Kamp "rešen" s predvidenim občinskim nakupom, prireditveni prostor Vista sameva

14.10.2021 06:15
Izpraznjeni kamp menda ne bo več kazil Velenjske plaže, ki je v kategoriji naj naravnih kopališč ponovno osvojila prvo mesto. Prazna Vista povzroča stroške
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Prvi koncert na Visti je razkril pomanjkljivosti. Foto: Rozmari PETEK
Rozmari Petek

Velenjčani se radi pohvalijo z Velenjsko plažo, ki so jo pred leti uredili na manjšem delu Velenjskega jezera. Upravičeno. V kategoriji naravnih kopališč so po mnenju kopalcev znova osvojili prvo mesto. Čeprav so sredi poletja uvedli plačljivo parkiranje, obiskovalcev to ni motilo, saj nekako razumejo, da je treba z nečim vendarle vzdrževati infrastrukturo in plačati reševalca, ki poleti bdi nad kopalci. Jih je pa kar nekaj zmotil sosednji kamp, ki je prazen zeval celo poletje, saj je lastnik, Premogovnik Velenje (PV), prejšnjega najemnika ravno ob začetku sezone izselil.

Od opazovanja k akciji

Ko smo poleti Mestno občino Velenje spraševali, ali jih to nič ne moti, so odgovorili le, da se zavedajo, kako pomembna so jezera za razvoj turizma. O zagati pa so dejali: "Lastnik kampa je PV, ki je že nekaj let želel kamp prodati. Zdaj imajo potencialnega kupca, zato je treba kamp izprazniti," so nam pojasnili avgusta letos.

Tako živahna so bila do letos poletja v kampu Jezero. Foto: Božo OVČAR
Božo Ovčar

V tem mesecu pa so velenjski mestni svetniki potrdili nakup kampa. Sicer ne brez razprave. Matej Jenko (Dobra država) je spraševal, čemu lani kamp za občino še ni bil strateškega pomena, letos pa razmišljajo povsem drugače: "To je vehementno ravnanje ali pa so zadaj neki drugi nameni, ki jih jaz ne poznam." Jožetu Hribarju (Naše Velenje) pa se je zdelo, da občina vseeno preveč denarja zmeče za plažo in Visto, ki je kar obstala: "Jaz tega ne bi kupoval, razen če nam ga PV podari." "PV je v časih, ko se je šlo za blok 6 in smo si bili s HSE zelo dobri, tam obljubljal vse mogoče, celo indijansko vas," je spomnil svetnik Bojan Voh (SD) in dodal, da so se še lani sicer pogovarjali tudi o nakupu, a je PV zahteval ogromno vsoto. Bojan Škarja (SD) pa je menil, da PV ni imel prave vizije, kar se odraža ravno v kampu: "Dajal se je v najem privatnikom. Od tega se vidi, da ni nič. Nujna bo prestavitev čolnarne proti zahodu, tu je že malo moteča. Vse, kar je občina prevzela, se je dobro delalo in dobro upravljalo."

​Nakup ne bo poceni

A dejstvo je, da ko bo kamp občina enkrat kupila (pogodba še ni sklenjena), ga ne bo imela sama, ampak ga bo dala v najem. To je župan Peter Dermol (SD) jasno povedal. Le v kakšni obliki - ali kot javno-zasebno partnerstvo, najem ali ustanovitev stavbne pravice -, še ni znano. "Z nakupom bremenimo samega sebe. To je jasno kot beli dan, zato smo ob nakupu imeli kar nekaj pomislekov. A kar se je zgodilo zadnjo sezono, se ne sme več zgoditi. To je izhodišče vsega," je poudaril.

Velenjska plaža leži v pridobivalnem območju Premogovnika Velenje, radi bi jo še razširili. Foto: Rozmari PETEK
Rozmari Petek

Dodal je, da so pred letom dni imeli od PV informacije, da imajo kar nekaj interesentov za nakup kampa. Že takrat se je, spomnimo, omenjal podjetnik Iztok Podkrižnik iz Zgornje Savinjske doline, ki ima v lasti že dva glampinga. "Če bi predkupno pravico uveljavljali takrat, bi to trajalo kar nekaj mesecev do enega leta, da bi javno-zasebno partnerstvo izpeljali, zato ga nismo, ker smo bili prepričani, da bo dobil lastnika. Kamp je bil letos sramota za to turistično sezono in ne želim si, da se to ponovi. Zato dajemo signal, da smo ga mi pripravljeni kupiti in poiskati najemnika."

Ker kot je nadaljeval Dermol, so medtem spoznali še, kako se je treba obnašati do strateških zemljišč, ki so v lasti PV. "Vemo, kako so se ta zemljišča v drugi regiji (Zasavje, op. p.) sprivatizirala in niso bila dana razvoju regije." Za kamp so pripravljeni odšteti 650.480 evrov, medtem ko ga je PV nekdanjemu najemniku Božu Ovčarju ponujal za nič manj kot 850 tisoč evrov, s Podkrižnikom pa naj bi se po neuradnih podatkih prejšnjega najemnika pogajal do cene 638 tisoč evrov.

Vista je še "gola"

Računajo, da bo kamp v neposredni bližini Velenjske plaže v prihodnji sezoni tako znova deloval. Zakaj pa sameva letos poleti odprti Vista park, kot so poimenovali veliki prireditveni center, ki so ga zgradili na drugi strani plaže? "Zavedati se moramo, da je bil objekt zgrajen arhitekturno, ni pa bil opremljen," na to vprašanje uvodoma pojasnjujejo na Mestni občini Velenje. "Na otvoritveni slovesnosti, ki smo jo izvedli z najemom opreme, smo imeli veliko smolo z vremenom. Takrat so se zagotovo izkazale vse pomanjkljivosti tega prireditvenega prostora, s katerimi se že soočamo in na katere bomo morali računati pri organizaciji dogodkov tudi v prihodnje. V letošnjem letu smo pristopili k nabavi lastnega ozvočenja z lučmi, ograjami in začeli postopke za nabavo zadnje zavese. Tudi nakup potrebne opreme je za občino precejšen finančni zalogaj. Potrdili smo cenik prostora in opreme, zaživel je gostinski lokal Vista," odgovarjajo.

Z dogodkom Pljusk na Velenjski plaži v Velenju odprejo poletno sezono na Velenjskem jezeru. Foto: Dino ŠKORJA JUGOVAC
Dino Škorja Jugovac

A kdaj gre torej le pričakovati kakšno dogajanje na objektu, ki lahko v običajnih razmerah sprejme do 30 tisoč ljudi? "S pomladjo 2022 načrtujemo, da se bodo razmere dokaj normalizirale in bodo omogočale organizacijo večjih dogodkov. In tudi mi si želimo, da bi Vista čim prej zasijala kot največje zunanje koncertno prizorišče," odgovarjajo. Čemu se niti Pika, največji otroški festival, letos ni vrnila k jezeru na Visto? "Razlog, da se je Pikin festival letos odvil v mestu, je v tem, da smo želeli s tem festival, ki je zaradi razmer glede števila in velikosti dogodkov ter števila obiskovalcev znatno okrnjen, približati našim najmlajšim, ki živijo v mestu. Želeli smo jim približati dogodke, staršem in otrokom olajšati udeležbo na njih, ponudili smo gostincem in trgovcem priložnost za dodatni zaslužek," so odgovorili z občine.

Velenjska plaža Foto: Rozmari PETEK
Rozmari Petek

Kljub temu da se na Visti še nič ne dogaja, pa ima občina z njo mesečne stroške v višini 4500 evrov. Tudi na te so - ob pomislekih, kako bodo sploh vsebinsko zapolnili tako velik objekt - opozarjali opozicijski svetniki. Trenutno kaže, da so imeli prav.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta