Nova preobrazba v Vitanju: od kulturalizacije vesolja k animacijskemu centru?

Rozmari Petek Rozmari Petek
25.02.2019 18:19

Nekdanji Ksevt, sedanji Center Noordung, je predstavil pet novih razstav ter s tem umaknil dosedanjo stalno razstavo o Hermanu Potočniku Noordungu, zadnjo, ki so jo v Ksevtu postavili njegovi idejni voditelji

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Stalno razstavo o Noordungu so zamenjali z drugo razstavo o Noordungu. 
Rozmari Petek

V edinstveni, vitanjski krožno-poševni stavbi, ki sedaj sliši na ime Center Noordung, so nedavno uradno odprli pet novih razstav, vrednih 120 tisoč evrov, ki jih je zagotovilo ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo, sam Center pa je dodal še 30 tisoč evrov lastnih sredstev. S pomočjo zunanjih sodelavcev so po novem na ogled nekateri dosežki slovenskih podjetij in projektov v vesolju. Postavili so razstavo o sodobnem načinu in rezultatih opazovanja Zemlje (skozi kopico uporabnih primerov), pa didaktično razstavo ob 50-letnici prvega pristanka misije Apollo 11 na Luni. Velenjsko Vzorčno mesto je pripravilo interaktivno sobo, poimenovano Vesolje 360, ki preko animacij vzbudi občutek virtualne resničnosti, podjetje Pipistrel s partnerji pa je poskrbelo za simulator letenja, ki virtualno ponazori pristno izkušnjo letenja oziroma lebdenja.

Minister Zdravko Počivalšek, župan Slavko Vetrih in direktor Centra Noordung Dominik Kobold ob ogledu novih razstav.
Rozmari Petek

Diametralno nasprotna govora

Otvoritev razstave, na njej je prisostvoval tudi gospodarski minister Zdravko Počivalšek, bi potekala povsem enoznačno, če se ne bi na jesenskih lokalnih volitvah zamenjal vrh občine. Župan je namreč vnovič postal Slavko Vetrih, tisti človek, ki je (in še stoji) za idejnim vodjem Ksevta Draganom Živadinovom in nekdanjih direktorjem Ksevta Mihom Turšičem, kateremu je v sporu kulturno ministrstvo oporekalo porabo 50 tisoč evrov za postavitev razstav. Kot tudi, da je delno prejel nekaj denarja kot soavtor razstav.

Nove razstave v Centru Noordung tudi o tem, kako so v vsakdanjem življenju uporabni podatki s satelitov. 
Rozmari Petek

Še odprto za različne interpretacije

Nadaljeval je v pomirjajočem stilu, da na srečo država še premore ljudi, kot je Počivalšek, "ki v najbolj kritičnem trenutku prepozna resnost situacije in reši občino pred vračilom evropskih sredstev. Ker je ekipa deležna zavajajočih in popačenih informacij, situacija pride v zaplet, ki ga bomo poskušali odpraviti v dneh, ki so pred nami," je še dodal in s tem pustil odprta vrata za različne interpretacije. Podrobneje jih ni razkril.

Nove razstave v Centru Noordung so deloma posvečene tudi predstavitvi razvoja slovenskih podjetij na področju vesolja. 
Rozmari Petek
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta