Kupovali so kar pri županovem sorodniku. Bratsko poslovanje občine Polzela prijavljeno KPK

01.10.2021 06:30
Nakup traktorske prikolice, ki ga je občina opravila kar pri županovem bratu, občinski nadzorniki še kar preučujejo, javnost pa že mesec dni čaka njihove zaključke.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Na Polzeli marsikaj počnejo po domače. Foto: Rozmari PETEK
Rozmari Petek

Na Polzeli se zadnje mesece odvija prava drama, čeravno skrita pred večino občanov. Začelo se je po naključju. Občan, ki se ne želi več izpostavljati, je poleti slučajno na spletni strani občine našel podatek, da je letos spomladi občina traktorsko prikolico kupila kar pri podjetju v lasti županovega brata. Ko je o tem po elektronski pošti začel spraševati nekatere svetnike in občino, se je podatek na spletni strani občine čez noč spremenil - prikolica je postala cenejša. Ko se je krog dopisovalcev še razširil in ko je nekdo primaknil še pravno mnenje, da mora občina, ki se prej na vprašanje občana ni odzvala, slednjemu le odgovoriti, se je cena traktorske prikolice na spletni strani spet spremenila. Nekateri svetniki so na prvi jesenski seji želeli razčistiti ta posel kot tudi spreminjanje podatkov na občinski strani, nato pa so sklenili, da naj o vsem tem najprej razsodi nadzorni odbor občine.

Župan Jože Kužnik Foto: Rozmari PETEK
Rozmari Petek

A mnenja nadzornega odbora po mesecu dni še kar ni, čeprav so že sredi septembra sedeli na seji. Kaj so ugotovili, smo vprašali občino, ki jo vodi župan Jože Kužnik. "Obveščam vas, da nadzorni odbor še ni podal končnega poročila," je pojasnila direktorica občinske uprave Alenka Kočevar. Na kaj še čaka petčlanski odbor, ki mu predseduje dr. Robert Radkovič, ni znano.

Na Polzeli marsikaj počnejo po domače. Foto: Rozmari PETEK
Rozmari Petek

Je pa po drugi strani povsem znan in jasen zakon o integriteti in preprečevanju korupcije, ki velja že vsaj deset let. V 35. členu je nedvoumno zapisano, da organi ali organizacija javnega sektorja ne smejo poslovati s subjekti, v katerih je kot poslovodja ali več kot petodstotni lastnik družinski član koga od njih. Gre za absolutno prepoved, pojasnjujejo v Komisiji za preprečevanje korupcije (KPK): "To torej pomeni, da občina, kjer župan opravlja svojo funkcijo, ne sme naročati blaga, storitev ali gradenj, sklepati javno-zasebnih partnerstev ali podeljevati posebnih ali izključnih pravic pri podjetju, katerega zakoniti zastopnik je njegov družinski član," so bili nedvoumni.

"Zavedam se objektivne odgovornosti pri celotnem poslovanju občine Polzela. Sam seveda v takšnih in podobnih postopkih ne sodelujem, to je delo strokovnih služb. Poudarjam, da je šlo za gospodarno odločitev, saj je občina v navedenem primeru prihranila skoraj dva tisoč evrov. Več v tem trenutku ne morem komentirati, počakajmo na čas, ko bodo pristojni organi opravili svoje delo," nam je dejal župan Jože Kužnik.

Naknadni predračuni?

Opravičilo, da župan ne sodeluje pri takšnih postopkih, ni zadostno. "Zakon nasprotje interesov opredeljuje kot okoliščine, v katerih zasebni interes uradne osebe (med uradne osebe spadajo tudi funkcionarji) vpliva ali ustvarja videz, da vpliva na nepristransko in objektivno opravljanje njenih javnih nalog. Zasebni interes uradne osebe skladno s 13. točko 4. člena zakona pomeni premoženjsko ali nepremoženjsko korist zanjo, za njene družinske člane in za druge fizične ali pravne osebe, s katerimi uradna oseba ima ali je imela osebne, poslovne ali politične stike," pojasnjujejo v KPK.

Za potrebe režijskega obrata so pri županovem bratu kupili prikolico in tudi nahrbtno kosilnico. Nekateri pa županu očitajo tudi prodajo parkirišč ob gradu Komenda bližnji avtohiši. Foto: Rozmari PETEK
Rozmari Petek

Tudi drugi argument župana, da je občina z nakupom pri bratu prihranila, je na trhlih nogah. Občina je za prikolico spomladi plačala 14.900 evrov (z davkom ali brez njega, ni popolnoma jasno; spreminjajo se tudi zneski popustov pri nakupu), medtem ko je občan konec avgusta letos pri dobavitelju dobil za enako prikolico predračun v višini 13.899 evrov. Z davkom vred. Prodajalec mu je ob tem celo dejal, da se je cena prikolice letos že štirikrat zvišala. Konec lanskega leta, ko je občina iskala ponudbe, je taka prikolica stala nekaj več kot 11.500 evrov, marca letos pa dobrih 12.000, opisuje občan. Tudi županov brat je prikolico kupil od omenjenega prodajalca, ki je obenem uvoznik, saj je bil napis še nekaj časa viden na novi občinski prikolici, dodaja. A to še ni konec zapletov - občina je najbolj sumičavim svetnikom pokazala dva predračuna, od tega je eden pridobljen od podjetja, ki je šele letos poleti začelo obratovati, predračun pa ima datum november 2020?!

Prikolica ni edini posel

Sploh pa to ni edini posel, ki ga je občina izpeljala z županovim bratom. Po podatkih Erarja občina s Kužnikovim bratom sodeluje že od leta 2013. Takrat so bili zneski minimalni, od leta 2018 naprej pa znašajo od tisoč do dobrih dva tisoč evrov. Skupaj je tako bratovo podjetje od občine prejelo 28.330 evrov.

Kaj so poleg prikolice še kupili in za kaj so prikolico sploh potrebovali? "Šlo je za nakup nahrbtne kosilnice ter servis in popravilo kosilnic in drugih strojev," je pojasnila Kočevarjeva. O prikolici pa je dejala, da jo potrebuje režijski obrat, ki postori ogromno dela v občini, celo pripravlja prostore za prireditve. Eno traktorsko prikolico sicer že imajo, a ta se uporablja za prevoz asfalta, peska za urejanje cest, prevoz odra, stolov za prireditve, za odvoz kosovnih odpadkov, kar imajo občani možnost koristiti enkrat letno. "Zaradi vedno večjega obsega dela smo potrebovali še drugo, večjo prikolico."

Za potrebe režijskega obrata so pri županovem bratu kupili prikolico in tudi nahrbtno kosilnico. Nekateri pa županu očitajo tudi prodajo parkirišč ob gradu Komenda bližnji avtohiši. Foto: Rozmari PETEK
Rozmari Petek

Nakup prikolice zdaj obravnava tudi KPK. Če se dokaže koruptivnost, pogodbe postanejo nične, organ, ki je kršil zakon, pa čaka globa v višini od 400 do 4000 evrov. O drugih poslih, ki jih je občina sklenila z županovim bratom, niso seznanjeni.

Tudi domnevne nepravilnosti pri prodaji parkirišč pred gradom Komenda niso prišle do njih. Obravnaval pa naj bi jih občinski nadzorni odbor. Občina je namreč zemljišče pred gradom z namenom ureditve potrebnih občinskih parkirišč leta 2013 kupila po ceni 65 evrov za kvadratni meter. Z zemljišča je morala odstraniti objekte in urediti projektno dokumentacijo, kar je stalo okoli 140 tisoč evrov. Zdaj pa je tretjino tega zemljišča prodala podjetniku po 27 evrov za kvadratni meter; za nakup je podjetnik odštel slabih dvanajst tisoč evrov. Medtem ko nekaterim svetnikom to tudi diši po korupciji, župan odgovarja, da so vse počeli na podlagi cenitev. In da je to podjetnik nujno potreboval za razširitev dejavnosti.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta