Nedotaknjena ostala le spalnica pokojnih staršev

Rozmari Petek Rozmari Petek
07.01.2019 16:22

Slab konec in začetek leta, a upanje vračajo dobri sosedje, prijatelji in vsi, ki bodo Žanu pomagali obnoviti uničeni dom.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Požar v Galiciji: od kuhinje ni ostalo nič. 
Rozmari Petek

Bilo je v soboto, dvanajst minut pred peto uro zjutraj, ko je močno pokanje oken zbudilo Žana Kotnika iz Galicije. Okna, ki niso prenesla vročine požara, ki se je vnel na terasi pred hišo, so Žanu pravzaprav rešila življenje. "Hitro sem pograbil telefon in denarnico z dokumenti ter še pravočasno ušel iz hiše. To sem naredil še nagonsko, poklical sem gasilce, nato pa me je zgrabila panika. Bil sem kot okamenel. Mačko so iz hiše kasneje rešili gasilci, sam si nisem več upal stopili vanjo. Tudi psa je odpel sosed in ga prestavil v svoj boks. V prvem šoku ne veš, kaj bi storil," grozo tistega jutra opisuje mladi Žan. "Še ob enih zjutraj sem stal na tisti terasi in ugašal novoletne lučke. Prav nič ni smrdelo po zažgani plastiki ali čem podobnem. Ne vem, kaj se je zgodilo. Policija domneva, da je na zunanji vtičnici prišlo do kratkega stika."

Še prometna nesreča

V hiši je bil sam. Tako kot je zadnje tri mesece, odkar ga je nenadoma zaradi srčnega infarkta zapustil še oče; mati je umrla dve leti pred tem. "Oba sta umrla v tej hiši. Oba na soboto. Mama v njuni spalnici, ki je edini prostor, ki ga požar ni uničil; očeta sem, ko sem prišel iz službe, našel mrtvega v kopalnici," z grenkobo nadaljuje fant, ki je pri komaj 22 letih izkusil že premnogo gorja.

Žan Kotnik ob svojem pogorelem domu.
Rozmari Petek

Za vse je sam

Žanova hiša oziroma tisto, kar je ostalo od nje, je ravno zadnja v žalski občini, ki meji že z občino Celje. Običajno jih zato tudi intervencijska vozila težje najdejo, tokrat pa se je zgodila še napaka pri zapisu naslova.
"Najhitreje so prišli gasilci iz Velike Pirešice, ker je med njimi tudi poštar, ki me pozna. Drugi so do nas prišli po daljši poti, pri požaru pa, zdaj sem videl, res vsaka minuta šteje. Gorelo je kot bakla. Ne moreš si predstavljati, kako lahko to tako močno gori," podoživlja Žan.

Krajani želijo pomagati

Ravno zaradi svoje pridnosti, skromnosti in velike vljudnosti je Žan zelo priljubljen med sosedi. "Včasih, ko komu pomagamo, po drugi strani od sosedov in znancev slišimo kakšne kritike, češ, temu pa res ne bi bilo treba. V primeru Žana slišimo zgolj in samo pohvale, kako 'fajn' fant je in kako je deloven," doda sekretar območnega združenja Rdečega križa Žalec Matjaž Črešnovar.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta