Na napačni strani mostu imajo poplave

Tina Murko Gajšek
10.09.2019 18:29

V Šmarju pri Jelšah je lani in letos poplavilo center kraja. Občina zdaj pripravlja ukrepe. Le lučaj stran že dvajset let pred poplavami trepetajo prebivalci Slomškove ulice

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Mavrinov most je zgrajen na starejšem mostu, ki ovira pretok vode.
Franc Kincl

Skozi Šmarje pri Jelšah teče Šmarski potok. Pravzaprav potoček, globok nekaj centimetrov, ob katerem dremajo race. Vendar je hudourniški. Vanj se steka več pritokov, ki ob deževju hitro napolnijo strugo in prestopijo bregove v središču kraja. Voda doseže stanovanjske hiše in vrtec v Slomškovi ulici. Deročemu potoku v precej ozki strugi pot zaustavlja Mavrinov most, ki je bil zgrajen kar na starejšem mostu, zato voda tam zastaja in se razlije po ulici. Njenim prebivalcem nevarnost poplave preti še z druge strani. Včasih se razlijejo tudi vode, ki so ob potoku vzporedni Kolodvorski cesti speljane s streh - pri nekaterih hišah v kanale, pri drugih prosto v podtalnico. Poleg tega je na začetku ulice kanal, napeljan v potok, ki, ko je struga polna, vodo po njem potisne nazaj proti hišam.

Predvolilne puhlice

Poplave so se v Slomškovi začele leta 1998, se spominja Mateja Šraml. Do takrat jih od leta 1969, ko so njeni starši zgradili hišo, ni bilo. Nato znova leta 1999, ravno po tem, ko so bivalni del v pritličju sanirali. Najhuje je bilo leta 2014, ko je v hišo vdrlo kar 70 centimetrov vode. Uničilo je vse.

Mavrinov most je zgrajen na starejšem mostu, ki ovira pretok vode.
Franc Kincl
Pod ploščadjo kulturnega doma je speljan potok s svete Barbare. Kanal je močno dotrajan.
Tina Murko Gajšek

Najprej strogi center

Občina je pri protipoplavnih ukrepih seveda odvisna tudi od Arsa, Direkcije za vode in okoljskega ministrstva - v potok in njegove bregove na lastno pest ne sme posegati. A poplavna nevarnost ostaja. Zdaj bo najprej na vrsto prišel strogi center. "Letos bomo z Direkcijo za vode po vsej verjetnosti uredili prodni zadrževalnik pri sveti Barbari, ki bo zadržal večino blata, in očistili potok. Struge ne bomo sanirali. Glede drugih projektov smo pri idejnih zasnovah. Začeli pa smo risanje novega kanala pod ploščadjo," pojasnjuje Čakš in dodaja, da ukrepi vključujejo tudi prestavitev potoka, ki teče od svete Barbare, ter nov ali očiščen kanal, po katerem je ta potok pod kulturnim domom, glavno cesto in cerkvijo speljan v Šmarski potok.

Šmarski potok se napaja iz več pritokov.
Tina Murko Gajšek
Franc Kincl je čiščenje struge s svojimi dopisi dosegel enkrat.
Franc Kincl
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta