Namesto propadlega Kiva nevarni odpadki za sosede

Rozmari Petek Rozmari Petek
04.03.2019 16:08

Kupec prostorov nekdanjega Kiva, podjetje Global avto, je za tamkajšnji avtoodpad spet pridobil okoljevarstveno dovoljenje, zoper to pa se je Občina Vransko ponovno pritožila

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Prizor, ki so ga pred časom na lastne oči videli vranski svetniki, jih ni prepričal.
Špela Ožir, Novi Tednik

Na Vranskem se dogaja deja vu. Pred dobrim letom smo poročali, da je podjetje Global avto pridobilo okoljevarstveno dovoljenje za razstavljanje izrabljenih vozil. Pa tudi, da se je Občina Vransko z županom Francem Sušnikom na čelu zoper njega pritožila. Pritožba takrat sicer ni zalegla, ker občini niso priznali statusa stranske udeleženke, čeravno z zemljišči neposredno meji na zemljišče Kiva. So pa status stranske udeleženke vendarle priznali sosedi obrata Rozaliji Cigler in na tej podlagi so zadevo vrnili v ponovni postopek. A tudi rezultat slednjega prinaša enak rezultat - to je okoljevarstveno dovoljenje podjetju Global avto. Občina in Ciglerjeva sta se pritožili tudi zoper to in zgodba se tako praktično ponavlja.

Dovoljeni nevarni odpadki

Na to, da na območje, kjer so pred stečajem Kiva varili kotle na biomaso, navaden avtoodpad ne sodi, Sušnik opozarja že vsaj od leta 2015, ko je nekdanji član poslovodstva Kiva Janko Drča (kasneje soobtoženi zaradi neizplačila prispevkov delavcem) na Vransko pripeljal lastnika avtoodpada Sama Feštajna. Že zato, ker avtoodpad kazi podobo trga, zaščitenega kot naselbinski kulturni spomenik. Predvsem pa zato, ker okoljevarstveno dovoljenje dovoljuje predelavo skoraj 1700 ton nevarnih odpadkov, med katerimi so pogonska goriva in svinčeve baterije.

Nekdanjo visokotehnološko podjetje Kiv je zamenjal avtoodpad.
Sherpa

Vse v zaprti hali

Po pregledu postavk obširnega okoljevarstvenega dovoljenja je razbrati, da je bilo dovoljenje, na podlagi katerega bodo lahko letno na Vranskem predelali 1500 izrabljenih vozil, izdano izključno na podlagi dokumentov, ki jih je k vlogi predložilo podjetje Global avto. In iz njihovega opisa zagotavljanja ukrepov za preprečitev škodljivih vplivov na okolje je razvidno, da vsa razgradnja poteka v pokritem prostoru z utrjenimi tlemi, torej v povsem zaprti industrijski hali brez iztokov, in da zato ni nobenih izpustov, ne zraka ne tekočin.

Prizor, ki so ga pred časom na lastne oči videli vranski svetniki, jih ni prepričal.
Špela Ožir, Novi Tednik

Dokumenti dovolj zgovorni

In medtem ko slednji podjetju zaupajo, da bodo tako, kot so zapisali na papir, tudi delovali, sosedje že na podlagi videnega sumijo, da bo realnost precej drugačna. Podjetje namreč že nekaj časa deluje - kar ni kaka velika skrivnost, saj je med drugim v svoje prostore z namenom razblinjanja strahov povabilo občinske svetnike. Ti takrat iz podjetja niso odhajali ravno navdušeni.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta