Kam se najpogosteje vozijo Celjani

Asja Lednik
25.03.2019 18:26

Dva meseca po uvedbi Celebusa ugotavljajo, da so najbolj zasedene avtobusne linije v Novo vas, na Hudinjo in v nakupovalne centre.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Uporabniki so nad Celebusom navdušeni.
Asja Lednik

Celebus, nova oblika mestnega potniškega prometa, ki so jo Celjanke in Celjani lepo sprejeli, bo morebiti po pol leta delovanja doživela spremembe v skladu z željami uporabnikov. Tako pravijo na Mestni občini Celje, kjer ugotavljajo, da so najbolj zasedene linije javnega mestnega potniškega prometa v smeri proti Novi vasi, Hudinji, dobro zasedena je tudi tako imenovana Nakupovalna linija. Po zasedenosti sledita še Ostrožno in Stari grad.
In kaj menijo uporabniki Celebusa po slabih dveh mesecih od uvedbe? Občani pogosto opozarjajo, da avtobusi začnejo voziti prepozno in da se z njimi zato ne morejo voziti tisti, ki začnejo delati že ob šesti uri. Nekateri občani si želijo, da bi linije pokrivale tudi bolj oddaljena naselja, kot so Trnovlje, Šmarjeta, Plava laguna, Škofja vas. Alja Tihle Hren iz Službe za odnose z javnostmi Mestne občine Celje pove, da bodo zato "po šestmesečnem obdobju vozne rede in linije optimizirali in poskušali upoštevati čim več predlogov".

Srečanje znancev in (pre)počasna vožnja

Na sobotno dopoldne, ko preizkusimo Celebus, je ta na liniji Nova vas sicer skoraj prazen. Po pogovoru z nekaj naključnimi uporabniki ugotovimo, da je marsikdo med njimi, predvsem starejši ljudje, navdušen, ker med čakanjem na avtobus sreča znance, ki jih je v preteklosti videl le poredko. Celjski avtobus je torej tudi neke vrste družabno stičišče.

Celebus pri železniški postaji
Asja Lednik

Sistema ne bodo širili

Doslej je bilo največ letnih vozovnic s 25-odstotnim popustom za Celebus prodanih dijakom in študentom, sledijo jim upokojenci in invalidi. Vsi Celebusi so namreč invalidom prilagojeni. Šoferji Celebusa pa povedo, da je med potniki največ starejših občanov, ki običajno kupijo vozovnico kar sproti, na avtobusu.
O Celebusu so govorili tudi že svetniki na eni od sej celjskega mestnega sveta. Svetnica Brigita Čokl je prebrala pobudo celjske Srednje šole za hortikulturo in vizualne umetnosti, ki je v od centra precej oddaljenem Medlogu. V šoli si želijo, da bi Celebus vozil tudi v Medlog, do avtobusne postaje, ki je v bližini šole. Na pobudo je župan Bojan Šrot odgovoril, da je lahko strošek Celebusa celo večji, kot so ga sprva predvideli. "360 tisoč evrov za pol leta," je dejal župan. "To pomeni, da sistema ne bomo širili. Ne, ker ga ne bi hoteli, ampak ker ga ne bomo zmogli. Vsaka linija pomeni vsaj 150 tisoč evrov stroška." Obenem je izrazil upanje, da bodo Celjani to možnost prevoza pričeli bolj uporabljati.

Digitalni prikazovalniki prihodov, v načrtu mobilna aplikacija

Alja Tihle Hren iz Službe za odnose z javnostmi Mestne občine Celje je bolj optimistična. Kot je povedala, so odzivi potnikov na Celebus pozitivni. Do začetka marca so prodali 5080 dnevnih, 38 tedenskih, 269 mesečnih in 104 letne vozovnice. Napovedujejo, da bodo v sodelovanju s koncesionarjem tudi za javni potniški promet vzpostavili mobilno aplikacijo, preko katere se bo možno registrirati in kupiti vozovnico, hkrati pa bo mobilna aplikacija omogočala spremljanje lokacije avtobusov in bo alternativa uporabi brezstične kartice oziroma vozovnice.
Celjani so na javni promet dolgo čakali, njihove prošnje in želje so se mnoga leta zdele neuslišane. Sedaj je težava odpravljena in zdi se, da sistem deluje. Mestna občina Celje je prav zavoljo mestnega prometa zgradila tudi novo polnilnico na stisnjen zemeljski plin, ki naj bi še najmanj onesnaževal okolje. Kupila je deset avtobusov, pri čemer sta dva v kabrioletni izvedbi, zgradila tri nova avtobusna postajališča, na sedemnajstih že obstoječih postajah so postavili nadstrešnice. Na vseh 42 postajališčih so namestili tudi digitalne prikazovalnike prihodov avtobusov.

Uspešen tudi sistem izposoje koles

Sicer pa je pred nekaj meseci Celje pridobilo še eno novost - javni sistem izposoje koles, ki se je izkazal za dobro in uspešno pridobitev. Kot pravijo na celjski občini, Celjanke in Celjani kljub nižjim temperaturam Kolesce precej uporabljajo tudi pozimi. Električna kolesa so sicer začasno pospravili, kmalu pa jih bodo spet vrnili na postaje. Statistika je pokazala, da je bilo v februarju število najemov 1232, novih uporabnikov pa 78. V januarju je bilo 865 najemov in 29 novih uporabnikov. Povprečno trajanje najema je bilo dvanajst minut, še sporočajo na celjski občini.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta