Ljudi v Domu Nine Pokorn Grmovje k cepljenju spodbujajo, ne pa silijo

16.10.2021 06:15
Že drugič v letu dni smo prejeli anonimko o pritiskih direktorja doma in glavne sestre za cepljenje. Direktor meni, da želijo z očitki domu le pokvariti ugled
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Dom Nine Pokorn Grmovje, kjer nekateri zaposleni očitno niso zadovoljni Foto: Gordana POSSNIG
Gordana Possnig

Dom Nine Pokorn Grmovje pri Žalcu je poseben socialnovarstveni zavod, v katerem bivajo ljudje s težavami v duševnem zdravju. Njegovi stanovalci, skupaj jih je 250, prebivajo v več enotah, tako da ni mešanja zaposlenih med enotami. V domu je po besedah dolgoletnega direktorja Tomaža Lampreta ​170 zaposlenih, sto jih dela na zdravstvenem področju.

Očitki o mobingu

Nedavno smo v naše uredništvo prejeli anonimno pismo, podpisano le s "skupina zaposlenih", iz omenjenega doma, ki govori o hudih pritiskih direktorja doma Tomaža Lampreta in glavne sestre oziroma namestnice direktorja za zdravstveno oskrbo Nade Majger na zaposlene in varovance doma, da se morajo cepiti proti covidu-19. V anonimki (očitki v tej sicer niso prvi, prva anonimka je prišla v javnost že v spomladanskih mesecih) pa pišejo tudi o domnevnem mobingu vodilnih v domu nad zaposlenimi, ki da se dogaja v zadnjem času.

"Na vas se obračamo, ker nam ni druge pomoči. Nihče nas noče slišati, vi ste nam še edino upanje. V Domu Nine Pokorn se dogajajo grozne stvari. Direktor in glavna sestra izvajata nad zaposlenimi mobing, ki je strašen in tudi nevzdržen. Nekateri zaposleni razmišljajo, da bi šli, nekateri pa se zelo bojijo, saj nočejo izgubiti službe, ki jo je danes težko dobiti. Direktor in glavna sestra sta se spravila najprej na stanovalce, nato pa na zaposlene, ki se niso cepili. Stanovalce sta klicala v pisarno in jim grozila, da bodo izgubili vse bonitete, če se ne bodo cepili. Nam zaposlenim pa grozita in nas ponižujeta, da bomo mi krivi, če bo kdo umrl, in kako lahko sploh mirno spimo, če nismo cepljeni. Nekateri imajo razloge, da se ne cepijo," piše med drugim v anonimnem pismu zaposlenih v omenjenem domu.

​Direktor: vse skupaj je laž

​Dolgoletni direktor doma Tomaž Lenart je nad anonimko zgrožen, pravi, da je osebno prizadet. "Prepričan sem, da v anonimnem pismu ne gre za skupino zaposlenih, ampak za enega samega zaposlenega. Kako naj sploh odgovarjam na anonimko, če se pa s tem, ki jo je napisal oziroma so jo napisali, ne morem soočiti. Oziroma se oni nočejo soočiti z mano. Očitno gre za nekoga, ki se noče cepiti. Mi nismo na nikogar nikoli pritiskali, ampak smo vse le spodbujali, da se cepijo. Poskušali smo jim čimbolj predstaviti prednosti cepljenja. Pri stanovalcih, ki sami niso sposobni odločati, smo za mnenje in privolitev vprašali svojce. Danes imamo 98-odstotno precepljenost med stanovalci in 90-odstotno precepljenost med zaposlenimi. Razen dveh ali treh zaposlenih so se vsi cepili že v prvi rundi cepljenja, ko smo dobili cepivo v domove. Nekateri so v zadnjem času izkoristili že možnost, da se cepijo s tretjo dozo cepiva. Pri tem imam v mislih tako stanovalce kot tudi zaposlene. Pri vsem tem pa mi je žal, da naša vlada ni sprejela odločitve, da bi bilo cepljenje proti covidu-19 v domovih in v zdravstvenih ustanovah obvezno. Sam si želim, da bi bili naši varovanci oziroma oskrbovanci čim bolj zadovoljni z bivanjem pri nas. Tudi lansko leto, ko smo imeli okužbe z novim koronavirusom v domu, te niso bile množične. To je bilo zato, ker smo se tako strogo vsi držali predpisanih pravil o zaščiti."

Direktor Tomaž Lenart (prvi z leve) Foto: Gordana POSSNIG
Gordana Possnig

Direktor je ob tem ostro zanikal tudi drugi del navedb v anonimki o domnevnih nepravilnostih in mobingu pa tudi o okoriščanju vodilnih v domu. "Vse skupaj je laž. Odkar vodim dom, delamo vse, da bi izboljšali standard tako zaposlenih kot seveda tudi stanovalcev v domu. Dom smo v zadnjem desetletju prenovili, vsi stanovalci bivajo v eno- ali največ dvoposteljnih sobah. Pred tem smo imeli petposteljne sobe. Prihodnji mesec odpiramo nov dnevni center v Žalcu. Vse naše delo je usmerjeno v to, da so naši stanovalci čim bolj zadovoljni. Anketa, ki jo je opravila zunanja institucija, kaže, da vlada v domu zelo visoko zadovoljstvo med stanovalci. Dom je dobil oceno 4,7 od 5 možnih točk za urejenost in delovanje. Zato je cilj anonimke, kot je ta, da dobi dom črno piko in da se mu pokvari ugled, ki ga ima v javnosti," je še dodal prvi mož Doma Nine Pokorn.

Očitki letijo tudi na glavno sestro Nado Majger, za katero so zapisali, da "je zdaj glavna", očitajo ji mobing nad zaposlenimi. "Vse očitke zavračam. Niti ena zadeva, napisana v anonimki, ne drži. Sem tudi osebno prizadeta, v domu sem zaposlena od leta 1995, od leta 2000 sem glavna sestra. Do sedaj ni bilo problemov. Do vseh skušam biti spoštljiva, jim stopiti naproti. Mislim, da je anonimko napisala manjša skupina ljudi, ki jih je zmotil nov, nekoliko drugačen način dela, uveden pred tremi leti. Uvedli smo stalne time, ki delajo s posameznimi skupinami naših oskrbovancev, da jih v celoti poznajo. Ob tem je na vse skupaj vplivala epidemija koronavirusa, da so bili nekateri bolj obremenjeni. A še vedno vztrajam, da delam oziroma skušam delati v dobrobit tako zaposlenih kot oskrbovancev."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta