Namesto zdravnikov "migrirajo" šolarji

Rozmari Petek Rozmari Petek
25.10.2018 17:51

Namesto da bi se, kot je veljalo že desetletja, pediater iz Celja pripeljal v Vojnik, bo morala šola s 752 otroki z avtobusi na sistematske preglede v Celje. Odgovorni trdijo, da zavoljo večje strokovnosti.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
V ospredju Zdravstvena postaja Vojnik, zadaj del šolskega poslopja. A na sistematske preglede bodo morali učenci z avtobusi hoditi v Celje. 
Rozmari Petek

Na videz nepomembno zaprtje medicine dela, prometa in športa v Zdravstveni postaji Štore (njeni uporabniki vendarle niso klasični pacienti, temveč podjetja, ki morajo svoje delavce redno napotiti na preglede) v regiji odpira nove debate. Z namenom, da podobna usoda ne bo doletela še katere druge medicinske dejavnosti v Štorah, je peticijo v le treh dneh podpisalo 740 ljudi. Čeravno ji določeno kredibilnost zbija dejstvo, da je prvopodpisani na peticiji pravzaprav županski kandidat Uroš Kragelj. "Akcija dobiva različne etikete glede na to, kdaj poteka. Ampak bistvo vsega je, da se to medicino dela v kraj vrne in obenem prepreči, da bi se še kaj spremenilo," je izpostavil nekdanji prvi mož medicine dela v Štorah, upokojeni zdravnik Marjan Hrušovar.

Župan in direktorica mirita skupaj

Še dva zdravnika iz Štor bosta namreč kmalu dočakala pogoje za upokojitev. Zato se ob vsesplošnem pomanjkanju zdravnikov lahko zgodi, da bodo ukinjene še katere druge dejavnosti. A videti je, da župana Štor Mirana Jurkoška to ne moti. V prvi polovici leta se je zadovoljil s pojasnilom direktorice Zdravstvenega doma Celje Alenke Obrul (nekdanje direktorice občinske uprave ob začetku njegovega mandata), češ da se bo dejavnost medicine dela od 1. maja naprej izvajala izmenično 14 dni v Štorah in 14 dni v Celju. Ko so septembra vse skupaj kar zaprli, občani pa so podpisovali peticijo, je javnost miril z besedami, da bodo Štore čez dve leti spet dobile medicino dela. Vendar so medtem opremo, kot tudi redne delojemalce, ki so uporabljali to storitev, že prekanalizirali.
"Predlagatelji peticije navajajo, da se bodo ukinjale tudi druge zdravstvene dejavnosti na tej lokaciji. Ta navedba ne drži! Vse zdravnike, ki so se ali se bodo v naslednjih letih upokojili, so že oziroma jih še bodo nadomestili mlajši kolegi," sta v kar skupni izjavi za javnost včeraj zapisala Obrulova in Jurkošek. V podkrepitev povedanega sta dodala, da so v zadnjih letih v Štore vložili 350 tisoč evrov. In še, da je bil odpeljan le del opreme medicine dela, in sicer tisti, za katerega je bolj ekonomično, da je v uporabi.

Velika sorodnost z Vojnikom

Vendar tudi v Zdravstveno postajo Vojnik je bilo veliko vloženega v minulih letih. Še posebno so se potrudili z ureditvijo pediatrične ambulante, od letošnjega šolskega leta naprej pa morajo kljub temu vojniški otroci na sistematske preglede hoditi v Celje. Dolgo časa so, četudi niso imeli svoje pediatrinje, sistematske preglede lahko opravili v tamkajšnji zdravstveni postaji, ki je od Osnovne šole Vojnik oddaljena pičlih nekaj metrov. Nato so dobili pediatrinjo, ki pa je kmalu odšla drugam. Prišla je druga, a tudi ta ni dolgo ostala v Vojniku. Ta zadnji odhod je vodstvo zdravstvenega doma uporabilo kot razlog, da sistematskih pregledov v Vojniku ne bodo več opravljali, temveč se bodo otroci s celotnim učiteljskim spremstvom morali voziti v prostore Zdravstvenega doma Celje, pojasnjuje župan Branko Petre. "Pravijo, da to absolutno ni več izvedljivo. Da strokovno tega, da bi se pediater pripeljal v Vojnik, ni mogoče narediti."

Zdravstveni dom Vojnik 
Rozmari Petek

Četrt stoletja so imeli "zasilno rešitev"

S tem pojasnilom so se na občini kot tudi na šoli sprijaznili. Odgovora na vprašanje, mar so poprej delo v Vojniku opravljali manj kvalitetno, niso iskali. Smo ga pa v Večeru. "Najprej bi želeli opozoriti, da sistematskih pregledov ni mogoče opravljati, ker ni zdravnikov. Zdravniki, ki jih opravljajo, to delajo v svojih ambulantah," je zapisala vršilka dolžnosti vodje programa osnovne zdravstvene dejavnosti Anita Jagrič Friškovec. "Tako prvemu kot osmemu razredu pripada preiskava sluha, za katero so se osmošolci že do sedaj morali peljati v Celje, prvošolcem pa se ta pregled ni izvajal. Približno dve tretjini otrok imata tudi izbranega zdravnika v šolskem dispanzerju v Celju. Preventiva pri otrocih je neločljivo povezana s kurativo in je tako delo sedaj dejansko bolj smiselno organizirano. Prej so imeli otroci eno kartoteko pri zdravnici v Celju in eno v Vojniku, kar je strokovno nesprejemljivo. Res smo sistematske preglede v Vojniku 25 let izvajali tako, da je en dan v tednu v Vojnik prišel pediater, vendar je bila ta rešitev slaba in dejansko zasilna. Delo sedaj poteka enako kot za vse celjske otroke, kar se nam zdi edino prav."

Hrušovar apelira na župane

Tudi po tej obrazložitvi sodeč, ni izključeno, da se scenarij kljub drugačnemu zatrjevanju vodstva občine in zdravstvenega doma ne bo ponovil tudi v Štorah. Zdravnica, ki je ob družinski medicini opravljala sistematiko, se bo kmalu upokojila. Za Vojnik pediatrinje ne najdejo.

Zdravstveni dom Celje naj bi dodatne prostore dobil v nasproti stoječi stavbi. S tem namenom jim je občina že pred tremi leti pobrala prihranek, namenjen gradnji prizidka. 
Rozmari Petek
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta