Kitajci posredno rešili uganko

Rozmari Petek Rozmari Petek
28.02.2019 19:25

Na območju, kjer naj bi Gorenje gradilo tovarno televizorjev, našli ostanke iz zgodnjega rimskega obdobja. Je bila dolgo iskana rimska poštna postaja v Velenju, ne v Vitanju?

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Arheološke najdbe na mestu, kjer bo stala Gorenjeva tovarna televizorjev
Zvkds

Velenje, moderno mesto, ki je svojo ekspanzijo doseglo v času socializma in ki je znano kot mesto z največjim Titovim spomenikom na tleh nekdanje Jugoslavije, je vendarle veliko starejše, kot si povprečen državljan predstavlja. Po šaleških tleh ni hodil le mastodont, katerega ostanki so še danes na ogled v Muzeju Velenje. V Mornovi zijalki pri Šoštanju in jami Špehovki pri Hudi luknji so našli ostanke prazgodovinskega človeka, svoj pečat pa so kraju pustili tudi stari Rimljani.

Območje ob Gorenju velja za predel, kjer so možne arheološke najdbe.
Zvkds

Bodoča tovarna arheološko najdišče

Pred kratkim pa so v Velenju, na mestu, kjer so novi kitajski lastniki Gorenja napovedali gradnjo nove tovarne za izdelavo televizorjev, začeli kopati delovni stroji in po pričakovanjih naleteli na rimske ostanke. To območje je namreč zavod za varstvo kulturne dediščine (ZVKD) že pred leti označil kot znano arheološko najdišče, zato so se v Gorenju odločili, da že pred pridobivanjem gradbene dokumentacije opravijo vse potrebne aktivnosti za pridobitev obveznega kulturnovarstvenega soglasja, pojasnjujejo v Gorenju.

Arheološke najdbe na mestu, kjer bo stala Gorenjeva tovarna televizorjev
Zvkds

Šašel bi utegnil imeti prav

Bi mar to lahko bilo območje iskane rimske poštne postaje Upellae? "Območje je z izgradnjo objektov tovarne Gorenje močno degradirano, arheološke ostaline na večjem delu trenutno obravnavanega območja pa posledično uničene oziroma poškodovane do te mere, da je interpretacija otežkočena. So pa arheološke ostaline ob tovarni Gorenje, odkrite na rodovitni poplavni ravnici reke Pake, dokaz, da je bila Šaleška dolina zanimiva za poselitev tudi v rimskem obdobju, kar posredno dokazujejo tudi rimskodobne najdbe na Gradišču, v Gaberkah pod cerkvijo svetega Urha, v Družmirju na zaradi eksploatacije premoga izginulem arheološkem najdišču Falkov klošter, v Škalah na Groblju ... Ker je skoraj celotno dolinsko dno pozidano, preoblikovano ali pod vodo, so te najdbe še toliko pomembnejše, saj zaokrožujejo naše vedenje o pomembnem obdobju naše zgodovine, hkrati pa utrjujejo tudi tezo arheologa dr. Jaroslava Šašla, da je bila Stara vas pri Velenju v neposredni bližini obravnavanega območja rimska poštna postaja Upellae med rimskima naselbinama Celeia (Celje) in Colatio (Stari trg pri Slovenj Gradcu)," pravi Brišnikova.

Arheološke najdbe na mestu, kjer bo stala Gorenjeva tovarna televizorjev
Zvkds
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta