Mladi na počitniškem delu pomagajo urejati mesta

19.08.2021 06:30
S projektom želijo organizatorji naslavljati medgeneracijsko sodelovanje ter krepiti zavest o pomenu zdravega in čistega bivalnega okolja
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
V Celju mladi med počitnicami barvajo tudi ograje ob sprehajalnih poteh. Foto: Zelenice
Foto: Zelenice

Med poletnimi počitnicami mladi, predvsem dijaki in študenti, radi poprimejo za delo v svojem mestu. Tudi letos ni nič drugače. Tako v več občinah dijaki pomagajo pri urejanju urbanega in naravnega okolja. Celjski mladinski center je v sodelovanju z javnim podjetjem Zelenice, d.o.o., mlade minuli mesec tako pozval, naj v okviru počitniškega dela pomagajo pri urejanju knežjega mesta.

V Celju nad pričakovanji

"Odziv med mladimi je bil izjemen. Prijavilo se je več kot 40 mladih, ki so želeli po svoji moči prispevati k čistejši in bolj urejeni okolici. S projektom želimo naslavljali medgeneracijsko sodelovanje ter krepiti zavest o pomenu zdravega in čistega bivalnega okolja. Mladi dela opravljajo med 9. in 20. avgustom, vsaka skupina dijakov pa dela po teden dni. Dela potekajo vsak delovni dan med 6. in 14. uro, dijaki pa bodo za opravljeno delo prejeli plačilo šest evrov na uro (bruto). Posameznik bo lahko opravil največ 40 delovnih ur oziroma bo lahko delal pet delovnih dni. Smo pa organizatorji poskrbeli tudi za malico naših pridnih mladih someščanov," so zapisali v Celjskem mladinskem centru.

V Celju mladi barvajo tudi klopce za posedanje. Foto: Zelenice
Foto: Zelenice

V celjski mestni občini je bilo tako minuli teden na terenu sedem dijakov, ki so barvali ograjo ob Šmartinskem jezeru in urejali tamkajšnje sprehajalne poti. Mladi so pleskali tudi klopi, ki jih je v parku in na Savinjskem nabrežju načel zob časa. V tem tednu opravljajo delo štirje mladi, ki so prav tako z veseljem zavihali rokave. V prostorih javnega podjetja Zelenice je mlade pred dnevi obiskala podžupanja Breda Arnšek in jim dejala, da so s svojo pridnostjo zgled drugim vrstnikom. "Občani so navdušeni, ko vidijo, kako zavzeto ste poprijeli za delo. Z vseh strani slišim samo pohvale. Zelo sem vesela, da ste družbeno odgovorni in da vam ni vseeno za naše mesto. Povedali so mi, da ste pri delu zelo spretni in natančni, da se lahko na vas popolnoma zanesejo, zato se vam iskreno zahvaljujem za vaš prispevek k še bolj urejenemu Celju," je dejala podžupanja.

Ker je zanimanje za tovrstno počitniško delo preseglo vsa pričakovanja, bosta Celjski mladinski center in podjetje Zelenice prihodnje leto načrt za delo zastavila tako, da bodo lahko sprejeli še več mladih, ki bi želeli pomagati pri urejanju mesta in pri tem seveda nekaj zaslužiti.

​Čisto moje Velenje

V mestni občini Velenje letos že devetnajstič organizirajo projekt Čisto moje Velenje. Projekt, ki je v osnovi namenjen urejanju mesta, se je z leti razširil še na druga področja družbenega življenja, predvsem na medgeneracijsko sodelovanje. "Letos smo prejeli okoli 200 vlog dijakov, na delo smo jih razporedili dobrih 160. Dijaki bodo v juliju in avgustu v devetih tedenskih terminih opravili okoli 6000 delovnih ur. Ker se je cena urne postavke študentskega dela od lani povišala, smo na predlog župana Petra Dermola v proračunu občine za ta namen predvidena sredstva povišali za 7000 evrov, in sicer na 64 tisoč evrov. Tako bomo lahko zagotovili sodelovanje enakega števila dijakov kot v preteklih letih," so na naša poizvedovanja odgovorili na velenjski občini in ob tem še zapisali, da mladi urejajo mesto, delajo po krajevnih skupnostih in mestnih četrtih, v okolicah šol in vrtcev ter javnih zavodov. Aktivno pa sodelujejo tudi pri projektih Ljudske univerze, Mladinskega centra in Hostla, Medobčinske zveze prijateljev mladine, PGD Velenje in Zavoda za turizem.

Mladi med počitnicami čistiijo in barvajo tudi v Velenju, že 19 let zapored. Foto: Arhiv MO Velenje
Arhiv Mo Velenje

Pri čiščenju mesta se v času projekta zbere za dva kesona odpadkov in drugega, kar se odpelje na deponije. Mesto je tudi zaradi tega projekta bolj urejeno in čisto, poleg tega pa mladi izboljšajo svoj odnos do urejenega mesta in urbane infrastrukture. "Temeljni cilji projekta Čisto moje Velenje so poleg skrbi za urejeno in čisto okolje še spodbujanje medgeneracijskega sodelovanja, sklepanje novih prijateljskih vezi, finančna pomoč mladim oziroma njihovim družinam in krepitev zavesti o pomenu zdravega in čistega bivalnega okolja," še dodajajo na velenjski mestni občini.

​Šentjur, mene maš

Za pridne, delavne roke mladih pa so poskrbeli tudi v šentjurski občini, kjer v tem tednu zaključujejo projekt Šentjur, mene maš.

V Šentjurju med drugim kosijo. Foto: Mladinski center Šentjur
Mladinski Center Šentjur

Vodja Mladinskega centra Šentjur Lara Žmaher je na vprašanje o delu mladih zapisala, da so v okviru razpisa za počitniško delo obravnavali 19 vlog: "Sedemnajst mladih je bilo razporejenih na želena delovna mesta, dve mladi osebi pa smo prerazporedili na čiščenje in barvanje avtobusne postaje, klopc in garniture na prireditvenem prostoru v Dobrini, ker se nihče ni prijavil za to počitniško delo. Sicer pa so bili mladi razporejeni na delo v Vrtec Šentjur, kjer so pomagali pri delu hišniku, ob tem pa so pomagali tudi pri čiščenju ter v pralnici. V krajevni skupnosti Rifnik Šentjur so čistili zaraščene površine in urejali okolico ob nastajajočem učnem centru. Ob igrišču v Dobrini pa so barvali in urejali površine ob igrišču, klopce in avtobusno postajo." V Mladinskem centru Šentjur so v izvedbo počitniškega tedna vključili tri najstnike in ti pripravljajo za mlade različne družabne igre in delavnice, na katerih jih v tem tednu učijo ročnih spretnosti.

Mladi delajo tudi v Šoštanju

Tudi v letošnjem, v mnogih pogledih drugačnem letu, je Občina Šoštanj že dvanajsto leto zapored pristopila k organizaciji projekta Mladi lepšajo mesto in okolic,, ki je bil med občani in predvsem med mladimi zelo dobro sprejet. Zaradi omejitev, povezanih s koronavirusom, je podobno kot lani odločitev o izvedbi počitniškega dela kar nekaj časa visela v zraku, na koncu pa je predvsem v želji zagotoviti mladostnikom in njihovim družinam dodatna sredstva v teh negotovih časih, pretehtal glas za.

K počitniškemu delu se je ob 110. obletnici mesta Šoštanj prijavilo prav toliko mladih, ki smo jim omogočili delo. V letošnjem letu so pomagali tudi pri pripravi prireditvenega prostora za osrednjo slovesnost ob 110. obletnici pridobitve mestnih pravic. Plačilo za delo je letos znašalo 5,89 EUR na uro bruto (od tega so počitnikarji prejeli 4,98 EUR na uro, strošek občine je 8,13 EUR za uro dela), delo je trajalo teden dni s sedemurnim dnevnim delovnim časom.

"Opravljeno delo je zelo različno in podobno kot v preteklih letih obsega čiščenje, pometanje, pletje, obrezovanje, razne selitve, barvanja, tudi betoniranje,… Zadnjih nekaj let pri delu iščemo močna področja mladih, kjer je to mogoče, da npr. obogatijo mesto z barvanjem, možnost imajo soodločati pri delu, ki ga opravljajo. Med drugim je na primer lani dijakinja likovne smeri umetniške gimnazije narisala nekaj šoštanjskih znamenitosti. Nekaj naših dijakov oziroma študentov dela pri Medobčinski zvezi prijateljev mladine Velenje, kjer pomagajo pri počitniškem varstvu otrok, ki je namenjeno tudi otrokom iz naše občine," pojasnjuje Tjaša Rehar iz šoštanjske občine in ob tem še dodaja, da se je v vseh teh letih zvrstilo več kot 900 mladostnikov, ki so s svojim delom, zagonom in energijo čistili ter lepšali občino, v zameno pa so prejeli nekaj sredstev in kamenček v mozaiku življenja.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta