Nova senzacija Rogaške Slatine: Ne le najvišji stolp, tudi največje orgle pridejo

Rozmari Petek Rozmari Petek
25.01.2019 18:43

Domači orglarski mojster bi rad v Rogaški Slatini postavil Evropski orglarski center. Naložbo pogojuje s postavitvijo razglednega stolpa in nadhoda, ki naj bi ju gradila občina

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Orgle, "kraljica inštrumentov"
Mm

Več muh na ena mah bodo, če bo vse šlo po načrtih, v prihodnjih letih "pokosili" v Rogaški Slatini. Znebili se bodo še edinega večjega, sramotno zapuščenega prostora v turističnem kraju, na njegovem območju pa bodo dobili svetovno turistično atrakcijo. Na mestu, kjer danes še stojijo zapuščene mizarske delavnice, naj bi po najbolj optimističnem scenariju čez pet let stal Evropski orglarski center z največjimi orglami na svetu, ob njem pa bi (morda že kakšno leto prej) stal že leto dni napovedovani razgledni stolp Kristal; pa še poseben nadhod Sonce bi ob tem postavili. V kraj, kjer letno naštejejo okoli 250 tisoč prenočitev, bi se zgrinjale množice turistov.

Cilj več gostov

Prvi korak na tej poti je že narejen, ocenjuje župan Branko Kidrič. "Svetniki so soglašali, da gremo v spremembo občinskega prostorskega načrta z omenjenimi vsebinami. Za nas in za investitorja v Evropski orglarski center Antona Škrabla je to osnova, da gremo v nakupe zemljišč. Brez soglasja svetnikov v to ne bi šli," je previden Kidrič. Z razlogom. Kar 106 metrov visok razgledni stolp, vreden okvirno 2,1 milijona evrov, je lani želel postaviti na območju, kjer še danes stoji stara glasbena šola; občina je za okoli 300 tisoč evrov že kupila zemljišče, potem pa se s takšno umestitvijo niso strinjali ne občani ne varuhi kulturne dediščine. Nakup novega zemljišča bo občino stal 332 tisoč evrov, predvidoma skoraj trikrat več (sodeč po večji kvadraturi) bo za zemljišče odštel še znameniti orglar Anton Škrabl. Razen tega, da Škrabl ob svoji naložbi pogojuje, da občina tokrat vendarle realizira gradnjo stolpa in nadhoda (ta bi naj stal milijon evrov), ki bi bila v neposredni bližini Evropskega orglarskega centra, občina z naložbo orglarskega centra ne bo imela dodatnih stroškov. Celotno, kar 400 milijonov evrov vredno naložbo, bo Škrabl realiziral s svojim tujim partnerjem in s pomočjo evropskih skladov. "Kot je na seji zagotovil Škrabl, so finančna sredstva zagotovljena," pravi Kidrič.

Ob največjih orglah še orgelska akademija

In kako si je Škrabl Evropski orgelski center sploh zamislil? "V vseh letih našega ustvarjanja sta me spremljali misel in želja, kako in s čim bi lahko z našim znanjem in ustvarjalnostjo pripomogli k dvigu kulture in razpoznavnosti našega kraja, kjer imamo tudi delavnico. Ideja projekta Evropski orglarski center je, da skupaj z našo orglarsko delavnico ob pomoči in realizaciji evropskega razpisa, najdenega investitorja, pristojnega ministrstva in občine pristopimo k edinstvenemu projektu izdelave največjih orgel na svetu. Ta projekt pa je neločljivo povezan z izgradnjo nove koncertne dvorane ter ostalega kompleksa, kot so turistično naselje in infrastruktura," je pojasnil Škrabl.

Orgle si utirajo pot iz cerkva v koncertne dvorane in domove. Svoj pečat bi z njimi kraju rad dal Anton Škrabl. 
Marko Vanovsek
Vizualizacija stolpa Kristal, za katerega je v občinskih prostorskih načrtih narejen ključni korak 
Arhiv Občine Rogaška Slatina
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta