Lepotice na robu izumrtja

Rozmari Petek Rozmari Petek
12.03.2019 22:23

Velikonočnica, ki se je te dni že razcvetela, in modri encijan sta lahki tarči egoističnih "ljubiteljev narave" in tekmovalcev v lovu za najboljšo fotografijo

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Največje rastišče velikonočnice v Sloveniji je na Boletini. Za njeno ohranitev se, tako kot na Boču, trudijo prostovoljci. 
Robert Gajšek

Pisalo se je leto 1899, ko so Janeza Rekarja iz Mojstrane zaradi ruvanja planik obsodili na šest ur zapora. Da je ogrožene rastlinske vrste prepovedano trgati v naravi, je namreč že leto poprej zapovedal Franc Jožef. Piše se leto 2019, ruvanje, teptanje in celo kraja ter nadaljnja prodaja semen ogroženih rastlin se, brez posledic, nadaljujejo.

Velikonočnica in druge zavarovane rože so vedno najlepše v naravi 
Ivan Borovnik

Storilcev niso našli

Boč s tremi rastišči in Boletina z enim, a najbolj bogatim, so edina štiri rastišča te zavarovane rastline v Sloveniji. Podobne težave, kot jih imajo trenutno na Boču in Boletini, bodo čez dober mesec imeli na Lovrencu pri Lisci, ko se bo razcvetel Clusijev svišč, bolj poznan kot modri encijan.

Dušan Klenovšek

Tudi do osem let zaporne kazni

Če bi ga dobili, bi storilcu grozila zaporna kazen od tri leta zapora pa celo do osem. Vendar pa, kot je na tiskovni konferenci, ki jo je pripravila Planinska zveza Slovenije, dejala višja kriminalistična inšpektorica Uršula Belaj, storilce precej težko izslediti. "Ob tem bi pozvali vse posameznike in društva, da ob prijavi policijskim enotam posredujejo konkretne podatke, ki jih lahko v nadaljevanju tudi podkrepijo. Policija pa bo podatke preverila in v nadaljevanju ukrepala na podlagi zakonskih določil in stroke," je dodala Belajeva.

Na temo ohranjanja zavarovanih vrst rastlin je opozorila tudi Planinska zveza Slovenije. 
Manca Čujež
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta