni seji obravnavala poimenovanje Ulica mesta Singen," so opisali na celjski občini.

A pri tem so močno zavajali, saj je iz javno objavljenega zapisnika tretje seje omenjene komisije zelo jasno in nazorno razbrati naslednji sklep: "Komisija je obravnavala pobudo Levice in podpira pobudo, da se ulica v novi stanovanjski soseski DN 10 v Celju poimenuje Ulica 8. marca." Z izjemo predsednice komisije Vesne Roger so vsi člani podprli tak predlog, še piše v zapisniku. So se člani komisije "zmotili", kot smo pred dvema letoma pri iskanju imena za Tehno park slišali kot pojasnilo, zakaj želijo svetniki še enkrat glasovati o imenu, ker da so "pomotoma" potrdili predlog stranke SD, ki je predlagala ime T park? Seničar dodaja, da sicer nima nič proti zdaj izbranemu imenu. Moti ga le to popolno sprenevedanje. Zato je tudi odstopil kot član komisije.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta