Najvišji razgledni stolp v Sloveniji še vedno deli občane Rogaške Slatine

Rozmari Petek Rozmari Petek
11.07.2020 06:00

Več kot dve leti stara ideja o gradnji razglednega stolpa v Rogaški Slatini je v tem tednu dobila prvo osnovo za nadaljevanje, a še vedno so daleč od gradnje, pojavljajo se celo kalkulacije, koliko jih bo stolp stal.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Vizualizacija stolpa Kristal, za katerega je v občinskih prostorskih načrtih narejen ključni korak 
Arhiv Občine Rogaška Slatina

V Rogaški Slatini so v tem tednu sklicali občinsko sejo z eno samo vsebinsko točko - obravnavo občinskega podrobnega prostorskega načrta (OPPN), s katerim bodo v prostor umestili najvišji razgledni stolp v Sloveniji, visok 106 metrov, imenovan Kristal. Gre za dokument, ki je nujen pri nadaljnjih postopkih pridobivanja gradbenega dovoljenja, zato je jasno, da so tudi tokrat - kot vedno, kadar je na občinski seji tema razgledni stolp - svetniki, ki ideje ne podpirajo, opomnili na mnoge pomanjkljivosti te gradnje. Tako je denimo svetnica Andrejka Flucher (SD) želela izvedeti, ali imajo izdelan elaborat ekonomike, in končno dobila odgovor, da ga še nimajo. Župan Branko Kidrič je dejal, da bodo finančno konstrukcijo (ocenjena vrednost projekta je okoli dva milijona evrov) naredili, ko bo znano, kje bodo dobili finančne vire, ki jih že vsaj leto dni iščejo. Vodja občinskega oddelka za okolje in prostor Tomaž Strehovec pa je pojasnil, da elaborata ekonomike ne bi imelo smisla delati le za stolp, temveč v sklopu še drugega projekta, gradnje orglarskega centra. Gre za projekt, ki ga je napovedal domači orglar Anton Škrabl in ob tem pogojeval, da se bo te 400-milijonske naložbe lotil le, če bo občina ob centru zgradila stolp in nadhod Sonce, sedaj pa o naložbi v orglarski center ni več kaj veliko slišati.

Če se začne gradnja, odstopi kot svetnik

Zato nekateri sumijo, da je bila ideja o orglarskem centru le pretveza, da so svetniki z lažjim srcem požegnali idejo o gradnji največjega stolpa. V ravno sprejetem OPPN namreč orglarski center ni vključen. Prvotno so bila določena soglasja, ki so podlaga za OPPN, dana za oba projekta, sedaj pa je občina precej na hitro morala pridobiti nova soglasja zgolj za stolp. Zato, ker na seji, kjer so v prvi obravnavi sprejemali OPPN, teh še ni bilo, so svetniki SD takrat na tej točki zapustili sejo. A vroče je bilo tudi pri drugi obravnavi. "Trdim, da stolp svojih stroškov ne bo pokrival. Ne bo prinesel pričakovane dodane vrednosti," je med drugim izpostavila Flucherjeva in zahtevala poimensko glasovanje, kdo bo OPPN podprl in kdo ne.

Če so volivci izbrali župana, so izbrali tudi stolp, meni podžupan Janez Božak. 
Rozmari Petek

Če so volivci izbrali župana, so izbrali tudi stolp

Svetniki koalicije pa so pri svojih volivcih dobili drugačen občutek, in sicer, da si stolpa želijo. "Pričakoval sem, da starejši tega ne bodo podprli, pa so ideji naklonjeni," je dejal Desusov svetnik Boris Führer. "Rogaška Slatina potrebuje turistično atrakcijo, potrebuje turiste. Če bi bilo kaj boljšega, bi pa tisto podprla," je dodala svetnica SDS Rozalija Šket. Da se je brezpredmetno pogovarjati, ali so za stolp ali ne, saj je stolp bil v županovem predvolilnem programu in je tako že dejstvo, pa je menil podžupan in svetnik SDS Janez Božak. Če so torej občani izbrali Branka Kidriča za župana, so torej izbrali tudi stolp, je sklepal Božak. "Jasno, da želi župan sedaj stolp realizirati, če ga je imel v programu. A poglejte Roglo, Žalec (Pot med krošnjami in fontana piva; op. p.). Gre za stvari, ki se zdijo hecne, nore, a 'potegnejo'. Stolp bo prinesel dobro, razvoj, goste in odprl prostor še za kaj več. Če bog da, bo tu stal še orglarski center," je dodal Anton Plevčak iz svoje nestrankarske liste.
Občinski podrobni prostorski načrt, s katerim v Rogaški Slatini končno umeščajo stolp (za prvo lokacijo, ko naj bi stal na mestu nekdanje glasbene šole, niso dobili soglasij) na območje nekdanjega, sedaj povsem propadlega mizarstva, je bil ob koncu sprejet. Od 19 svetnikov so le štirje glasovali proti njemu, dva pa sta se glasovanja vzdržala.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta