Nanizanka s kadrovanji in imenovanji v celjski bolnišnici gre naprej

Gordana Possnig Gordana Possnig
21.10.2020 06:00

Celjsko bolnišnico kot vršilec dolžnosti vodi Dragan Kovačić zaradi odločitve višjega delovnega sodišča, da je bila Guček Zakoškova izvoljena nezakonito, zdaj pa je njegova pomočnica.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Mesto poslovnega direktorja celjske bolnišnice je v slovenskem političnem prostoru očitno zelo pomembno 
Arhiv Sbc

Le slab teden po tistem, ko je svet zavoda zaradi pravnomočne odločitve delovnega sodišča, ki je zapisalo, da je izvolitev Margarete Guček Zakošek na mesto poslovne direktorice nezakonita, moral imenovati novega vršilca dolžnosti direktorja celjske bolnišnice (imenovali so Dragana Kovačića, predstojnika kardiološkega oddelka), že je vlada na seji minuli teden zamenjala štiri od petih članov sveta zavoda. V njem je ostala od starih članov sveta zavoda le še predsednica Hedvika Stanič Igličar, ki je postala predsednica na seji, na kateri je bila izvoljena Guček Zakoškova.

So pa člani sveta zavoda zamenjali Damirja Ivančića (SD) in Polono Rifelj, ki jo je v svet zavoda predlagal SMC in nista bila povezana z izvolitvijo Guček Zakoškove. Brez mesta v svetu zavoda sta ostala tudi Barbara Tiselj (SMC) in Jožef Zimšek (Desus), tedaj člana razpisne komisije pri odločanju o kandidatih za poslovnega direktorja tretje največje bolnišnice pri nas, ki je tudi odločilno doprinesla k odločitvi sodišča.

​Novi vladni člani sveta

In koga je vlada imenovala za nove člane nadzornega organa Splošne bolnišnice Celje (SBC)? Peter Mauc, ki je direktor Komunale Vitanje, in Irena Vozlič Stjepčevič, ki vodi Lambrechtov dom v Slovenskih Konjicah, prihajata iz vrst SDS. Član SMC je Peter Požun, direktor ljubljanske ginekološke klinike in državni svetnik, Novo Slovenijo bo zastopal Federico Victor Potočnik, specializant infektologije na oddelku za infekcijske bolezni in vročinska stanja v celjski bolnišnici. Člani sveta zavoda ostajajo Mirjana Pustatičnik, predstavnica ZZZS, dr. Aljoša Košak, predstavnik Mestne občine Celje, Sebastjan Ašenberger, predstavnik zaposlenih in namestnik predsednice sveta zavoda, in Matej Velenšek, predstavnik zaposlenih.

Pomočnica in namestnica

V celjski bolnišnici že tri leta traja nanizanka, povezana z mestom poslovnega direktorja, ki se je začela z nezakonito odstavitvijo prejšnjega direktorja Marjana Ferjanca 15. novembra 2017 in nadaljevala z nezakonito izvolitvijo nove poslovne direktorice, članice vladajoče stranke SMC Margarete Guček Zakošek na seji sveta zavoda 5. februarja 2018. Višji delovni sodniki so nedavno, kot smo že poročali, pravnomočno ugotovili, da je tudi njen protikandidat dr. Branko Gabrovec izpolnjeval pogoje za to delovno mesto in da bi morali člani sveta zavoda glasovati o njegovi kandidaturi. A niso, ker ga je s seznama izločila razpisna komisija sveta zavoda. Zaradi te odločitve se je že dva dni kasneje sestal svet zavoda, saj je celjska bolnišnica, kot smo poročali, ostala brez operativnega vodstva. In za vršilca dolžnosti za dobo največ leta dni izvolila dr. Dragana Kovačića.

A Guček Zakoškova ni ostala brez zaposlitve, novi vršilec dolžnosti jo je imenoval za svojo pomočnico. Pogodbo pa je za čas njenega mandata podaljšal tudi dosedanji namestnici Guček Zakoškove Barbari Gradišnik, ki je v celjsko bolnišnico prišla v službo 1. avgusta 2018 z gospodarskega ministrstva, kjer je bila vodja kabineta pri ministru Zdravku Počivalšku. Tam pa je, kot je znano, delala leto dni kot državna sekretarka Guček Zakoškova.

Kaj pravijo v bolnišnici

V odgovoru glede Guček Zakoškove so nam iz SBC med drugim zapisali: "Splošna bolnišnica Celje ji je po sklepu sveta zavoda z dne 9. oktobra pogodbo o zaposlitvi odpovedala, tako so začeli teči ustrezni odpovedni roki, ki se še niso iztekli. Na podlagi statuta bolnišnice je v. d. direktorja dr. Dragan Kovačić Guček Zakoškovo s sklepom imenoval za pomočnico v. d. direktorja. Situacija v bolnišnici namreč zahteva nemoteno delo na mnogih pomembnih področjih, še posebej v sedanjem času epidemije covida-19. Glede njene dosedanje pomočnice Barbare Gradišnik pa pojasnjujemo, da ima slednja pogodbo o zaposlitvi vezano na mandat štirih let skladno s statutom bolnišnice. Novi direktor lahko pomočnico razreši pred potekom mandata. Tega pa novi v. d. direktor zaradi zagotovitve kontinuitete dela v trenutnih razmerah ni naredil."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta