KOLUMNA: Upravičeno nezaupanje

25.09.2021 06:00
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Premogovnik Velenje Foto: Igor NAPAST
Igor Napast

Minula dva tedna sta Šaleški prinesla nova dejstva in nove dvome. Dejstvo št 1.: Termoelektrarna Šoštanj (TEŠ) lahko brez pomoči države že prihodnje leto konča v stečaju. Dejstvo št. 2: država bo TEŠ pomagala le, če obljubi, da bo Premogovnik Velenje do leta 2033 končal izkopavanje premoga. Dejstvo št. 3: spet smo bolj papeški od papeža, saj bo Nemčija, po kateri se tako radi zgledujemo, svoje premogovnike zaprla šele leta 2038. Dejstvo št. 4: spet Nemčija; čeprav je datum zaprtja kasnejši kot pri nas, so že lani sprejeli potrebna zakona, ki bosta omogočila normalno pot zapiranja premogovnika in ljudem zagotovila nova delovna mesta, pri nas pa bomo na ta zakona čakali vsaj še pol leta. In še dejstvo št. 5, to je najbolj grozljivo: nobena država, vključno z nami in celo Evropsko komisijo, ne ve točno, kako bo nadomestila izpad električne energije, ki jo zdaj proizvajajo termoelektrarne.

Vsako dejstvo je izvor novih dvomov, ki jih imajo ljudje v Šaleški dolini. Če bo država TEŠ pomagala, da preživi do leta 2033, zakaj mu ne pomaga doživeti še pet nadaljnjih let? Premogovniki potrebujejo leta, da se varno zaprejo in da ljudje najdejo nadomestne službe. Kaj naredi hitrost, nam kaže primer Zasavja, kjer ni več ne denarja za zapiranje ne služb. Zakaj mora biti Slovenija z eno samo termoelektrarno hitrejša pri zapiranju kot druge evropske države? Zakaj se toliko časa čaka na nujno potrebna zakona, brez katerih je praktično vsako dogovarjanje za prihodnost figo vredno? Sploh ob dejstvu, da se volitve neizbežno približujejo in da vsaj dela ljudi, ki zdaj zagotavljajo in ljudem Šaleške obljubljajo vse živo, že čez eno leto ne bo več nikjer. In od kod bomo dobili manjkajočo električno energijo, ki jo, mimogrede, že danes uvažamo. Iz Srbije, kjer ta trenutek veselo gradijo novo termoelektrarno?

TEŠ, blok 6 Foto: Rozmari PETEK
Rozmari Petek

Obnovljivi viri so sicer super stvar, a očitno tudi zanje velja, da jih podpiramo le, dokler se ne pojavijo na našem pragu. Obenem je vsakomur jasno, da ravno najbolj zanesljiv vir energije niso; tudi vodostaji včasih zatajijo in ustavijo hidroelektrarne. Jedrska energija je, če pustimo ob strani jedrske odpadke in nevarnosti potresov, čista in poceni, a pot do novega bloka nuklearke bo ravno obratna. Podobno, kot je bila pot gradnje bloka 6. Bomo zanesljivost zagotavljali z dragim fosilnim plinom iz Rusije, kot je slišati iz vlade? Opravičljivih razlogov, da v Šaleški dolini načrtu vlade ne zaupajo, je tako več kot dovolj. Pametnih odgovorov, ki bi dvome razblinili, pa občutno premalo.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta