Mercator ponudil delo osebam s težavami v duševnem zdravju: Ni dovolj, da enkrat letno obuvamo nogavice in delimo statuse

Asja Lednik
29.03.2019 11:58

"Ne da enkrat letno obuvamo nogavice, delimo statuse in smo polni lepih misli, naslednji dan pa pozabimo na tiste, ki so tako ali drugače prikrajšani za vključenost v družbo."

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Fotografija je simbolična.
Profimedia

"Danes sem bila v Mercator Centru na Hudinji. Prišla sem praktično minuto čez osmo uro, ko odprejo. Prodajalci so še zlagali stvari na police in postala sem pozorna na njihove 'pomočnike'. Vsak prodajalec je imel ob sebi dva ali tri osebe s posebnimi potrebami. Na blagajni sem vprašala, če sem prav videla, in dobila pritrdilen odgovor. Vau! Kako lepo! Gre za vključevanje ob delu, med ljudmi. Čim več takih zaposlitev. Ne da enkrat letno obuvamo nogavice, delimo statuse in smo polni lepih misli, naslednji dan pa pozabimo na tiste, ki so tako ali drugače prikrajšani za vključenost v družbo. Bravo, ekipa Mercatorja, naj to postane stalnica."
​Tako se je glasil zapis Celjanke Metke Krajnc, ki je na Facebooku delila jutranjo nakupovalno izkušnjo.
Na videz nenavadno, a nadvse zanimivo in spodbudno sodelovanje, so nam potrdili tudi v Mercatorju. Prodajalcem med delom vsakodnevno pomagajo varovanci Slovenskega združenja za duševno zdravje (ŠENT). Ti vsak dan med 8. in 12. uro ob prisotnosti mentorice polnijo police.

Želja, da se varovanci lažje vključijo v družbo

Kot je mogoče prebrati na uradni Facebook strani društva ŠENT, gre za neprofitno organizacijo, ki je namenjena osebam s težavami v duševnem zdravju, njihovim svojcem, strokovnjakom s tega področja ter vsem ostalim, ki se zanimajo za področje duševnevnega zdravja. Na vprašanje, kako je prišlo do sodelovanja, v Mercatorju odgovarjajo, da so pobudniki tovrstnega sodelovanja v društvu ŠENT, kjer si želijo, da bi se njihovi varovanci lažje vključili v družbo. "V Mercatorju smo pobudo sprejeli in tako se je pričelo uspešno sodelovanje društva ŠENT in Hipermarketa Mercator Celje." Pri opravljanju dela dnevno sodeluje različno število ljudi, pojasnjujejo v Mercatorju. "Od dve do šest oseb, odvisno od njihovih obveznosti v društvu." 
Sodelovanje se je začelo decembra lani, zaradi obojestranskega zadovoljstva pa to ni omejeno s časovnim rokom. V Mercatorju pojasnjujejo, da sodelovanje lahko traja, dokler bodo oboji zadovoljni in zainteresirani.

Predstavljajo veliko razbremenitev in dobrodošlo pomoč

Ne le, da so varovanci ŠENT dobrodošla pomoč, po besedah vodstva Mercatorja tudi resnično razbremenijo zaposlene v trgovini. "Zaposleni so zadovoljni s sodelovanjem in so veseli pomoči, saj sodelujejo večinoma isti člani ŠENT, ki so vpeljani v delo." V Mercatorju spodbujajo vključevanje šibkejših skupin v delovno okolje. "Mercator ima, denimo, tudi svoje invalidsko podjetje, ki zelo tvorno prispeva k poslovanju družbe in žanje velike uspehe s svojimi  izdelki," pojasnjujejo.

Fotografija je simbolična.
Profimedia
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta