Nekatere srednje šole na Celjskem bodo omejile vpis

Gordana Possnig Gordana Possnig
30.06.2020 06:00

Gimnazija Celje - Center ima več vpisanih dijakov kot prostih mest

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Gimnazija Celje - Center je med mladimi očitno zelo iskana.
Arhiv Gcc

Letošnje šolsko leto se je minuli teden končalo na različne načine. Medtem ko so v zadnjem mesecu v šolo šli učenci devetih razredov osnovne šole, so se v srednjih in poklicnih šolah k pouku vrnili le maturanti. Ti so minili teden tudi zaključili pisne in ustne izpite, sedaj čakajo bolj ali manj mirni le še na 13. julij, ko bodo ob 7. uri zjutraj objavljeni rezultati. Ostali srednješolci so prišli v šolo le po spričevala.
Nekoliko drugačna je zgodba z devetošolci. Ti so se po epidemiji koronavirusa vrnili v šolo teden dni po tem, ko so šli k pouku učenci prvih treh razredov osnovne šole. A devetošolci so bili v posebnem položaju - letos se poslavljajo od osnovnega šolanja, pa ga niso zaključili tako kot njihovi predhodniki, z valeto, ampak večina le s simbolično podelitvijo spričeval. Zdaj so misli devetošolcev že usmerjene v srednjo šolo. Danes se namreč začne vpis in bo trajal vse do 6. julija.

Preveč v vseh programih

Ravnatelj Gimnazije Celje - Center (GCC) Gregor Deleja pojasnjuje iz leza v leto večje zanimanje za njihovo šolo: "Za program splošne gimnazije imamo 128 kandidatov za 112 vpisnih mest, torej 16 vpisanih preveč. V programu umetniške gimnazije - likovna imamo 36 kandidatov, ministrstvo je razpisalo 28 vpisnih mest. Tako je do danes prijavljenih osem kandidatov preveč. Še večje zanimanje med devetošolci je za program predšolske vzgoje, kjer imamo razpisanih 84 prostih mest, prijavljenih pa je 99 kandidatov. Vpis bo omejen in se bo zaključil po drugem krogu, ko imajo kandidati še vedno možnost prenašati prijave. Vpis bo v prvem krogu potekal brezstično od danes do ponedeljka, v drugem krogu pa bomo z vsemi kandidati opravili osebne razgovore."

Zanimanje za zdravstvo ustrezno

Z vpisom so zadovoljni tudi na nekaterih smereh Ekonomske šole Celje. V programu ekonomske gimnazije in v programu za ekonomskega tehnika imajo še nekaj prostih mest. Opažajo pa majhno zanimanje mladih za program trgovca, zanj je prijavljenih le 17 bodočih dijakov, prostih mest pa je 52. Dovolj prostih mest imajo še na Srednji šoli za gostinstvo in turizem, tako v programu gastronomije in turizma kot v programu gastronomskih in hotelskih storitev.
Z vpisom so zadovoljni na Srednji zdravstveni šoli Celje, kjer ne bodo imeli omejitve. Med mladimi je dovolj zanimanja za program zdravstvene nege, kjer bodo lahko napolnili vse razpisane oddelke, mlade še vedno zanima program kozmetičnega tehnika. Nekaj mest je prostih še v programu bolničar-negovalec.
Srednje tehniške šole beležijo precej zanimanja za nekatere programe, za druge pričakovano manj. Lepo število vpisanih, le nekaj manj, kot je prostih mest, je za poklic gradbenega tehnika. Podobno vlada med mladimi veliko zanimanje za poklic elektrotehnika, kemijskega in računalniškega tehnika. Sodeč po vpisnih številkah, mlade zanimajo tudi poklic frizerja, avtoserviserja, veterinarskega tehnika, slaščičarja ter mehanika kmetijskih in delovnih strojev. Je pa opazno malo zanimanja za poklice vrtnarja, cvetličarja, tudi zidarja.
Tudi v šaleški regiji, kjer gimnazija deluje v sklopu Šolskega centra Velenje, je veliko zanimanja med mladimi za program splošne in športne gimnazije, malo manj pa za umetniško gimnazijo. Vpisna mesta so zapolnjena tudi v programih elektrotehnika in tehnika računalništva. Zelo majhen je med mladimi znova interes za rudarske poklice.
​Gimnazijski programi so polni tudi na gimnazijah v Rogaški Slatini in Slovenskih Konjicah. Med gimnazijskimi programi je še nekaj prostih vpisnih mest za splošno smer na Gimnaziji Lava, medtem kot ima tehniška gimnazija dovolj kandidatov za en razred prvošolcev.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta